Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Vodkás-narancskrémes karikák

45 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók kb. 30 db 5 cm átmérőjű aprósüteményhez:
  • A tésztához:
  • 15 dkg rétesliszt
  • 5 dkg kukoricakeményítő
  • 10 dkg porcukor
  • 10 dkg jó minőségű, hideg vaj
  • 1 db közepes méretű tojássárgája
  • 3 evőkanál frissen préselt narancslé
  • 1 evőkanál vodka
  • 1/2 rúd vanília kikapart belseje
  • 1 csipet só
  • A töltelékhez:
  • 1 dl frissen préselt narancslé
  • 1/2 dl zsírszegény tej
  • 1 evőkanál vodka
  • 3 evőkanál barnacukor
  • 1 evőkanál kukoricakeményítő
  • A díszítéshez:
  • 2 evőkanál jégcukor

Elkészítés

Elkészítés: Először a krémet készítem el, hogy megfelelő hőmérsékletűre hűljön, mire felhasználásra kerül. Ehhez a folyékony összetevőket tapadásmentes lábosba töltöm, hozzáadom a barnacukrot és a keményítőt, még hidegen habverővel elkeverem, majd közepes erősségű tűznél besűrítem. Tálba öntöm, frissen tartó fóliával lefedve szobahőmérsékletűre hűtöm.

2 nagy gáztepsit sütőpapírral borítok.

A tésztához a lisztet, porcukrot és a keményítőt tálba szitálom, hozzáadom az éles késsel kikapart vaníliarúd magjait, a csipet sót. Alaposan összekeverem. Nagylyukú reszelőn finom forgácsokra reszelem a hideg vajat. Konyhai robotgéppel morzsa állagúra dolgozom. A narancslét és a vodkát kis tálba öntöm, hozzáadom a tojássárgáját, villával kissé felverem. A folyékony összetevőket a tál tartalmához öntöm, összedolgozom. Nagy csillagcsőrrel ellátott habzsákba szedem a tészta felét, melyből 4 cm átmérőjű köröket formálok az egyik előkészített tepsire. A tészta másik felével ugyanígy járok el.

A sütőt 165 fokra előmelegítem.

A kis karikák tetejére kevés jégcukrot szórok. 10-12 perc alatt világosra sütöm, majd konyhai rácson hűlni hagyom a süteményeket. A sütőből kikerülő apróságok hajlamosak a töredezésre, érdemes figyelni rájuk!

A néhány perc alatt tökéletesen megszilárdult és kihűlt aprósütemények felére 1-1 teáskanál narancskrémet kanalazok, majd a töltetlen karikákkal borítom őket.

Megjegyzés



További fotók, receptek és érdekességek Habliliom blogjában!
- Habliliom

Ezek is érdekelhetnek

Friss