Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Vizes helyiségek takarítása

A konyha és a fürdőszoba a lakás neuralgikus pontjai. Sehol sem gyűlik össze olyan gyorsan a kosz, és sehol sem olyan zavaró. A következő tippek segítenek tiszta megoldást találni.
Ezüstfényezés

Amennyiben az ezüst evőeszköz befeketedett, tegyél néhány alufóliacsíkot egy műanyag edénybe. Fektesd rá az evőeszközöket, majd önts rájuk annyi forrásban lévő vizet, hogy ellepje őket, és adj a vízhez 3 ek sütőport. 10 perc múlva öblítsd le.

Fogvájó-trükk

Különösen az olyan helyek tisztántartása bonyolult, mint a munkalap és a mosogató találkozása, vagy a mosogató és a mosdó lefolyója körüli rész. Permetezz az érintett területre általános tisztítószert, hagyd hatni, majd a lerakódásokat fogvájóval vagy sasliknyárssal kapargasd le.

Olívaolajos ápolás

A fából készült tálaknak, kanalaknak és deszkáknak időnként egy réteg olajra van szükségük, hogy szépek és rugalmasak maradjanak. Tegyél  kevés olívaolajat egy rongyra, és alaposan polírozd át a felületüket.

Penész ellen vatta

Télen a zuhanyzóban, különösen a sarkokban, gyakran képződik penész. A penészirtó spray intenzívebben hat, ha átitatsz vele egy vattadarabot, és kis időre az érintett részekre helyezed. Eltávolításuk után vízzel mosd le a szert a kezelt felületekről.

Fehér fúgák

A fehérítőszerek (klóros vagy oxidáló hatású) ismét széppé varázsolják a megcsúnyult fúgákat. Önts egy keveset egy pohárba, márts bele egy régi, tiszta fogkefét, és dörzsöld át vele a fúgákat. Végül öblítsd le tiszta vízzel.

Régi foltok ellen

A konyhabútorok nehezen hozzáférhető helyein található foltok rendszerint már régiek. Ezeknél a makacs foltoknál a spiritusz oldhatja meg a problémát. Hígítás nélkül vidd fel, majd mosogatószeres vízzel töröld át. Azonnal segít, és igen hatékony.

Vízkőtelenítés természetes módon

A vízfoltokat és a vízkőlerakódásokat legjobban citrommal lehet eltávolítani, mely egyszerre tisztít és fertőtlenít. Vagy egy félbevágott citrommal végigdörzsölöd az érintett felületet, vagy a citromsavport a kívánt koncentrációban összekevered vízzel. A forró vizes készülékekhez ez különösen jó, mert nem támadja meg az anyagot.

Zsír ellen olaj

A por és a zsír sűrű, ragadós keverékként igen hamar lerakódik a konyhaszekrények tetejére. Meglepő megoldás: Olajos ronggyal töröld le a felületeket, mely feloldja ezt a bevonatot. Utána már mosogatószeres vízzel az egész könnyen lemosható.

Tisztaság a hűtőben

Mindent pakolj ki a hűtőszekrényből, és az egész belsejét alaposan mosd át. Méghozzá mosószódás meleg vízzel. 1 l vízben oldj fel 2 ek mosószódát. Az oldat fertőtlenít, és megszünteti a kellemetlen szagokat.

Megújult csempék

Hogy megszabadulhass a csempéken lévő szürkés bevonattól, adj 1 l vízhez 1 tk kenőszappant, majd fentről lefelé ezzel tisztítsd le a csempéket szivaccsal. Azután forró ecetes oldattal (1 : 3) töröld át, és végül tiszta vízzel mosd le, és töröld szárazra. Makacs foltok esetén először tedd kevés terpentint és sót egy rongyra, és azzal dörzsöld át a felületet.

Ablaktisztításhoz burgonya és ecet

Tegyél a vízbe kevés ecetet és egy apróra vágott burgonyát. Jól összerázom, és ezzel mosd le az ablaküvegeket. Végül összegyűrt újságpapírral töröld őket szárazra.

Ezek is érdekelhetnek

Friss