Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Vigyázat! Súlyos mérgezést kaphatsz ettől a fűszertől

default user icon
MME
Atropinmérgezéssel kezelnek két embert a budapesti Honvédkórházban, miután olyan ételt fogyasztottak, amely szennyezett fűszerköményt tartalmazott. A Nébih ismét figyelmeztetést adott ki az országba került szennyezett kömény miatt.

Néhány hete beszámoltunk arról, hogy a  Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csattanó maszlaggal szennyezett köményt vont ki a forgalomból. A csattanó maszlag mérgező gyomnövény, fogyasztása azonnali panaszokat okozhat. Pupillatágulás, látási problémák, szájszárazság, gyengeség, kimerültség, szomjúság, szédülés tünetek jelentkezhetnek. Gyermekek számára akár 15 szem mag elfogyasztása is halálos lehet.

Csütörtökön hajnalban néhány órán belül két ember került kórházba atropinmérgezéssel, ők egymástól függetlenül fogyasztottak olyan ételt, amely köményt tartalmazott. A betegek jelenleg stabil állapotban vannak.

A Blikk információi szerint egy turistacsoport több tagja is kórházba került Budapesten. Állítólag ők gulyáslevest ettek, amiben szintén van kömény. Nem kizárt, hogy a leveshez is szennyezett köményt használtak.

A történtek után a Nébih újabb riasztást adott ki a fűszerkömény miatt és az érintett kormányhivatalokkal elkezdték az események kivizsgálását, és megkezdték a termékcsoport mintavételekkel egybekötött célellenőrzését.

A további megbetegedések megelőzése érdekében javasolt az alábbiak betartása:

Ismeretlen helyről származó, bizonytalan eredetű fűszerköményt senki ne használjon fel!

Az élelmiszeripari vállalkozások, vendéglátók és étkeztetők csak olyan őrölt fűszerkömény tételeket használjanak fel, amelynek atropin és szkopolamin tartalmát laboratóriumban is megvizsgáltatták! Az egész fűszerkömény felhasználása esetén is előzetesen győződjenek meg annak jól nyomon követhető származásáról, minőségtanúsítványáról, illetve gyommag-szennyeződés mentességéről!

A Nébih felhívja a vásárlók és a vendéglátók figyelmét, hogy a korábban jelzett azonosító adatokkal rendelkező termékeket, valamint az Egyiptomból származó fűszerkömény termékeket ne fogyasszák el, ne használják fel és megbetegedés esetén haladéktalanul forduljanak orvoshoz!

A Nébih által korábban kiadott közlemény szerint az alábbi három vállalkozó érintett.

Chili Produkt Fűszerkereskedelmi Kft., Szeged,
Dr. Markovics Antal egyéni vállalkozó, Pécs és
Aroma Trans Europe Kft., Budapest/Tiszakécske

A vállalkozások alábbi lejárati idejű tételeit vonta ki a forgalomból a hatóság:

2018. július 31-i lejáratú őrölt fűszerkömény,
2019. május 19-i lejáratú egész fűszerkömény és
2019. augusztus 31-i lejáratú őrölt fűszerkömény.

Ezek is érdekelhetnek

Friss