Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Verdens beste (a világ legjobb süteménye)

3 5/5
120 perc
rafinált
megfizethető
4 adag
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 15 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 4 tojás sárgája
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 4-5 evőkanál tej (nem tartósított)
  • 5 dkg apróra vágott mandula
  • 2-3 cl barna (minőségi) rum
  • csipet só
  • A habhoz:
  • 4 tojás fehérje
  • 15 dkg cukor
  • csipet só
  • A csokikrémhez:
  • 1 egész tojás
  • 2 tojás sárgája
  • 10-15 dkg cukor
  • 10 dkg (legalább 70 %-os kakaó tartalmú) étcsoki
  • 10 dkg vaj
  • 2-3 cl barna (minőségi) rum

Elkészítés

Elkészítés: A tészta hozzávalóit elkeverjük, ha túl kemény, a vajat kicsit felmelegítjük, hogy lágyabb masszát kapjunk. Egy tepsit kikenünk kevés vajjal, vagy kibéleljük sütőpapírral, beleigazítjuk a tésztát.

4 tojás fehérjéből csipet sóval kemény habot verünk, beleadagoljuk a cukrot, tovább habosítjuk. Ezt a keményre készített tojáshabot rákenjük a tésztára. Előmelegített sütőben, 160 fok körül 50-60 percig sütjük.

Amíg a süti sül, magunkat is megkínálhatjuk némi rummal vagy más kedvünkre való itallal, de a krémről se feledkezzünk meg! Keverjük össze az egész tojást a tojások sárgájával, a csokoládéval, a cukorral és a rummal. Vízgőz felett állandóan kevergetve főzzük fel. Amikor elkészült, vegyük le a tűzről, és a vajjal keverjük habosra.

Mikor megsült a habos tésztánk, vegyük ki a sütőből, hagyjuk meghűlni, majd a tepsiből kiszedve (akár habos felére kifordítva) vágjuk keresztben ketté. A habos résszel lefelé lévő fél tortára kenjük rá a csoki habot, majd tésztás felével igazítsuk rá a másik másik fél tortát. A maradék csokikrémmel kenjük be oldalait.

Lehűtve, szeletelve tálaljuk.

Megjegyzés

Valódi norvég desszert, amit ha elkészítetek, a látványától nem fogtok hanyatt esni, nem túl mutatós, de az íze kárpótol a kinézete miatt.

A norvégok, kicsit nagyképűen, a világ legjobb sütijének nevezik, nem vitatkozom velük, lehet, hogy nem veszi fel a versenyt a Rigó Jancsival vagy a Somlói Galuskával, de tán a Pavlovával sem, de ez is nagyon finom.

Fenti recept anyósomtól való, sokan csokikrém helyett csoki- vagy vaníliapudinggal, esetleg vaníliakrémmel készítik. - Nordkapp

Ezek is érdekelhetnek