Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

20 villámtipp sütéshez, egyenesen profiktól

default user icon
MME
Néha csak egy apró mozzanat vagy egy bevált praktika hiányzik ahhoz, hogy a süteményeinkből kihozzuk a maximumot! Legyen szó akár a tészta összeállításáról, dekorálásáról vagy tárolásáról, érdemes betárazni ezekből az ötletekből!

1.

Ha az omlós tészta túlságosan ragad, emiatt nehéz kinyújtani, bátran szórjunk rá annyi lisztet, amennyi felszívja a nedvességet. Ha így sem megy, két sütőpapírlap között nyújtsuk ki.

 2.

Az aranysárgára sült kekszeket a sütőből kivéve azonnal emeljük ki a tepsiből. Ha rajta hagyjuk kihűlni, tovább sül és megkeményedik.

3.

A finom vaníliás kifli titka a megfelelő mennyiségű, jó minőségű vaj, felhasználás előtt jól behűtve.

 4.

A kikapart vaníliarudat ne dobjuk ki: tegyük kristálycukorba, amit aztán használhatunk sütéshez, vagy áztassuk vodkába és kész is a vaníliaaroma.

5.

Az omlós tészta hozzávalói mind legyenek szobahőmérsékletűek – így nem maradnak benne apró vajdarabok, amik sütés közben megolvadva eláztatják a süteményt.

 6.

A csodásan fehér cukormázért a felvert tojásfehérjehabot porcukorral és pár csepp ecettel keverjük ki.

7.

A sütéshez használt olajos magvakat (pl. dió, mogyoró) magunk daráljuk le sütés előtt, így nem veszítenek sokat az aromájukból. Ez a mákra is érvényes.

 8.

Hasznos lehet beszerezni egy mérőkanalat a sütéshez. Ezzel könnyedén kimérhető 1/2, vagy akár 1/3 evőkanál mennyiségű hozzávaló is.

9.

Sütés közben folyamatosan ellenőrizzük a tésztát. Ha a tepsi egyik oldalán gyorsabban barnulnak, akkor bátran fordítsuk meg a tepsit sütés közben!

 10.

Használjunk természetes ételszínezékeket! Piroshoz céklaport, a zöldhöz spirulinaport, a sárgához sáfrányt vagy kurkumát válasszunk!

11.

A jó csokimáz fényes és roppanós. Ehhez a csokoládét temperáljuk: olvasszuk meg 50 fokon, majd hagyjuk 28 fokosra hűlni, majd újra melegítsük fel, de csak 32 fokig. Ezután dolgozzunk csak vele, pont, mint a profik. Érdemes beszerezni tehát egy konyhai hőmérőt!

 12.

Sokkal szebb lesz a cukormáz a kekszeken és aprósütiken, ha nem ecsettel kenjük meg a tetejüket, hanem egyszerűen belemártjuk őket a bevonóba.

13.

Használat előtt a kiszúrót mártsuk lisztbe vagy vízbe, így nem fog hozzáragadni a tésztához szaggatáskor.


 14.

Bizonyos tésztákat (pl. omlós) közvetlenül a hűtőből kivéve kell kinyújtani, míg más változatok (pl. mézes) esetében ez nem aranyszabály. Ne csak a deszkát, a sodrófát is hintsük be liszttel!

15.

A fahéjas csillag tésztáját még szaggatás előtt kenjük meg tojásfehérjehabbal, így nem csak időt spórolunk, de szebb is lesz a végeredmény.

 16.

A profik egyik alapkelléke a cukrászspatula: ezzel nem csupán a mázakat, krémeket lehet szépen kenni, de a süteményeket is könnyebb kiemelni a tepsiből.

17.

Ha új recepttel próbálkozunk, előbb teszteljük le, hogy jó-e: első alkalommal csak fél vagy negyed adagnyi mennyiséget készítsünk, és ezt módosítsuk, ha kell.

 18.

Szebben, egyenletesebben mutat a cukormáz, ha a tésztát megkenjük kevés vízzel felfőzött lekvárral, és (kihűlés után) ezt a réteget kenjük meg a mázzal.

19.

A fahéjas csillag tovább marad friss, ha a receptben lévő cukor egy részét mézzel helyettesítjük.

 20.

A kekszek, vaníliás kiflik, mézeskalácsok tárolásához használjunk fémdobozt – ez tovább tartja frissen a sütiket. Ha picit megkeményedtek, tegyünk a dobozba egy hámozatlan almát és újra puhák lesznek.

EZ VOLT A 10 LEGNÉPSZERŰBB DIÉTA 2019-BEN! 

PÉKSULI EXTRA: KARAMELLÁS-TOJÁSHABOS SÜTEMÉNY KÁVÉ MELLÉ 

A CNN LENYŰGÖZŐ FILMBEN MÉLTATJA A MAGYAR GASZTRONÓMIÁT 

Ezek is érdekelhetnek

Friss