Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Vitaminok

Szervezetünk számára létfontosságúak a vitaminok és ásványi anyagok. A vitaminok a szervezet számára nélkülözhetetlen, biológiailag aktív, energiát nem adó szerves vegyületek, melyeket a szervezet nem, vagy csak kis mértékben képes szintetizálni, így azokat a táplálékkal együtt kell felvennünk.
A vitaminok számos élettani folyamatban kölcsönösen együttműködve fejtik ki hatásukat, ezért fontos, hogy a megfelelő mennyiségben és a megfelelő arányban kerüljenek a szervezetbe. Vitaminhiányos állapot a hipovitaminózis, súlyosabb formája az avitaminózis. A nem kielégítő vitamin bevitel oka az egysíkú táplálkozás, a finomított élelmiszeripari termékek részarányának növekedése, valamint a tartósítási eljárások, a tárolás, az ételkészítés során keletkezett vitaminveszteség. A túlzott vitaminfogyasztástól is óvakodni kell, mert a szervezetben elraktározódó zsírban oldódó vitaminok túladagolása súlyos, toxikus tünetekkel járó hipervitaminózist okozhat.

Az emberi szervezet számára 13 vitamin kiemelkedő fontosságú, ezek között oldhatóságuk alapján zsírban és vízben oldódókat különböztetünk meg.
Zsírban oldódó vitaminok: A, D, E, K, F
Vízben oldódó vitaminok: C, B vitamin csoport, H biotin, Folsav

A szervezet csak a zsírban oldódó vitaminokat képes raktározni, ebből két dolog következik:
- a zsírban oldódó vitaminok túladagolása káros hatásokkal járhat,
- a vízben oldódó vitaminok utánpótlásáról naponta kell gondoskodnunk.

Vitamin Élettani
szerepe
Hiánytünetei Elõfordulása
A nyálkahártyák
védelme, hámképzés, a retina pigmentek alkotórésze
szürkületi
vakság, hámszarusodás, hajhullás
belsőségek,
máj, vaj, tej, margarin, növényi olajok
D kalcium
felszívódást segíti, csontok, fogak anorganikus állományának fejlődését
segíti
csontosodás
lassulása, csontlágyulás, angolkórTúladagolás: lágy szövetek meszesedése
margarin,
halmáj, hús, gombák
E antioxidáns,
peroxidációs folyamatok gátlása
májelzsírosodás,
izomdegeneráció, nemi működés zavarai, vérképzési zavarok
szója,
búzacsíra, száraz termések, dió, mogyoró
K véralvadás,
májfunkció segítése
lassú
véralvadás, bőr alatti vérzések
zöldségek,
zöld növényi részek, paraj, káposzta, brokkoli, máj, tej
B szénhidrátok
anyagcseréje, idegrendszer működése, hidrogén transzport, zsírsavak aktiválása,
szénhidrát-fehérje-zsír anyagcsere, transzaminálás
fáradékonyság,
érzészavarok, emésztési zavarok, beri-beri, fényérzékenység, pellagra, idegrendszer
károsodása, növekedési zavarok, kötőhártya gyulladás, vérszegénység
élesztő,
gabonafélék, hús, máj, szív, sajt, szója, tojás, káposzta, petrezselyem,
sárgarépa, hüvelyesek, tej, kefir, burgonya.
Folsav vérképzés,
sejtosztódás, aminosav anyagcsere
vérszegénység,
növekedési zavarok, nyálkahártya elváltozásai
máj,
vese, hüvelyesek, káposztafélék, cereáliák
Biotin karboxilezés,
CO2 átvitel, szénhidrát-zsír-fehérje anyagcsere, bőrgyulladás, nyálkahártya
savanyodás
bőrgyulladás, nyálkahártya savanyodás hámlás máj,
lencse, vese, tojás, gomba, mogyoró
C aminosavak
anyagcseréje, kötőszövetek szintézise, csont és porcképzés
erek sérülékenysége, nyálkahártyavérzés, fertőződési hajlam, lassú sebgyógyulás, skorbut, csipkebogyó, petrezselyem, kiwi, paprika, padlizsán, citrusfélék, zöldségek, gyümölcsök

Ezek is érdekelhetnek

Friss