Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5+1 tünet, amely jelzi, hogy vitaminhiányod van!

default user icon
MME
Az ásványi anyagok és a vitaminok elengedhetetlenek a szervezet és az immunrendszer megfelelő működéséhez, de egyáltalán nem mindegy, hogy ki mit fogyaszt, és milyen formában!

Az emberi immunrendszer csodás alkotás: képes a betegségek elleni védekezésre és az öngyógyításra is. Akcióba lép, amikor olyan kórokozóval találkozik, amit idegenként azonosít, sőt, vissza is tud emlékezni azokra a „betolakodókra”, amelyekkel egyszer már megvívta a maga harcát, így a következő alkalommal gyorsabban reagál a megjelenésükre. Ezt a jelenséget nevezzük szerzett immunitásnak.


Hasznossága miatt nagyon fontos tehát, hogy ne terheljük túl, illetve megfelelően karbantartsuk testünk védekezőrendszerét. Ehhez pedig a kiegyensúlyozott étrenden és a rendszeres mozgáson túl elengedhetetlen a megfelelő vitamin- és ásványianyag-pótlás is.

A vashiány tünetei

Ha eszel tojást és tejterméket, de kevés húst fogyasztasz, akkor vashiány, majd akár vashiányos vérszegénység – és az immunrendszer gyengesége miatt fokozott fertőzéshajlam – is kialakulhat. Több vasra van szükség, ha a szájzug bereped, a haj és a köröm növekedése lelassul, folyton fáradtnak, rosszkedvűnek érzed magad.

Így pótold a vasat!

A hüvelyesek, a bogyós gyümölcsök (csipkebogyó, szeder, cseresznye), a spenót, a sóska és a spárga nagyszerű vasforrások. Az olajos magvak vastartalma is magas, közülük is kiemelkedik a mák vastartalma. A vas felszívódásához nélkülözhetetlen C-vitamin leginkább a friss zöldségekben és gyümölcsökben található meg, de tudni kell, hogy a főzés-sütés során a nagy része tönkremegy.


A KALCIUMHIÁNY TÜNETEI 

Annak, aki egyáltalán nem fogyaszt állati eredetű élelmiszert, sőt tejet és tejterméket sem, tehát vegán, esetleg nyersevő, mindenképpen gondoskodnia kell a kalcium pótlásáról. Ennek hiányában izomgörcsök jelentkezhetnek, de jellemző tünet még lehet a szájzug és a szemkörnyéki izmok rángása is. Sőt, a csontok is elvékonyodhatnak, és elkezdődhet a csontritkulás folyamata. 

Így pótold a kalciumot!

Szójatejjel, kalciummal dúsított narancslével, valamint olajos magvakkal, káposztával, szárazbabbal és halakkal juthatunk hozzá ehhez az ásványi anyaghoz. A kalcium hasznosulása szempontjából érdemes kerülni a magas foszfortartalmú ételeket és italokat, például a kólát és a félkész, illetve a tartósított élelmiszereket.

A B6-vitamin hiány tünetei

Az egészségtudatos, fogamzóképes nők többnyire tisztában vannak a kalcium-, a vas- és a C-vitamin-bevitel szükségességével, ám a B6-vitamin jelentőségére közülük is csak kevesen gondolnak. Holott amerikai kutatások kimutatták, hogy a nők háromnegyede használ fogamzásgátlót, és a többségük vérében alacsony a B6-vitamin szintje. Míg az átlagos ajánlott mennyiség 1,3 mg, addig a tablettát szedőknek az immunrendszerük erősítése érdekében 3 mg-ot kellene fogyasztaniuk belőle naponta. Hiányában ingerlékenység, álmatlanság, vérszegénység, bőrelváltozások jelentkezhetnek.

Így pótold a B6-vitamint!

A müzliben, a teljes kiőrlésű gabonákban, a csicseriborsóban és a banánban több B6-vitamin található, mint a multivitaminokban, így ezeket érdemes minél gyakrabban fogyasztani!

A D-vitamin-hiány tünetei

Elengedhetetlen az egészséges fogakhoz és csontokhoz, továbbá csökkenti az emlő- és a prosztatarák, valamint a cukorbaj kockázatát. A szervezet az UV-sugarak hatására maga is termeli. A D-vitamin-hiányra utalhatnak a visszatérő légúti hurutok, az elhúzódó bronchitis, az ismétlődő tüdőgyulladás, vagy akár az indokolatlannak tűnő fáradtság, illetve a tartós fejfájás is. 

Így pótold a D-viamint!

Tanácsos hetente kétszer olajos halat enni, de a tojás és a vörös húsok fogyasztása is ajánlott. Ideális D-vitamin-forrás a zabpehely, a búzacsíra és a hidegen sajtolt olajak, továbbá a mértékletes napozás is ajánlott. Ha étkezéssel nem lehet elegendő D-vitamint a szervezetbe juttatni, előfordulhat, hogy vitaminkészítményekkel kell pótolni azt a gyerekeknél, a kismamáknál és az időseknél.

C-vitamin-hiány tünetei

A cigi nem csak a tüdő ellensége, a C-vitamint is pusztítja. Az alacsony C-vitamin-szint ugyanakkor az alkoholistákra is jellemző. Utóbbiak egyébként gyakran általános vitaminhiányban szenvednek, de az A-, B3-, B6- és C-vitamin-szintjükkel szinte biztosan gond van. A dohányosok ajánlott napi C-vitamin-adagja 35 mg-mal magasabb a nem dohányzókénál. Ennek oka, hogy a cigarettafüst méreganyagai úgynevezett oxidatív stresszt okoznak. Hiánytünet lehet a fogínygyulladás és -vérzés, a fertőzések, illetve a fáradékonyság.

Így pótold a C-vitamint!

Elsősorban friss gyümölcsökkel, brokkolival, citrusfélékkel, bogyós gyümölcsökkel, homoktövissel, petrezselyemmel, paradicsommal, eperrel, májjal lehet bevinni.

U-vitamin-hiány tünetei!

Védi a gyomornyálkahártyát, gátolja és gyógyítja a gyomorfekélyt, valamint csökkenti a gyomorégést. Hiányában nyálkahártya-problémák, gyomor- és bélfekély jelentkezhet, de a legyengült immunrendszer is utalhat a hiányára. Mivel gyorsan kiürül a szervezetből, pótlásáról az érintetteknek folyamatosan gondoskodniuk kell.

Így pótold az U-vitamint!

A nyers káposzta leve tartalmazza a legtöbb U-vitamint, de szóba jöhet még a savanyú káposzta, a saláta, a paradicsom, a zöldhagyma, a retek, a petrezselyem és a spárga is.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss