Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Vízivás kisokos: így és ennyit kell innod egy nap

default user icon
MME
Március 22. a Víz világnapja. Járjuk körbe, hogy miért is fontos számunkra az éltető elem. Mennyit kell belőle fogyasztani és mit tehetünk, hogy ne feledkezzünk meg a vízivásról.

Elengedhetetlen az egyensúly fenntartása

A szervezetünkben lévő víznek olyan fontos feladatai vannak, mint a test hidratációja, fontos szerepet játszik az izmok felépítésében, az anyagcserében, a méregtelenítésben és az agyműködésben is. Az agyunk és szívünk kb. 78%-a, a vérünk 86%-a, míg csontjaink 22%-a víz.

Egy átlagos testalkatú felnőtt testtömegének nagyjából 60 százaléka víz, ebből már 1-2 százalékos veszteség is olyan tüneteket okozhat, mint a fejfájás, a fáradtság vagy az állóképesség csökkenése. Ezért nagyon fontos, hogy megtartsuk az egyensúlyt és pótoljuk a vízmennyiséget, amit légzéssel, ürítéssel, vagy izzadással veszítünk.

Mennyit és miből?

A megfelelő vízháztartás fenntartásához egy felnőtt embernek napi minimum 2,5 liter vizet kell meginnia, ehhez jön még hozzá az a vízmennyiség, ami étkezés közben jut be a szervezetbe. Lényeges kérdés, hogy milyen vízből fogyasszuk azt a minimum 2,5 litert.

Megoszlanak a vélemények a csapvízzel, a különböző ásványvizekkel és a tisztított vízzel kapcsolatban is. A csapvíz és a tisztított víz közti vitába nem szeretnénk most belemenni, mindenki döntse el maga, hogy melyik táborhoz tartozik. De az ásványvízzel kapcsolatban fontos megemlíteni, hogy, mint a nevében is benne van ásványi anyagokat tartalmaz, ami egy ideig jó, de, hogyha folyamatosan egy adott fajta ásványvizet fogyasztunk, akkor a szervezetünk telítődhet vele, ami káros is lehet, például fejfájást, májkárosodást, érrendszeri problémákat okozhat. Érdemes tehát váltogatni az ásványvizet a tisztított vízzel és/vagy a csapvízzel, vagy odafigyelni, hogy alacsony ásványi anyag tartalmú palackozott vizet igyunk, esetleg váltogassuk a különböző típusú ásványvizeket.

Hogy mi a helyzet a többi folyadékkal? A 2,5 liter sok helyen minimum folyadékfogyasztásként van feltüntetve, de a vizet semmiképpen sem helyettesítik a cukros levek (például kóla, ízesített víz vagy cukrozott gyümölcslé). A kávé sem megfelelő, mivel éppen hogy folyadékot von el a szervezetből. Egy pohár 100 százalékos gyümölcslevet, vagy teát érdemes lehet inni, de a legjobb, ha ezeket a 2,5 liter víz mellett és nem helyett fogyasztjuk.

Emlékeztető tippek

Van, akinek természetes, hogy sok vizet iszik. Sokan vannak viszont olyanok is, akik hiába törekednek rá elfelejtik, nem lesznek szomjasak. Ha te is közéjük tartozol, nem kell aggódnod, van néhány praktika, amivel emlékeztetheted magad.

Először is, ha kiszámoljuk a 2,5 liter nagyjából 8-9 pohár víznek felel meg. Már az is segíthet, hogyha számon tartod, hogy éppen hányadik pohárnál tartasz. Ha ez nem segít, be is oszthatod a vízmennyiséget, egy kancsó, flakon vagy kulacs otthonra, egy a munkahelyedre, mindkettő feltűnő helyre, plusz egy félliteres flakon a táskádba, hogy útközben is tudjál inni, és akkor már csak azt kell figyelni, hogy ezek mind kiürüljenek nap végére.

Ha még biztosabb megoldásra vágysz, a modern technikát is segítségül hívhatod. Sok kütyübe, legyen az telefon vagy okosóra, már be vannak építve az egészséges életmódra vonatkozó alkalmazások, lépésszámláló, pulzusmérő stb. plusz a folyadékfogyasztást is naplózni lehet, sőt beállíthatod, hogy bizonyos időközönként jelezzen neked, hogy igyál vizet. Ha nincs ilyen alkalmazás a telefonodon, le is töltheted ingyenesen az áruházból, ilyen alkalmazás például a water time vagy a drink water reminder.

EZ TÖRTÉNIK A TESTEDDEL, HA NEM ISZOL ELÉG VIZET!>>> 

EZ TÖRTÉNIK A TESTEDDEL, HA 30 NAPIG NEM ISZOL MÁST, CSAK VIZET>>> 

TESZTELTÜK A CITROMOS ÁSVÁNYVIZEKET: TALÁLTUNK KÉT IGAZÁN JÓT!>>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss