Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Vitaminkúra a megtépázott idegekre

Létezik úgynevezett vitaminkutatás, amelynek legújabb eredményei szerint az erős vagy gyenge idegzet nem feltétlenül genetika, tehát öröklődés kérdése, hanem sokkal inkább a táplálkozás függvénye. Azaz: a megfelelően védett és táplált idegek optimizmust és frissességet termelnek.

Nem vagyunk egyformák – van, aki gyenge idegzetű, más ingerlékeny, vagy éppen ideges típus. A vitaminkutatók állítják: a nekünk leginkább megfelelő kúrát kell használnunk. Nézzünk néhány típust, és a hozzá javasolt terápiát.

Annak, aki „minden szóra ugrik", nem tud koncentrálni, vagy nincs kedve semmihez, leginkább A- és C-vitamin hiánya lehet. Ezt egyébként már napi három deciliter narancs- és répalé fedezi, de szükség lehet E-vitamin bevitelre is. Vaj helyett használjunk olívaolajat a főzéshez, de akár a pirítósra is csepegtethetünk belőle.

Ugyancsak a vitaminhiány tehető felelőssé akkor, ha az embernek nem jutnak eszébe bizonyos szavak. Ha gyakran használjuk a „hát, hogy is hívják" kezdetű mondatokat, jobban tesszük, ha növeljük a C-vitamin bevitelt. Az agyban ugyanis összetapadhatnak és elhalhatnak a fehérjék, amelyek feloldásához ez a vitamin nélkülözhetetlen. Kezdjük a napot egy fél citrom kifacsarásával, ha pedig nassolhatnékunk támad, lehetőleg magokat, diót, mogyorót együnk.

A nőknél általában hamarabb „pattan el a húr", mint a férfiaknál, szervezetük ugyanis csak 300 gramm vércukrot képes tárolni, szemben a férfiak 400 grammjával. Az agy- és idegsejtek kizárólag a glükózt fogadják be. Ha a vércukorszint túl alacsony, az ember képes egyetlen szótól a plafonig ugrani. Ennek elkerülése érdekében összetett szénhidrátokat kell fogyasztani: teljes kiőrlésű gabonát, barnarizst és rengeteg gyümölcsöt.

Ha valakinek nem működik elég hatékonyan az agya, ezt okozhatja B1, B12, folsav vagy D-vitamin hiánya. Több kutatás kimutatta, hogy a depressziósok szervezetében ezeknek a vitaminoknak a szintje jóval alacsonyabb a normálisnál, ám amikor pótolják a hiányt, helyrejönnek.
A betegek egy másik csoportjánál az Omega-3 zsírsav hiányát mutatták ki, ami civilizációs betegségnek is nevezhető. Ez ugyanis csak táplálékkal, szinte kizárólag halfogyasztással vihető be a szervezetbe, amiből Magyarországon köztudottan kevés fogy.

Ezek is érdekelhetnek