Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így fogyj vércsoport-diétával!

default user icon
MME
Az emésztés - tűnjék bár hihetetlennek - az egyik legtöbb energiát követelő emberi tevékenység. Mérések bizonyítják, hogy egy kiadós ebéd megemésztéséhez legalább annyi energiára van szükség, akár egy több órás favágáshoz.

Érdemes tehát meggondolni, mire fordítjuk az erőinket, illetve azt, hogy bármilyen finom falatok is kínálják magukat, a bevitt táplálék mennyisége arányban legyen a valódi szükségletünkkel: korunk, nemünk, testalkatunk, esetleg vércsoportunk diktálta igénnyel.

A vércsoport szerint ajánlott diéta aránylag újkeletű. Egy amerikai orvos - D’Adamo - egyéb kísérletei során felfigyelt arra, hogy ugyanaz az étel másképp hat különböző emberekre, és a különbséget a vércsoportok másságában találta meg. Véleménye szerint a genetikailag meghatározott szükségletünk alakítja ízlésvilágunkat, s vágyunk a szervezet számára optimálisan hasznosítható ételekre, bár a rossz beidegződések, szokások ettől eltéríthetnek. (Lásd kávézás éhgyomorra, késő esti nehéz, zsíros vacsorák, stresszoldó alkoholfogyasztás.)

Példák igazolják, hogy a helyesen betartott testkontroll diéta mellett a vércsoport szerinti táplálkozás is jelentősen hozzásegít az ideális testsúly megtartásához, illetve megszerzéséhez. Az „az vagy, amit megeszel” elmélet képviselői szerint minden szervezetbe kerülő anyag rombolhat vagy építhet.

A vércsoport diéta alapjául szolgáló vér milyensége már a fogantatás pillanatában meghatározott, s jellemző marad ránk egész életünk során. Épp ezért a világ nagyon sok országában a személyi okmányokban is föltüntetik, mint személyi adatot. Baleseteknél, váratlan kórházi beavatkozásoknál életmentő lehet ez az ismeret.

Ha tudod, milyen a vércsoportod, és szándékodban áll egészségesen étkezni, különösebb gond nélkül elkezdheted ezt a fajta táplálkozást. A vércsoportja alapján bárki megismerheti milyen ételek segítik a jó közérzetét, energiáját, ideális testsúlyát megtartani. És azt is, melyeket érdemes elkerülni.
Az alábbiakban fölsorolunk néhány, a vércsoportok szerint ajánlott, illetve tiltólistára tett élelmiszert.




A O vércsoporthoz tartozók

Bátran ehetnek, ihatnak:

A húsfélék közül: borjúhúst, marhahúst, vadakat, bárányt, nyulat

A tenger és a folyók állatai közül: pontyot, sügért, heringet, lazacot, pisztrángot, makrélát, tonhalat

Tejtermékek közül: szinte csak a kecskesajtot ajánlják

Szójából készített ételeket

Gyümölcsök közül: fügét, szilvát, ringlót, kiegészítőként: almát, ananászt, barackot, körtét, málnát, ribizlit

Zöldségfélék közül: brokkolit, articsókát, salátákat, fokhagymát, karalábét, póréhagymát; kiegészítőként: vajbabot, zöldborsót, édesköményt, újhagymát, tököt

Hüvelyesek közül: a babféléket

Rizsféléket

Árpa és rozs készítményeket

Diót és tökmagot

Fűszerek közül: bármelyik zöldfűszert, petrezselymet, fokhagymát, köményt, cayenne borsot, gyömbért, kurkumát, koriandert, paprikát, mustárt, tárkonyt

Gyógynövények közül: komlót, csipkebogyót, vasfüvet, bodzát, hársfavirágát, borsmentát, zsályát és a cickafarkot.




Kerüljék:

A húsfélék közül: a libát, a kacsát és mindenféle füstöltet

A halak és tenger gyümölcsei közül: a füstölt lazacot, a tintahalat, az ecetes heringet és a kaviárt

Mindennemű tehéntejet és tejterméket

A gabonából készült étkek közül: a búzából készítetteket

A kukoricaféleséget: corn flakes

Zöldségek közül: padlizsánt, avokadót, gombákat, káposztát és a karfiolt

Gyümölcsök közül: az epret, a szedret, a narancsot és a mandarint, a sárgadinnyét

Fűszerek közül: a fehér- és feketeborsot, a szerecsendiót, a vaníliát, a fahéjat és a boreceteket

Kávét és az alkoholféléket – leszámítva egy kevés bort



Az A vércsoporthoz tartozók

Bátran ehetnek és ihatnak:


Halak közül: a pontyféléket, folyami sügért, tőkehalat, pisztrángot, szardíniát, makrélát, nyers lazacot

Mindennemű szójafélét  

Lencse és babféleségeket

Kecsketejet, kecskesajtot

Rizsféléket

Zöldségfélék közül: az articsókát, laskagombát, brokkolit, káposztát, karalábét, fokhagymát, póréhagymát, tököt, tormát

Gyümölcsök közül: sárgabarackot, szilvát, ringlót, citromot, áfonyát, meggyet, mazsolát

Len- és olívaolajat

Diót, földimogyorót, tökmagot

Fűszerek közül: minden zöldfűszert, petrezselymet, fokhagymát, mustárt,
gyömbért

Gyógynövények közül: kamillát, ginszenget, csipkebogyót, orbáncfüvet, galagonyát

Kávét


Kerüljék:


A húsféléket minden formában

A folyók és a tenger állatai közül: a legtöbbet, például a harcsát, a csukát, a heringet, az angolnát, az összes héjas tengergyümölcsét, a füstölt lazacot, a tintahalat, nyelvhalat

A tejtermékeket (kivéve a kecsketejet, kecskesajtokat)

Krumplit és a csicsókát 

Csicseriborsót és a vörös babot

Gabonafélék közül: a durum lisztet, a teljes őrlésű lisztféléket, búzapelyhet, búzacsírát, búzakorpát

Zöldségek közül: a kínai kelt, a padlizsánt, a csiperkegombát, valamint a káposztákat, paprikaféléket

Gyümölcsök közül: a sárgadinnyét, a rebarbarát, mangót és a mandarint

Az olívaolaj kivételével az összes többit

A kesudiót és a pisztáciát

Fűszerek közül: a borsot, a kapribogyót és a boreceteket



A B vércsoportba tartozók

Bátran ehetnek és ihatnak:


A húsfélék közül: vadakat, bárányt, nyulat

A folyók és a tenger állatai közül: heringet, tőkehalat, folyami sügért, lepényhalat, pisztrángot, lazacot, makrélát, szardíniát és kardhalat

Tejtermékek közül: szinte bármit

Szójaféléket

Gabonafélék közül: kölest, zabot, rozsféléket, rizslisztet

Zöldségek közül: zöldborsót, zöldbabot, brokkolit, padlizsánt, kínai kelt, karfiolt, fokhagymát, poré hagymát, fejes káposztát, karalábét

Gyümölcsök közül: almát, körtét, ananászt, barackot, epret, málnát, áfonyát, bodzát, dinnyét

Vajat, halolajat, olíva és lenmagolajat

Fűszerek közül: bármely zöldfűszert, curryt, cayenne borsot, szegfűszeget, gyömbért, köményt, kardamomot, kurkumát, tormát, paprikát, szerecsendiót, mustárt, sáfrányt, vaníliát

Gyógynövények közül: mentát, zsályát, cickafarkot



Kerüljék:


Húsfélék közül: a libát, a kacsát, csirkét, tyúkot, sertést

A folyók és a tenger állatai közül: az angolnát, az osztrigát, a heringet, a kagylókat, lazacot füstölve, tintahalat

Tejtermékek közül: a penészes sajtokat, az ömlesztett sajtokat és a tejjel készített fagylaltot

Gabonafélék közül: a kukoricalisztet, a hajdinát

Zöldségek közül: kukoricát, tököt, avokádót, retkeket, paradicsomot

Gyümölcsök közül: gránátalmát, rebarbarát

Kukorica-, repce- és szezámolajat

Minden magot és diót

Fűszerek közül: a borsot és a fahéjat

Gyógynövények közül: komlót, martilaput, hársfavirágot, ökörfarkkorót




Az AB vércsoportba tartozók

Bátran ehetnek:


A húsfélék közül: nyulat, pulykát, bárányt

A folyók és a tenger állatai közül: csukát, pontyot, pisztrángot, harcsát, tonhalat, lazacot, nyelvhalat, tőkehalat, kaviárt

Szójaféléket

Tejtermékek közül: sovány tehéntejet, savót, eidami sajtot, ementálit, goudát, kecsketejet és -sajtot

Krumpliféléket

Gabonafélék közül: a rizs minden fajtáját, zabot, a búza bármely fajtáját

Zöldségek közül: a hazaiakból a tököt leszámítva bármelyiket

Gyümölcsök közül: az itthon honosak bármelyikét – a rebarbarán kívül

Olajak közül: az olíva-, repce- és a lenmag olaját

Földimogyorót

Fűszerek közül: az összes zöldfűszert, gyömbért, tormát, curryt, fokhagymát, köményt, kurkumát, szerecsendiót, pirospaprikát, sáfrányt, mustárt, vaníliát, fahéjat

Gyógynövények közül: vasfüvet, kamillát, bodzát, ginszenget, zsályát, borsmentát, galagonyát



Kerüljék:


A húsfélék közül: a baromfiakat, a borjút és a marhát, a sertést, a szarvas és az őz húsát

A tenger gyümölcsei közül a héjasakat, a lazacot füstölve

Tejtermékek közül: a brie, a camambert, a penészes típusúakat, a zsíros tejet és a parmezánt

A hüvelyeseket

A gabonafélék közül: a kukoricát

Gyümölcsök közül: a banánt, a narancsot, a mangót, a gránátalmát

Zöldségek közül: olajbogyókat, retkeket

Olajak közül: a sáfrány, a szezám és a kukorica olaját

Magvak közül: a tökmagot, a mogyorót

Fűszerek közül: a borsokat, a boreceteket, a kapribogyót

Mindenféle égetett szeszt

Gyógynövények közül: a szennalevelet és a fekete teákat

Mit mond a dietetikus?

A túlzó tilalmakat vagy éppen túlzó ajánlásokat tartalmazó étrendek alapvetően nem javasoltak. A vércsoportdiéta esetében már a környezeti adottságok sincsenek megfelelő mértékben figyelembe véve, avokádót vagy éppen ananászt már csak környezetvédelmi szempontokból sem ajánlanék fogyasztásra egy olyan vidéken, ahol ezek helyileg nem elérhetőek. Ami táplálkozástudományi szempontból még fontosabb: a vércsoportdiéta ajánlásai tudományosan nem megalapozottak, egy változatos, zöldségeket, gyümölcsöket, gabonaféléket és állati/növényi eredetű fehérjéket megfelelő mértékben tartalmazó étrenddel sokkal inkább biztosíthatjuk szerveztünk számára megfelelő energia- és tápanyagbevitelt. A vércsoport-diétát – ha mindenképp ebben az irányzatban hiszünk - szakember, elsősorban dietetikus segítségével érdemes személyre szabni és átalakítani .

7 ÉTEL, AMIBŐL MINÉL TÖBBET ESZEL, ANNÁL KÖNNYEBBEN LEFOGYSZ! >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss