A virslit felvágjuk kb. 1-1,5 cm-es darabokra. A krumplit megpucoljuk, ha nagyobbak, félbevágjuk, majd enyhén sós vízben puhára főzzük.
Ezután leszűrjük, hagyjuk teljesen kihűlni, majd egy nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük. A lereszelt krumplit egy tálba tesszük, belereszeljük a sajtot (parmezán vagy gouda), hozzáadjuk az apróra vágott bazsalikomot és a lisztet, majd ízlés szerint megsózzuk, megborsozzuk.
Ezután gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, úgy, hogy a massza ne legyen se túl lágy, se pedig kemény. Ha szükséges, hozzáadunk még egy kevés lisztet, hogy könnyen formázható legyen.
A masszából lecsippentünk egy kisebb darabot, a tenyerünkbe kicsit ellapítjuk, majd ráhelyezünk egy virslidarabkát. Ezután golyót formázuk belőle, majd egy liszttel megszórt tálcára tesszük. A maradék masszával és virslivel is így járjunk el.
Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, majd belehelyezzük a golyókat, és kisebb lángon, többször átfordítva, szép pirosra sütjük kb. 10 perc alatt. A ropogósra sült golyókat papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat felszívja, majd tálalásig melegen tartjuk.