Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Vigyázz, kajacsapda!

default user icon
MME
Ha nem figyelsz oda, milyen ételeket eszel, könnyen belesétálhatsz a zsírcsapdákba. Így hiba eszel keveset, nem fogysz, sőt, meglehet, hogy inkább hízol. Megmutatjuk azokat a csapdákat, amiket érdemes elkerülni!
A diéta nem zsírmentes étrend! 

Sokan azt gondolják, a zsírok a karcsúság legnagyobb ellenségei – pedig ez nem igaz. Az egészséges étrendből nem hiányozhatnak a zsírok. Persze nem mindegy, milyen zsírokról van szó! Ahhoz, hogy a hormonrendszered és az emésztésed jól működjön, szép legyen a hajad és a bőröd, és mindig tökéletesen tudj összpontosítani a munkahelyeden, vagy otthon, igenis szükséged van a jó zsírokra. A rossz zsírokat viszont kerülnöd kell, mert hosszú távon ártalmasak az egészségedre – és a ruhaméretedre is!

Ezeket kerüld!

Telített zsírok: megemelik a koleszterinszintet, ez komoly szív- és érrendszeri betegségeket okozhat. Margarinokban, kekszekben, cukorkákban, chipsekben, rántott ételekben, péksüteményekben, mirelit pizzákban találkozhatsz velük.

Transzzsírok: ez a hidrogénezett olaj hosszú távon megemeli a koleszterinszintet, gyorsítja a szív-és érrendszeri betegségek kialakulását. Kekszekben, és szinte valamennyi gyorséttermi ételben megtalálható.

Ezt keresd!

A jó zsírok emelik a „jó” koleszterin szintjét, elengedhetetlenek a szervezet vitamin- és ásványianyag-készletének egyensúlyához. Az omega3 és az omega6 zsírsavak szívbetegségek ellen, az agyunk egészséges működése érdekében, lelki egyensúlyunk megőrzése miatt fontosak. Olívaolajban, földimogyoró-olajban és magvakban (mandula, mogyoró, pekándió), valamint az avokádóban, a sütőtökben és a szezámmagban is megtalálhatók. Halakban, halolajban, napraforgóolajban, lenmagolajban, szójababolajban, kukoricaolajban és a diófélékben.

Nézd másképp!

Ha már tudod, melyek a jó és melyek a kerülendő zsírok, akkor nem is kell mást tenned, mint megkeresni az egészségtelen ételek helyett az egészségesebb megfelelőket! Így biztos lehetsz benne, hogy nem fogyasztasz majd üres kalóriákat és túl sok zsírt – ez egy lépéssel közelebb visz ahhoz, hogy elfelejtsd az úszógumit! Az egészséges életmódhoz nemcsak az étkezési szokásaidat kell megváltoztatnod, de a rendszeres testmozgásra is időt kell szakítanod! Már heti két alkalom is csodákat tesz! A hangsúly a rendszerességen van!

Nézd meg, mit veszel!

Csokis müzli helyett natúr müzli, natúr cornflakes + igazi gyümölcsök (alma, banán stb.). Az előre gyártott müzlik zsírtartalma akár 20% is lehet, a cukortartalmuk szintén magas! 3,5 %-os gyümölcsjoghurt helyett natúr joghurt, kefir vagy gyümölcsös túró.

Mindig nézd meg, hány százalékos tejterméket veszel. Válaszd a zsírszegény (1,5%-os vagy alacsonyabb zsírtartalmú) fajtákat!

Túrós táska, kakaós csiga és társai helyett teljes kiőrlésű gabonákból készült kifli, zsemle. Az édes péksütikben akár 25 g zsír is lehet, míg egy teljes kiőrlésű zsemlében csak 3-4 g.

Szalámi, párizsi helyett csirkemellsonka. Egy adag téliszalámi 8 g zsírt, míg ugyanennyi sonka csak 2 g zsírt tartalmaz!

Kedvenceid a gyorséttermekből

Hot dog: mustárral egyszer-egyszer még belefér az étrendedbe, de majonézzel, ketchuppal, olvasztott sajttal vagy pirított hagymával már igazi zsírcsapda lehet, ezért csak óvatosan! Egy egyszerű hot dog 360 kalóriát és 18 g zsírt tartalmaz.
Gyros: már látványra is nehéz a zsírtól csöpögő húshegy, de ha nem tudsz ellenállni neki, akkor csirkéből készültet kérj, sok salátával és minimális mennyiségű szósszal!
Hamburger: alapból 255 kalória és 9 g zsír van benne, ráadásul az extra feltétekkel még felturbózod ezeket a mennyiségeket. Csak óvatosan a sajttal, a baconnel, a majonézzel és társaikkal!
Sült krumpli: egy nagy adag gyorséttermi burgonya legalább 470 kalória és 23 g zsír. Ha nem tudsz lemondani róla, legalább érd be a legkisebb adaggal! Vagy süss magadnak otthon, jó minőségű olajban!

A panírozott húsokat hagyd meg hetente egyszer, a vasárnapi ebédre. Ezek igazi zsírcsapdák, főleg ha sertéshúsból készülnek. Helyettük inkább natúr csirke- vagy pulykamellfilét egyél!

Amikor nassolásra vágysz

Kedvenc tejcsokid is csak hetente egyszer fér bele (egy tábla 530 kalória és 32 g zsír), helyette válaszd a magas kakaótartalmú étcsokit vagy például a gumicukrokat, amikben egyáltalán nincs zsír! A krémes sütik és torták is tiltólistára kerülnek, helyettük gyümölcsös édességeket egyél, ha már végképp nem tudsz ellenállni a kísértésnek.
Chips és sós mogyoró: már egy kis zacskó is 20 g zsírt jelent, nem beszélve a hatalmas mennyiségű sóról, amit ilyenkor magadba tömsz vele. A ropi jó alternatíva, hiszen a zsírtartalma alacsony (0,3 g/50 g), de a só miatt ebből is csak módjával egyél! Kedvenc sós rágcsálnivalónk a natúr vagy enyhén sós pattogatott kukorica – természetesen vaj nélkül!

Ezek is érdekelhetnek

Friss