Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Virsli, könnyen, gyorsan, finomat!

default user icon
MME
Nézzünk ma körül a virsli világában. Nemzetközinek mondható találmány, sok nép eszi, rengeteg országban, tájon, vidéken népszerű étel, sőt alapanyag.

A német, az angol és a norvég egyaránt frankfurternek, az olasz wurstelnak, a francia saucisse-nak, az orosz сосиска-nak, a szlovák pároknak, a horvát hrenovkának nevezi, de azért ez a virsli! Német nyelvterületen használatos még a Bockwurst elnevezés, de tudomásom, tapasztalatom szerint ebbe a kategóriába ők inkább bizonyos kolbászféléket sorolnak.

Móni barátom, családi barát, többször is szememre hányta, hogy receptjeimben, blogomban, de még a heti menüajánlómban is flancos, nem a mai jövedelmekből kigazdálkodható ötleteket, recepteket ajánlok! Mai írásomban igyekszem megfelelni Móni - és remélem még sokak - elvárásainak, igényeiknek.

Ha betérünk egy húsboltba, a piacokon található henteseknél, de a szupermarkecek hűtőpultjainál is rengeteg féle virslit találunk. Frankfurtit, bécsit, juhbelest, műanyaggal bevontat, sertésből, baromfiból, marhából vagy lóhúsból készített virsli tarkítja a választékot. Van kimért, de a közértek polcain az előre csomagolt, vákuum fóliázott inkább megtalálható (így egyszerűbben tárolható, eladható), mindenféle kivitelben, kiszerelésben. Vesszük is boldogan, hiszen gyorsan, egyszerűen elkészíthető kajákat domboríthatunk belőle reggeltől estig, bármely napszakban.

A Wikipédia így ír róla: „A virsli a vörös árufélék családjába tartozó, pépesítéssel készülő húskészítmény. A húspéphez különféle változatos adalékokat, állományjavítókat adnak. Mivel az alapanyag sokszor nagy mennyiségben tartalmaz rossz minőségű húst vagy nyesedéket, néhány évtizede a fehérje arányát szójakészítményekkel szokták helyreállítani. A pépet birka belébe, vagy műanyagból készült utánzatba töltik, gyakran füstöléssel tartósítják. A pépesítésnek köszönhetően a végtermék egységes szerkezetű és színű.

A melegen, párban, papírtálcán, mustárral, vagy ritkábban tormával felszolgált virsli évtizedeken keresztül elengedhetetlen kelléke volt a vásároknak, majálisoknak, a május 1-i felvonulásnak, a pályaudvarok, a strand, vidámpark és állatkert hangulatának, szinte minden hentesüzletben kapható volt. Mára utcai fogyasztása kissé visszaszorult.”

Bevallom, a virsli kelt bennem némi nosztalgiát, főleg május elsején! Volt olyan munkahelyem, körülbelül 30 évvel ezelőtt, ahol szinte kötelező volt kivonulni (zászlót lengetni, a karzaton ülőket éltetni) a munka ünnepén, de mentünk, és általában jó buli lett a vége! Mi magunknak csináltuk a jó hangulatot, család, barátok, munkatársak. Ma biztosan nem mennék, de gondolom, nem vagyok egyedül ezzel!

Hot dog – avagy a forró kutya

Elöljáróban kijelentem, én nem kedvelem. Miért is? Ha olvastátok előző cikkemet kiskutyámról, Zsebibabáról, én kutyapárti vagyok, ezért engem irritál ez az elnevezés! Tudom, semmit nem tehetek ellene, de jobban szeretném, ha másképpen neveznék. Ötleteket várok, elfogadok, újítsuk mi is a magyar nyelvet, mint annak idejében Kazinczy Ferenc és társai tették!

Szóval manapság ez az egyik legnépszerűbb „virslis” kaja, receptjét miért is írnám, röstellném kirakni a lapra, hisz az, hogy egy félbevágott kiflibe beleteszünk egy főtt virslit, kevés mustárral vagy ketchuppal, nem igényel nagy tudást, de utcai standokon jól lehet vele kaszálni!

Virslis recepteket

Előrebocsájtom, elfogult vagyok, úgyhogy a kedvenceimből válogatok, de kedvetek szerint adjatok, tegyetek hozzá más, kedvetekre való recepteket!

Az alap természetesen egy pár főtt virsli mustárral, szelet kenyérrel, esetleg zsemlével, május elsején, felvonuláskor még egy üveg világos sör is járt mellé! Azért ma is megesszük, persze nem a téren, hanem otthon reggelire, uzsonnára!

Jöjjenek a kedvenceim:

Virslipörkölt

Hozzávalók: 3-4 pár virsli, 2 fej hagyma, 1-1 db paprika és paradicsom, 2 evőkanál libazsír, 1 dl száraz fehérbor, babérlevél, őrölt bors, pirospaprika, só
Elkészítés: A virslit felkarikázom, a hagymát apróra vágom, a paprikát és a paradicsomot apró kockákra vágom. Felhevítem a libazsírt, beleadom a hagymát, sózom, lepirítom. Beleadom a paprikát és a paradicsomot, fűszerezem, felöntöm némi vízzel, ne ragadjon le. Amikor jónak ítélem, megy bele a felkarikázott virsli, megszórom a pirospaprikával, felöntöm a borral. Alaposan elkeverem, készre főzöm.
Ajánlás: Önálló ételként körettel, savanyúsággal is ajánlom, de inkább feltétként használom főzelékekhez.

Hagymás virslisaláta

Hozzávalók: 3 pár virsli, 1 nagy fej hagyma, olíva olaj, fűszerek, némi ecet
Elkészítés: A virsliket és a hagymákat meghámozom, felkarikázom. Az ecettel, igény szerint vízzel és a fűszerekkel öntetet készítek, beleadom a hagymát. Kicsit hagyom, összeéri, majd mehetnek bele a virslikarikák is. Benyomom a hűtőbe, pihentetem másnapig, úgy tálalom.

Sajttal töltött sült virsli

Hozzávalók: 2-4 darab műbeles virsli, 1-2 szelet lapka sajt, némi olívaolaj
Elkészítés: A virsliket megszabadítom műagyag köntösüktől, egyik oldalát hosszában bevágom, másik felét beirdalom. A sajtszeleteket a virslik számához igazítva harmadokra vágom, beletuszkolom a virslik hosszában bevágott hasadékába. Betolom a grillsütőbe, a virslire rásült sajttal, friss péksüteménnyel tálalom, pohár rozé bort kínálok mellé.

Virslis rántott palacsinta

Hát ilyet Szentendrén ettünk először, de szerintem a recept megvan, többször kipróbáltuk, bejött!

Hozzávalók: 4 pár műbeles virsli, 8 db sós palacsinta, liszt, tojás, zsemlemorzsa a panírhoz, olaj a sütéshez
Elkészítés: A virsliket megszabadítom védőrétegüktől, majd egyenként egy-egy kész palacsinta közepére helyezem. A palacsinták széleit ráhajtom a virslik végeire, majd szorosan feltekerem. Mikor minden palacsintám és virslim is elfogyott, a szokásos módon - liszt, felvert tojás, zsemlemorzsa - bepanírozom, forró olajban kisütöm.
Tálalhatjuk hasábburgonyával, adhatunk mellé tartármártást, ketchupot, de akár valami savanyúságot, ki hogyan kedveli, de főzelékek feltétjeként sem rossz.

Virslis sörkorcsolya

Hozzávalók: 4-5 pár virsli, 1 csomag fagyasztott leveles tészta, 1 tojás sárgája, némi liszt
Elkészítése: A leveles tésztát kiolvasztom, a liszttel meghintett gyúródeszkán vékonyra kinyújtom. Éles késsel centis csíkokra vágom. A tésztacsíkokat rátekerem spirálisan a virslikre, sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem őket, tetejüket kenőtollal megkenem a felvert tojássárgával, 170 fokosra előmelegített sütőbe tolom, megsütöm. Azon melegében tálalom, jó pohár sört kínálok mellé.

Angol vacsora

Ehhez a recepthez élményem fűződik, ezért osztom meg veletek. Cardiffban (Wales) élő barátaink évente látogattak bennünket, itthon (Papa idegenbe szakadt régen, lányai velem egykorúak). Exnejem korban hozzánk illő ismerőseinket ittlétükkor rendesen ellátta. Bableves, pörkölt nokedlivel, töltött káposzta, sült és rántott hús minden mennyiségben voltak az étlapon! Exfeleségemmel a következő évben jártunk Cardiffban, ő nem ismerte az ottani szokásokat, be is durrant rendesen! Mi volt a vacsi? Sült krumpli, sült virsli, doboz sör. Naponta ugyanez!

Hát ennyit mára, nyakunkon a majális, együnk egy pár ízletes főtt virslit, mustárral és egy friss zsemlével, és persze mehet rá egy pohárnyi habos, hűs sör is!

Ezek is érdekelhetnek