Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Virágoskert allergiásoknak

Érzékeny vagy a pollenekre? Nyűgnek éled meg a kiskerted? Válassz okosan virágokat a ház köré!

Az arra érzékenyeknél bizonyos virágporok légúti bántalmakat, míg a tüskék, nedvek bőrpírt és viszketést válthatnak ki. Ha a család egy tagja allergiás valamely növényre, azt jobb, ha azonnal eltávolítod és még a fajtársait is nagy ívben elkerülöd. Egy kevés odafigyeléssel csodálatos zöld szigetet alakíthatsz ki, és a család érzékeny tagjai is élvezhetik a szabadban töltött órákat. A kert körül érdemes cserjékből és fákból természetes védő sávot kialakítani, így a sűrű lombozat egy alapvető pormegkötő funkciót elláthat. Jól teszed, ha az apróbb virágú vagy gyér virágzatú növényeket választod elsősorban, mert általában ezek kevésbé okoznak panaszokat.

A gyepet rendszeresen nyírd, hogy a pázsitfüveknek ne legyen idejük kalászt hozni. Mivel a páfrányok allergén spórákkal rendelkeznek, így jobb ha minden fajtájáról lemondasz. A színes virágok beporzásuk érdekében vonzzák a rovarokat, és lábukra ragasztják pollenjeiket. Ezek ugyan csak érintés esetén okozhatnak irritációt, mégis jobb odafigyelni mit hova telepítesz. Kertészetekben már könnyedén beszerzhetsz nemesített fajokat, melyek terméketlenek, tehát nem termelnek pollent. Mogyoró-, nyír- és fűzfát bármennyire mutatós is, nem szabad allergiások közelébe ültetni.

Néhány tipp, hogy miket ültess:

Csalán: Vadon élő társa irritációt okoz, a tarka levelű díszcsalán teljesen veszélytelen és pompás
Fáklyaliliom: Sárga és narancsos színben játszik, akár 80 cm magasra is is megnő.
Zsálya: A nemesített fajták színpompája kárpótlást nyújt a kevésbé dekoratív virágokért. Magasságuk 30 és 100 cm között változik.
Nebáncsvirág: Pirostól egészen a liláig több színváltozatban pompázó virágjait késő őszig ontja.

Továbbni ajánlott növények:

Egynyáriak
Őszírózsa, tátika (Antirrhinum majus), törpe lobélia (Lobelia erinus)

Évelők
Harangvirág, sásliliom, meténg, veronika, bőrlevél (Bergenia)

Cserjék
Örökzöld orbáncfű, rózsalonc

Kúszónövények
Vadszőlő

Fák
Tulipánfa, díszalma, vérszilva

Ezek is érdekelhetnek

Friss