Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Versenyfutás az idővel, avagy vacsora 30 perc alatt

Hét közben sosincs elég idő egy rendes ebéd vagy vacsora elkészítésére, pedig ilyenkor is szeretnénk jól és jót enni. Tippek és vacsoraötletek!

Lássuk csak, mi szükséges egy jó ebéd vagy vacsora elkészítéséhez. Alapvetően 5 dolog:

- kell egy jó, praktikusan berendezett konyha
- egy tisztességes befogadóképességű mélyhűtő
- egy jó kamra
- s néhány jól bevált recept
- valamint nem árt a jó sorrend sem…

Ha ezek adottak, nagyjából készen is állunk a félórás ételek elkészítéséhez. A fenti 5 pontban szereplő szempontok mindegyikének fontos szerepe van a konyhai alkotómunkában.

A praktikus konyha segít, hogy ne órákig keressünk dolgokat. Jó, ha a fűszerek a tűzhely közelében laknak, ha a kések, vágódeszkák egy helyen pihennek, ha a tésztaszűrők a tűzhely közelében vannak, egyszóval ha a háziasszony, mint egy karmester vezényelheti le a főzést úgy, hogy ne kelljen kilométereket szaladgálnia feleslegesen.

A mélyhűtő szintén fontos. Egyrészt a kész ételek fagyasztása végett, másrészt remekül lehet konyhakész vagy félkész alapanyagokat tárolni a mélyhűtőben.

A kamra szerepe sajnos egyre inkább háttérbe szorul, pedig időgazdálkodás szempontjából nagyon fontos tényező. Egy jól felszerelt kamra sokszor életet menthet - és helyettesíthet egy-két bevásárlást. Jó az a tudat, hogy az ember spájzában lakozik liszt, rizs, befőtt, lekvár, tészta, konzervzöldség, miegymás. Ezekből az alapanyagokból egy kis fantáziával mindig könnyedén kreálhatunk valami finomat.

S ha van az embernek néhány bevált receptje, és azt is tudja, hogy milyen sorrendben készüljenek el a dolgok, akkor minden adott egy gyors főzéshez.

Gyorsan valami finomat!

A legtöbb esetben a gyorsan elkészítendő ételek kapcsán a tészta jut eszünkbe. Pedig annyi mindent el lehet készíteni fél óra alatt.

Húsimádóknak

A húsimádóknak könnyű a dolguk. Néhány szép szelet húst könnyedén meg lehet sütni egy serpenyőben vagy akár kontaktgrillen is. Mellé készülhet saláta, rizs vagy krumpli. Már itt a végtelen variációk sorával találjuk magunkat szembe. Milyen hús? Hogyan ízesítem?

A hús fajtájától függetlenül egy vékonyra szelt, kicsit kiklopfolt hús hamar elkészül. Ha van időnk előre pácolni, az a legjobb, de az sem baj, ha csak sütés közben szórjuk meg zöldfűszerekkel. A bolti, előre panírozott húsok mintájára házilag is lehet előre panírozni, hűtőben egy napig, mélyhűtőben akár fél évig is el lehet tartani a bécsi szeletet, tököt, cukkinit, bármit. Ezeket lehet variálni köretekkel, vagy főzelékhez feltétként kínálni.

De bízhatunk a fantáziánkban is, vagy csak egyszerűen a háztartásban fellelhető alapanyagok segítségével hozhatunk létre új ételeket. A natúr és a bundázott húsok mellett, a tepsiben sütött példányok is viszonylag hamar elkészíthetőek, s ezekkel csupán annyit kell bíbelődnünk, amíg a tepsibe vagy egy kerámiatálba tesszük. A húsokat pácolhatjuk, fűszerezhetjük, mustárral ízesíthetjük vagy egy kevés tejföllel meglocsolva, sajttal megszórva toljuk a sütőbe. Amíg sül a hús, addig elkészül a köret. Vagy a hússal sül. A félig megfőzött, alaposan lecsöpögtetett krumpli, répa hamar ropogóssá sül a sütőben.

Zöldségesen

A gratinírozott ételek is viszonylag gyorsan elkészíthetőek. Egy kevés fokhagymával, hagymával, paradicsommal, paprikával összesütött lecsós szelet kiadós, könnyű és gyors étel. De ugyanígy készíthetünk tejszínnel locsolt, körtével gazdagított tepsis csirkemellszeletet is.

A főzelék szintén az a kategória, ami fél órán belül kész. A szezonális zöldségeket kívül a fagyasztóból is elő lehet venni a kíméletesen és gyorsan lehűtött zöldségeket, s itt is csak a képzelet szab határt. Klasszikus módon beránthatjuk az ételeinket, de ha kicsit reformosabb módon szeretnénk, akkor egy kis teljes kiőrlésű tönkölyliszttel is könnyedén be lehet sűríteni a főzeléket.

No meg itt a saláta, amiből szintén pillanatok alatt előállítható egy gazdag családi vacsora. Igaz, itt számolni kell az alapanyagok beszerzésére fordított idővel is, mert bizony a saláta csak friss alapanyagokból az igazi. Bár a paradicsom, a jégsaláta, a paprika s a legtöbb zöldség jól konzerválható egy pár napig a hűtőben.

Tészta, természetesen…

Tésztákból is csoda dolgokat lehet kihozni fél óra alatt. A nagy klasszikus, a túrós csusza is pont ennyi idő alatt készül el, ha jól osztjuk be az időnket, és kellő sorrendben készülnek el a dolgok. Az olaszos tészták kedvelői meg kényelmesen elkészíthetik a különböző sugókat, amíg a durumtészta közel negyed óra alatt al dente megfő.

A tésztákhoz való mártások készítéséhez jó alapanyag a pesto, az olajban eltett szárított paradicsom, az olajbogyó. Egy kevés húsos szalonnával, fűszerekkel, tejszínnel, mascarponéval már kész is az ízes és gazdag mártás.

A wokban elkészíthető üvegtészta is remek választás egy gyors vacsorához. Igaz, ebben az esetben szükségünk lehet speciális alapanyagokra, de ha ezekből az ember 1-1 üveggel beszerez egyszer, akkor elég csak kikeresni a szekrényből az üveget, és máris asztalon az egzotikus vacsora. A szójaszósz, kókusztej, szárított gomba, üveges szójacsíra jól megfér a lisztek mellett a kamrában. Egy kevés csíkokra metélt marhahússal, csirkével összekevert, fűszerezett üvegtészta még a vendégek számára is tökéletes, s milyen hamar elkészül...

Desszert, mint vacsora

Gyerekeink számára néha könnyebb egy-egy desszerttel előállni vacsorára. A tejben főtt dara mellett jó alternatíva a kuszkusz, ami nem csak sósan remek és gyors étel, hanem egy kevés aszalt gyümölccsel, esetleg egy kis házi lekvárral gazdagítva is asztalra kerülhet. Itt is törekedhetünk arra, hogy minél egészségesebb legyen. Ebben az esetben durumbúzából készült kuszkusszal érdemes dolgozni, és egy kevés rizssziruppal lehet édesíteni.

Gyorsan elkészíthető klasszikus desszert a túrógombóc. Az alapanyagok itt is származhatnak a hűtőből. Amíg takarékon pirul a morzsa, addig felforr a főzővíz, és a tojáshabbal elkevert túró is már csak arra vár, hogy gombóccá formálódjon. Biztosan asztalon van ez az étel is fél órán belül.

Maradék hasznosítás esetén pedig remekül belefér az időnkbe egy kalácsból vagy kifliből készített felfújt, illetve egy mákos guba. Jó minőségű darált mák, dió, mogyoró már szinte minden hipermarketben kapható. Érdemes ezekből is tartani a kamrában, a rajtuk lévő eltarthatósági dátumot jól szem előtt tartva.

Ezek is érdekelhetnek