Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Viva, Espana!

default user icon
MME
A magyar gyomornak nem idegen a spanyol konyha, hiszen sűrű levesek, tartalmas húsok, fűszeres ételek jellemzik. És nagyon finom édességek!
A spanyol konyha

Ibériában mások az étkezési szokások, hiszen nagyon meleg az éghajlat. Mint a mediterrán vidékeken mindenütt, itt is későn kelnek az emberek, így a reggelit is inkább délelőtt fogyasztják el. Az ebéd ezért a délutánba nyúlik bele, a vacsora pedig el sem kezdődhet a hőmérséklet lehűlése, azaz kilenc óra előtt. Az étkezés nem csupán az éhség csillapítására szolgál, hanem családi-társadalmi esemény is, ezért sokáig elhúzódik. Nem véletlen, hogy itt nem tudtak teret hódítani az amerikai típusú gyorséttermek.

Az ebéd, a vacsora többnyire hideg vagy meleg előétellel, salátával kezdődik. Levest ritkábban fogyasztanak, mint nálunk, többnyire hideg, nyers zöldséglevest, a világhírű gazpachót. A saláták nem a savanyúság szerepét töltik be, mint nálunk, hanem önálló fogások, olajjal és ecettel készülnek. Sokféle tapas, apró falatok kerülnek késő délután az asztalra, a vacsora előtt, igazi előétel-arzenál. A hideg előételek kedvelt hozzávalója a levegőn szárított nyers sonka, a serrano, és a fűszeres kolbász, a chorizo. Ünnepi alkalmakkor hideg és meleg előételt is felszolgálnak. Ez utóbbi általában tojásétel, a tortilla.

A főfogások közül Spanyolország nemzeti ételének számít a paella, a hússal-rákkal készült rizs. Ezt speciális, kétfülű, mély vasserpenyőben készítik, amit kizárólag ennek az ételnek a párolásához használnak. Minden tájnak, minden városnak, sőt, minden családnak megvan a titkos paella-receptje, amelyet féltékenyen őriz. Ez a fogás tulajdonképpen egytálétel, amely egyébként is nagyon kedvelt Spanyolhonban.

Az egytálételek többsége marhahúsból készül, sok paradicsommal, paprikával, hagymával és fokhagymával, tehát a magyar gyomor számára is kedves. A húsok pecsenye vagy mártásban főtt változatban kerülnek az asztalra. Készítésükhöz sok hagymát és fokhagymát, paradicsomot használnak fel, de nem ritka a húsételekben a mandula vagy mazsola sem. A tengeri ételek rendkívüli változatosságban fordulnak elő a parázson sülttől a paradicsomos-fűszeres szószban pároltakig. Ebédhez és vacsorához természetesen bort kínálnak, amely kiváló minőségben terem a déli lankákon. A spanyol bor erőteljesebb, testesebb, mint olasz vagy francia társai. Kedvelik a számunkra rendkívül édes desszertborokat és a gyümölcsökkel ízesített sangriát is.

Most lássunk néhány igazi spanyol finomságot!
Tortilla

Hozzávalók:
50 dkg burgonya, 6 tojás, 1 fej hagyma, 4 gerezd fokhagyma, 0,6 dl olívaolaj, só, frissen őrölt bors, néhány szál petrezselyem

Elkészítés: A burgonyát meghámozzuk, vastagon felszeleteljük és lábosba tesszük. Annyi hideg vízzel öntjük fel, amennyi ellepi. Felforraljuk, megsózzuk, majd 5 percig főzzük. Leszűrjük. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk. A hagymát vékonyan felszeleteljük. Serpenyőben olajat forrósítunk és beletesszük a hagymakarikákat és a zúzott fokhagymát. 2-3 percig pároljuk. Hozzáadjuk a burgonyát, jól összekeverjük a hagymával és 5 percig sütjük. Jól lenyomkodjuk a serpenyő aljára. A tojást sóval-borssal jól felverjük, majd a hagymás burgonyára öntjük. Fedő alatt, kis lángon  addig sütjük, amíg a tojás teljesen meg nem szilárdul (10-15 perc). A serpenyőben adjuk az asztalra.

Atún con tomate – paradicsomos tonhal

Hozzávalók:
4 vastag, 20 dkg-os tonhalszelet, 2 evőkanál liszt, 1 doboz (40 dkg) hámozott paradicsom, 1 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1/2 citrom leve, 1 teáskanál cukor, 1 babérlevél, 1/2 csokor petrezselyem, morzsolt vagy friss kakukkfű, 1,7 dl olívaolaj, só

Elkészítés: A tonhalszeleteket tálba tesszük. Meglocsoljuk a citromlével, megszórjuk a felaprított petrezselyem felével és egy csipet sóval. 15 percig állni hagyjuk. Serpenyőben 0,8 dl olívaolajat forrósítunk és beletesszük a kockára vágott hagymát meg a zúzott fokhagymát. Üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a konzerv paradicsomot a levével együtt. Sóval, borssal, babérlevéllel, cukorral, kakukkfűvel és a maradék petrezselyemmel ízesítjük. Nagy lángon, gyakori keverés mellett összeforraljuk.  A lecsöpögtetett tonhalszeleteket lisztbe forgatjuk. A maradék olajat serpenyőben megforrósítjuk és beletesszük a tonhalszeleteket. Mindkét oldalát nagy lángon 3 percig sütjük. - Szűrőkanállal kiemeljük és áttesszük a paradicsommártásba. Előmelegített, 180 fokos sütőbe toljuk és 15- 20 percig sütjük.

Csirke fokhagymamártásban

Hozzávalók:
1 kg csirkecomb, 8 gerezd fokhagyma, 1,2 dl tyúkhúsleves, 0,6 dl száraz sherry, 1 evőkanál pirospaprika, 1 babérlevél, néhány szál petrezselyem, 2 evőkanál olívaolaj, só, bors

Elkészítés: A csirkecombot lebőrözzük, kicsontozzuk, eltávolítjuk a zsíros részeket is. A húst alsó- és felsőcombra bontjuk, majd a felső részt hosszában kettévágjuk. Tálkában összekeverjük a pirospaprikát sóval és borssal, majd a fűszerkeverékben meghempergetjük a húsdarabokat. Serpenyőben olajat forrósítunk és beletesszük az egészben hagyott, héjas fokhagymagerezdeket. Nagy lángon 1-2 perc alatt barnára sütjük. Az olajból kivesszük és félretesszük. A visszamaradt olajban kisütjük a csirkét. Felöntjük a borral, fél percig főzzük, majd felöntjük a levessel. Babérral fűszerezzük, és fedő alatt 10 percig pároljuk. A sült fokhagymagerezdeket kinyomjuk a héjából, pépesre keverjük, hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet is. Belekeverjük a mártásba és további 10 percig főzzük.

Dulce - nagyon édes

A spanyol desszertben sok a méz és a mandula. Készülhet kenyérből, piskótából is, a tortákat gyümölcskrémmel töltik. 

Flan de naranja

Hozzávalók:
2 dl frissen facsart narancslé, 7 tojássárgája, 1 tojás, 27 dkg porcukor

Elkészítés: Kiolajozunk négy, 125 ml űrtartalmú fém vagy kerámia sütőformát. 8 dkg cukrot 0,8 dl vízzel együtt lábosba teszünk és felforralunk. Kb. 10 percig főzzük, amíg karamellizálódik. A karamellt elosztjuk a formákban és körbeforgatjuk, hogy mindenhová jusson az alján. A narancslevet és a maradék cukrot egy másik lábosban felforraljuk és kb. 2 percig főzzük, amíg kissé be nem sűrűsödik. Kihűtjük. Az egész tojást és a tojások sárgáját tálba tesszük, fakanállal felverjük, majd beleöntjük a narancsszirupot. Jól összekeverjük, majd a formákba öntjük. A formákat tepsibe állítjuk, a tepsibe annyi forró vizet öntünk, hogy a formák feléig érjen. Előmelegített, 180 fokos sütőben 15-20 percig sütjük. Kihűtjük, majd 2 órára hűtőszekrénybe helyezzük. A forma alját meleg vízbe mártva, a flant könnyen tányérra boríthatjuk.

Torta de Santiago

Hozzávalók 8 szelethez:
15 dkg liszt, 45 dkg hámozott mandula, 40 dkg porcukor, 15 dkg vaj, 6 tojás, 2 evőkanál citromlé, 2 teáskanál reszelt citromhéj

Elkészítés: A hámozott mandulát robotgépben megőröljük. A vajat tálba tesszük, hozzáadjuk a porcukrot és elektromos, kézi habverővel habosra keverjük. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, mindegyikkel külön-külön kikeverjük. Belekeverjük a lisztet, majd a mandulát és a reszelt citromhéjat is. A tésztát kivajazott, 24 cm átmérőjű kapcsos tortaformába simítjuk. Előmelegített, 170 fokos sütőben kb. 1 óra 20 percig sütjük (tűpróbával ellenőrizzük). 5 percig hűlni hagyjuk, majd a tetejét citromlével megkenjük. Rácsra tesszük és teljesen kihűtjük. Ízlés szerint a tetejét porcukorral díszítjük.

Churros 

Hozzávalók:
15 dkg liszt, 2 tojás, 3 dkg vaj, 10 dkg cukor, 1 teáskanál porcukor, 1 teáskanál őrölt fahéj, kevés reszelt narancshéj, a sütéshez olaj

Elkészítés: A cukrot és a fahéjat kistányérban összekeverjük. A lisztet, vajat, porcukrot, reszelt narancshéjat, csipetnyi sót lábosba tesszük, felöntjük 1,7 dl vízzel. Kis lángon összemelegítjük, majd állandó keverés mellett, 2-3 perc alatt tésztává főzzük. Langyosra hűtve áttesszük egy robotgépbe, és járó motor mellett beleöntjük a tojásokat. Galuskatésztánál keményebb állagot kell kapnunk. Ha ennél puhább, visszatesszük a lábosba és még 1-2 percig főzzük. A tésztát csillagcsöves nyomózsákba kanalazzuk. Nagyobb serpenyőben bő olajat forrósítunk és a zsákból 6-8 cm hosszú tésztát nyomunk bele. Ollóval elvágjuk (az egyik kezünkkel nyomjuk a tésztát, a másikkal vágjuk). Egyszerre csak néhány darabot nyomjunk az olajba. Kb. 3 perc alatt aranysárgára sütjük. Szűrőkanállal kiemeljük és megforgatjuk a fahéjas cukorban. Azonnal fogyasztjuk.


Ezek is érdekelhetnek

Friss