Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Zseniális videó! Megkóstolta a világ legbüdösebb gyümölcsét a Forma-1-es sztárpilóta

A durián a világ egyik legértékesebb gyümölcse, számos jótékony hatása van, csak jusson el odáig az ember, hogy megeszi. Az ázsiai trópusi erdőkből származó gyümölcs azzal lett leginkább világhírű, hogy rothadó bűzt áraszt. A hétvégén Szingapúrban versenyző Forma-1-es sztárpilóták kis híján elhányták magukat a duriántól.

Daniel Ricciardo és Max Verstappen, a Red Bull Racing két autóversenyzője megküzdött a duriánnal. A csapat által készített videóban látszik, hogy a pilótáknak már az is komoly fejtörést okozott, hogyan bontsák fel a gyümölcsöt. A kóstolás pedig egyenesen a nehezükre esett. Verstappen annyira rosszul lett a szagtól, hogy majdnem elhányta magát, amikor a szájába vette a duriánt. 

De nézzük, mit kell tudni a duriánról! A gyümölcs eredeti előfordulási helye Indonézia szigetvilága volt, azonban sok más szigetre, valamint Ázsia déli és délkeleti részeire és Ausztrália egyes részeire is betelepítették. Terebélyes, örökzöld fákon terem, a megporzását denevérek végzik. A héja vastag, tüskés és miután megérett rothadó bűzt áraszt. A húsa sárga, az íze állítólag finom, a vaníliára hasonlít. 

A duriánt a kellemetlen szaga miatt kitiltották az ázsiai szállodákból és tömegközlekedési eszközön sem lehet vinni, vagy fogyasztani. Ennek ellenére Dél-Kelet Ázsiában a legértékesebb gyümölcsnek számít. Számos jótékony hatása van, szabályozza a vércukorszintet, sok fehérje van benne, jelentős Omega3 zsírsavat tartalmaz. Magas a foszfor, vas, kálium, a B1, B2, B3-vitamin tartalma. A fa gyökerét és kérgétpedig a népi gyógyászatban használják, többek között láz gyógyítására. 

Akinek van kedve megkóstolni a duriánt, az Ázsiában számtalan olyan terméket talál, ami tartalmazza ezt a gyümölcsöt. Készítenek belőle különböző szószokat, amit rizzsel tálalnak. Konzerv és fűszer formájában is megtalálható a polcokon. Sőt, még durián jégkrémet is lehet kapni.

Néhány éve a Buzzfed is készített egy videót arról, hogyan reagáltak az emberek, amikor megszagolták a duriánt.

 

HOGYAN FŐZZÜNK ÁZSIAIT OTTHON? ÁZSIA ÍZEI 3 LÉPÉSBEN, EGYSZERŰEN! >>> 

AZ ÁZSIAI KONYHA LEGTUTIBB ALAPANYAGAI, MELYEKET ITTHON IS BESZEREZHETSZ >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss