Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Vitaminkalauz

Kiegyensúlyozott táplálkozás mellett minden egyes vitaminnak megfelelő mennyiségben kell előfordulnia elfogyasztott ételeinkben. Ha azonban ezek közül egyből is a kelleténél kevesebb van, hiányállapot alakul ki.

Szervezetünk csak a D- és K-vitamint tudja előállítani, a többi vitamint kívülről kell bejuttatni. A szervezet a zsírban oldódó vitaminokat tárolja, a vízben oldódókat viszont gyakorlatilag nem, tehát naponta az élelmiszerekkel kell bevinni őket. A vízben oldódó vitaminok (ezek a B-vitaminok, a C-vitamin és a folsav) a vérben és a test nedveiben oldódnak. A szervezet nem tudja őket tárolni, a felesleg a vizelettel távozik. A zsírban oldódó vitaminokat (A-, D-, E- és K-vitamin) a szervezet a májban és a zsírszövetekben raktározza el.

A-vitamin (retinol)
Szükséges a növekedéshez, a bőr és a nyálkahártya felépítéséhez (nyálkahártya borítja a gyomor, a belek, a hólyag, az orr, a torok és a légutak felületét). Főleg az állati eredetű élelmiszerekben fordul elő.
Javasolt napi szükséglet: 750 μg

B1-vitamin (tiamin)
A szénhidrátok és alkohol lebontásához nélkülözhetetlen. Bőségesen tartalmazza a máj, a barna kenyér, a gabonafélék, a hüvelyesek és az élesztő.
Javasolt napi szükséglet: 0,9-1,4 mg

B2-vitamin (riboflavin)
A fehérje lebontásához szükséges, fontos szerepet tölt be a szöveti légzésben és a méregtelenítésben.
Javasolt napi szükséglet: 1,3-1,7 mg

B6-vitamin (piridoxin)
A fehérje-anyagcserében játszik szerepet. A máj, a hús, a tejtermékek, a hüvelyesek, az élesztő tartalmazzák.
Javasolt napi szükséglet: 2 mg

B12-vitamin (kobolaminok)
A vörösvérsejtek felépítéséhez szükséges vitamin csak állati eredetű élelmiszerekben fordul elő.
Javasolt napi szükséglet: 1-2 μg

C-vitamin (aszkorbinsav)
Nélkülözhetetlen az immunrendszer normális működéséhez, egyes hormonok szintéziséhez. Gyorsítja a sebek gyógyulását, erősíti az immunrendszert, növeli a vasfelvevő képességet. Legjobb források: a zöldpaprika, a paradicsom, a saláta- és zöldségfélék, a friss gyümölcsök.
Javasolt napi szükséglet: 60 mg

D-vitamin
Elősegíti a kalcium és a foszfor felszívódásást a bélcsatornából, ezáltal közvetlenül befolyásolja a csontképződést. Elsősorban a terhes anyák és a gyerekek számára fontos. Legnagyobb mennyiségben a halmájolajak, a máj, a tojás, a tej, és tejtermékek tartalmazzák.
Javasolt napi szükséglet: 5 μg

E-vitamin
Antioxidáns hatású, védi a sejthártyát, megakadályozza az A-vitamin bomlását. A növényi olajak, olajos magvak, zöldnövények és gabonacsírák tartalmazzák nagy mennyiségben.
Javasolt napi szükséglet: 11 mg

Folsav
Szintén szerepet játszik a vörösvérsejtek képzésében. Leginkább a máj, a leveles zöldségek, a gyümölcsök és az élesztő tartalmazza. A B12 vitaminnal együtt a sajtekben rejlő DNA-molekulák genetikai anyagának előállításához szükséges, ezért kiemelten fontos a szerepe a terhesség kezdetén.
Javasolt napi szükséglet: 400 μg

K-vitamin
Hiánya vérzékenységet okozhat.
Javasolt napi szükséglet: 70-100 mg

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss