Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Visszatérés

Üdvözlet minden kedves Mindmegettés olvasónak, mi, a Pasik újra itt vagyunk! Tartozom némi magyarázattal, hiszen több mint két hónapot kihagytunk, lazsáltunk! Kérlek benneteket, tekintsétek ezt afféle alkotói szabadságnak. Pihentünk, nyaraltunk egy kicsit.

 

Kikapcsolódtunk, a megszokottnál több időt töltöttünk családunkkal, barátainkkal, jókat ettünk, ittunk, szóval buliztunk! És reményeink szerint feltöltődtünk, új témákat kerestünk - és tán találtunk is -, amivel remélhetőleg újra örömteli pillanatokat szerezhetünk Nektek, kedves olvasóink!

Akkor vágjunk bele!

Gasztronómiai csodákkal, kirakodóvásárral, vurstlival, termelők bemutatóival, kínálatával, színes gyermek és felnőtt programokkal, fergeteges ízekkel (a hozzájuk tartozó, csak szabadtűzön főtt és sült ételek illatával), koncertekkel várta az érdeklődőket az elmúlt hétvégén a Népligetben a SzeptEmber Feszt. Párommal ott voltunk, jól éreztük magunkat!

Maga a rendezvény immár több mint 10 éves múltra tekint vissza. Először 2000-ben került megrendezésre, akkor még máshol és más néven, de a sikerre való tekintettel 2001-ben már ezen a néven debütált a nagyközönség előtt. Tudomásom szerint a helyszín azóta is a Népliget és a rendezvény neve is ugyanez.

Tudatlan ember vagyok, én idén, egy nappal a pénteki nyitónap előtt hallottam először, hogy Pesten ilyen buli létezik!

Elkövettünk egy hibát, korán reggel, olyan kilenc óra körül érkeztünk. Ez nem volt ideális időpont. Délutánra más programunk volt a családdal, ezért siettünk. Beláttunk viszont a kulisszák mögé: szervezett, komoly munka folyt ott.

Az előző napi szemét eltakarítása, árufeltöltés a standokon, a mobil illemhelyek cseréje, tisztítása, bogrács és grill állványok felállítása, a pultok feltöltése, alapanyagok előkészítése sütéshez, főzéshez. Le a kalappal, mindenhol szervezett, tudatos és összehangolt munkát végző csapatokat láttunk.

Jó egy órát vett igénybe, hogy mindent körbejárjunk, persze itt-ott megálltunk nézelődni. Gyerekek kedvére voltak pónilovak, rajtuk körbe-körbe lovagolhatnak a kicsik, őket épp fésülték, etették.

Más helyeken készítették a tűzre valót, sok bogrács alá gázpalackos lángelosztó került, de örömömre többen is kisbaltával hasították a fát tűzrevalóként, és faszén is került a grillrácsokra.

Tíz óra után kezdett beindulni az élet! Kinyitottak a pavilonok, helyükre kerültek a portékák, és elkezdtek terjengeni a semmi máshoz nem hasonlítható illatok, a parázsra csöppenő zsírcseppek füstjének felreppenő aromája! Isteni volt!

Ételek

A rendezvény nevéhez híven igazi gasztronómiai élményekben volt részünk. Volt ott vad, marha, belsőség, köröm, csülök és minden, mi szem szájnak ingere, hiszen a Pörköltek Terén 30 féle pörköltet kóstolhattak meg a látogatók (mi erről lemaradtunk, hisz kora délutáni távozásunkkor, még csak a hagyma pirult, párolódott a bográcsokban).

A Pörköltek Terén neves éttermek mesterszakácsai készítették az ételeket, a délelőtt jelentős eseménye volt a Magyar Grillszövetség által szervezett Grill bajnokság, ahol látványosabbnál látványosabb étkek készültek, gyönyörű, gusztusos szervírozásban – nagy bánatomra csak a fogásokat értékelő mesterszakácsokból álló szakmai zsűritagok tányérjára, örömére.

Több helyen is kínáltak ízletes sült kolbászt, saslikot, gyrost. Termelői standokon sajtokat kóstolhattunk, és persze vásárolhattunk is. Mi füstölt parenyicát és kapros sajttekercset választottunk, itthon kóstoltuk, bevált.
A desszertről sem kellet lemondani, a Rétes-vonatban folyamatosan sültek a helyszínen nyújtott tésztából, frissen készített rétesek. A kínálatban szereplő 35 féle rétes között megtalálható volt a hagyományos túrós, meggyes rétestől egészen a puliszkás-gyümölcsös, káposztás-szarvasgombás különlegességekig szinte minden.

És ezzel még nem értek véget az ínyenceknek szóló ajánlatok. Találhattunk kürtöskalács sütődét, mézeskalácsost, több termelő kínált mézet, lekvár különlegességeket, nem is beszélve a kettő kombinációjáról.

Párom vásárfiának „termelői gyümölcsös mézet” választott. Akácmézben sárgabarack és szilva leledzik, kinézetre fantasztikus, még bontatlan, így az ízéről később számolhatok be, ha valakit érdekel.

Egyéb programok

A koncerteken is igazán változatos zenei kínálat vonult fel. Az 5 színpadon 3 napon keresztül folyamatosan váltották egymást a zenekarok a pop, rock és jazz világából. Igazi újdonság, hogy itt került megrendezésre a III. Magyar Jazz Napja, ahol a magyar jazzélet kiválóságai léptek fel. A szombati koncert sztárvendége Billy Cobham amerikai jazzdobos és a Morgan Workshop volt. Gyerekek kedvére volt Alma együttes is.

Akik gyerekekkel mentek ki a Népligetbe, azok sem unatkoztak. A Gyerekbirodalomban mesejáték, játszóház, kézműves foglalkozások, vidámpark, állatsimogató, póni lovaglás várta a kicsiket. A babaetető és pelenkázó sátor pedig segítette a kényelmesebb időtöltést a kisgyermekes családok számára.

Tapasztalatom szerint a kisgyerekekkel érkezők rendesen belenyúlhattak bugyellárisukba, hisz a kitelepült kereskedők portékájában a különféle kisautóktól, a plüss állatkákon keresztül a szappanbuborék kilövő pisztolyig volt minden, mi csemetéink érdeklődésére számot tart, nem csekély összegért.

Jellemző árak

Azért „zsebre” mennek az árak, írásom végeztével néhány jellemző irányárat közzé tennék, vannak közöttük kellemesebbek, de kissé túlzóak is szerintem:

Körömpörkölt /adag, kenyérrel, savanyúval – 800 Ft
Pörkölt (pacal, csülök) / adag, kenyérrel, savanyúval – 1000 Ft
Marha-, vadpörkölt / adag, kenyérrel, savanyúval – 1500 Ft
Sült kolbász (1 szál, olyan 30 dkg) / kenyérrel, mustárral – 1300 Ft
Sétálós sajttál – 500 Ft
Rétes – 350 Ft
Mézeskalács figurák 150 Ft-tól felfelé…
Kenyérlángos – 600 Ft
Lángos – 200 Ft
Csapolt sör: pohár – 250 Ft, korsó 400 Ft
Meggysör: 800 Ft
Dobozos sör, üdítő (0,5 literes) – 400 Ft

Végszó

Mint bevezetőmben írtam, még sohasem hallottam korábban a SzeptEmber fesztről. Sajnálom! Az Oktoberfest azt hiszem, sokkal jobban benne van a köztudatban, nálunk itt Budapesten, pedig az bajor, és tőlünk sokkal távolabb van, drágább is, de ez az itthoni a MIÉNK, és szerintem szerethető!

Üdv mindenkinek 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss