Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Vigyázz! 3 étrend-kiegészítő is megbukott a fogyasztóvédelemi vizsgálaton

default user icon
MTI
Mintegy 54 étrend-kiegészítőben vizsgálta a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH), hogy valóban annyi ásványi anyagot, vitamint, illetve "jótékony" baktériumot tartalmaz-e, mint amennyi a címkén szerepel; a vizsgált termékek közül 3 nem felelt meg a követelményeknek - közölte az NFH szerdán.

A közlemény szerint az 54 vizsgált termék közül 9-féle volt probiotikus termék, a többi egyéb étrend-kiegészítő (tabletta, pezsgőtabletta, rágótabletta) készítmény vitamin-, illetve ásványi anyagot tartalmazott, a címkén feltüntetettek szerint.

A szakemberek az egyes termékekben vizsgálták a C-, B1-, B2-, B6-vitaminok és a niacin elnevezésű vitamin mennyiségét, valamint ellenőrizték a termékek kalcium, magnézium, cink és vas tartalmát is.  

3 termék nem felelt meg     

A hatóság által elvégzett vizsgálatok szerint a Doppelherz aktív folsavval, amely B6, B12, C és E vitamint tartalmazó étrend-kiegészítő tabletta, a TEVA Lactiv Kid élőflórát tartalmazó étrend-kiegészítő szuszpenzió, fekete cseresznye ízű terméke és a BELLY-FITR étrend-kiegészítő nem felelt meg az ellenőrzésen - olvasható a közleményben.

Az okok

A Doppelherz aktív folsavval rendelkező terméke a címkén feltüntetett vitamintartalma a vizsgálatok szerint lényegesen kevesebb volt a magyar nyelvű tájékoztató hibája miatt, ugyanis a mért értékek megfeleltek az eredeti német nyelvű címkén szereplő értékeknek.

A TEVA Lactiv Kid esetében azt állapították meg, hogy a termékben lévő baktériumok közül több baktérium ampullánkénti mennyisége nem érte el a címkén szereplő értékeket.

A "BELLY-FITR készítménye esetében pedig a laborvizsgálatok szerint még kimutatható mennyiségben sem volt jelen a címkén feltüntetett két "jótékony" baktérium.

Ezek is érdekelhetnek

Friss