Vödrös savanyúság

default user icon
6 3/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 8 l víz
  • 2 l 10%-os ecet
  • 24 dkg só
  • 80 dkg cukor
  • 1 evőkanál köménymag
  • 1 evőkanál szemesbors
  • 1 evőkanál szalicil
  • 12 db babérlevél
  • 1 evőkanál borkén
  • 1 evőkanál koriander
  • 1 evőkanál mustármag
  • 12 db meggyfalevél
  • 3-4 db torma
  • + zöldségek

Elkészítés

    Elkészítés: A fenti hozzávalókból elkészítjük a savanyúság levét. Lehet bele rakni uborkát, patisszont, sárgarépát, karfiolt, paprikát, káposztát, stb. Ahogy fogy, lehet pótolni. 1 évig folyamatosan lehet rakosgatni. Minden pótlás után 8 napot kell várni, utána fogyasztható.

    Olyan, kb. 20 l-es, műanyag vödröt kell hozzá vásárolni, aminek jól záródó teteje van. A szobafestők szoktak ilyen ovális, műanyag tetős vödröt használni. Háztartási boltokban kapható. Az a jó ebben a receptben, hogy egész télen folyamatosan lesz savanyúság, mindig annyit vehetsz ki belőle, amennyit akarsz, és a maradék nem romlik meg, és olyan zöldségeket raksz bele, amilyeneket akarsz.

Megjegyzés

Nálunk a család savanyítva olyan zöldségeket is megeszik, amit más formában nem szeretnek: pl. ilyen a karfiol, a tök vagy a cukkini.

MME
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Gyevát Ottó 5 évvel ezelőtt
Nekünk is volt benne meggyfa-levél, egyébként nagyon finom volt. Bár ugyanez a recept, de anyukám nagyon falun hallotta először, ott kendős-savanyúságnak hívták, egyszerúen csak egy konyharuhával takarták le a spejzban, nem zárták rá a tetőt. Most azért kerestem rá. mert 10 kg. almapaprikát akarok eltenni. Sajnos mivel az erős, így csak egyszer tudom a levet felhasználni. Egyébként szétdominálja az ízeket még a hagyma-fokhagyma is (viszont állati finom savanyítva), érdemes erre a célra a nagy közös léből kilopni dunsztosüvegbe egy keveset. Köszönöm, hogy feltetted a receptet.
Takács Ottó 6 évvel ezelőtt
Jó pár éve ettem egy szlovák kb. 5 literes kőedényben eltett savanyú káposztát. Életem legjobb káposztája volt.Alma is volt köztede nem tudom a pontos receptjét. Ha valaki megadnáhálás lennék. Üdvözlettel: Ottó o.takacs@chello.hu
Varga Terézia 7 évvel ezelőtt
mi célt szolgál savanyúságokban a megyfa levél?
8 évvel ezelőtt
Pont most tettem el egy ilyet, illetve nagyon hasonlót, alig várom, hogy elkészüljön.Azt mondják, hogy nagyon finom.Köszi, hogy Te is hozzájárultál Üdv:Entinganyu.
9 évvel ezelőtt
Garantáltan finom,én már kóstoltam ilyet.Ideje,hogy magam is elkészítsem.
Combat Cica 9 évvel ezelőtt
Lehet ezt üvegekben is? Vagy arra jobb más receptet választanom?

Hasonló Receptek

Magazin