Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 izgalmas tény a vörösborról

default user icon
MME
A nyár a könnyed italok jegyében telik, a hűs fehérbor és a rosé mellett azonban a vörösboroknak is ott a helyük az asztalon és az életünkben.
Tudtad, hogy a vörösbor igazi egészségőr?

A hasznos antioxidánsokba gazdag vörösbor mérsékelt fogyasztása kifejezetten jó a szervezet számára, de fő haszonélvezője a fenoloknak, polifenoloknak és antioxidánsoknak a szív, hiszen a mérsékelt vörösborfogyasztás növelheti a jó koleszterint szintjét a vérben és a vérnyomásra is jótékonyan hathat.

Tudtad, hogy sokáig a szennyezett víz helyett itták a bort?

Nem csak az antioxidáns tartalma miatt fontos és egészséges a bor. A bor legfontosabb egészségügyi előnye az ókorban az volt, hogy a bort fogyasztók elkerülhették a népesség jelentős részét fenyegető, a rossz, szennyezett víznek köszönhető megbetegedéseket. A borfogyasztással a kolera, a vérhas és számos akkor kezelhetetlen és halálos kimenetelű kórtól lehetett megmenekülni, hiszen a borban végbemenő erjedés a benne az italban található baktériumokat is meglehetős hatékonysággal elpusztítja.

Tudtad, hogy nagyon fontos, hogy hogyan tárold a bort?

A konyhapulton vagy hűtőben tárolt bor előtt-utóbb tönkremegy, szétesik. A rossz hőmérsékleten történő tárolás mellett a palack dőlésszöge sem mindegy, a legjobb, ha a hűvös, sötét pincében vagy kamrában tudjuk tárolni a bort, úgy hogy a palackban lévő nedű folyamatosan nedvesen tartsa a parafa dugót, így az nem szárad ki.

Tudtad, hogy a Vatikán a legnagyobb borfogyasztó?

Oké, van benne persze egy kis csúsztatás, de az egy főre jutó borfogyasztásban az országok között valóban a Vatikán vezet. Valószínűleg a lakosság életkora, összetétele és a bor miséken való fontos szerepe is hozzájárul ehhez az előkelő helyezéshez. 

Tudtad, hogy a jó minőségű bor nem hizlal?

A sörrel ellentétben a mérsékelt borfogyasztás nem okoz derékbőség-problémát. Bizonyos felmérések szerint a rendszeres, de visszafogott borfogyasztás a testsúlyhoz viszonyított testzsír arányra is jótékonyan hat, azaz a rendszeresen borozók testzsírszázaléka alacsonyabb, mint azoké, akik egyáltalán nem fogyasztanak bort. Ennek fényében érdemes a vacsorát a csokoládédesszert helyett egy pohárnyi finom vörösborral zárni.

Ezek is érdekelhetnek

Friss