Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Vendégváró kenceficék

default user icon
MME
A vendégeskedés lényege az együttlét, a jó hangulat, a nagy beszélgetés, társasozás - finom ételek és italok mellett. Mindezt persze nehezíti, ha a házigazdának szaladgálnia kell a konyhába sütni, ellenőrizni, megfordítani, meglocsolni, tálalni, aggódni, miközben a jóból kimarad.

A különféle kencékkel jó előre elkészülhetünk, ráadásul egyszerűek, elronthatatlanok és nagy részük pillanatok alatt összeállítható.

Körözött

A legklasszikusabb kencénk a juhtúróból vagy túróból, esetleg a kettő keverékéből készülő körözött, amit leggyakrabban tejföllel, pici mustárral, pirospaprikával keverünk krémesre. Van, aki aprított hagymát vagy snidlinget tesz bele, más főtt tojással vagy finomra vágott kapribogyóval is gazdagítja. 

Tonhalkrém

A halkonzerv sokszor életmentő egy gyors fogáshoz, de remek krémek is készülhetnek belőle. Leszűrve, villával összetördelve, ízlés szerint vajjal vagy majonézzel és tejföllel kikeverve, citrommal, kapribogyóval gazdagítva 5 perc alatt megvan. Ugyanígy szardíniából is keverhetünk jó kis kencét.

Avokádókrém

A guacamole néven is ismert mártogatós világszerte kedvelt. Amilyen finom, ugyanolyan egyszerű az elkészítése: az érett avokádó húsát a héjból kikaparjuk, kis citromlével, sóval, borssal pépesítjük, és már kész is az avokádókrém. Természetesen tovább fűszerezhetjük fokhagymával, esetleg pici mustárral, van, aki krémesíti-gazdagítja tejföllel vagy majonézzel, más egészen apróra vágott paradicsomot is ad hozzá. De készíthetünk vadabb változatot is, például egy kevés wasabi hozzáadásával.

Hummusz

A csicseriborsókrém is sokak által kedvelt kence. A leggyorsabb, ha főtt csicseriborsóval dolgozunk, így nem kell áztatni és hosszan főzni az alapanyagot, hanem egyszerűen csak leszűrni, szezámkrémmel, olívaolajjal és fűszerekkel robotgéppel pépesíteni. A humusz nagyon sokféle módon ízesíthető, leggyakrabban római kömény és kevés citromlé kerül bele, de készíthetjük mentával, chilivel vagy wasabival is. 

Tojáskrém

No, ez már időigényesebb, mert meg kell várni, míg a tojások keményre főnek. :) Ezután megpucoljuk a tojásokat, majd vajjal vagy zsírral összetörjük, kevés mustárral, aprított hagymával, sóval, borssal ízesítjük. Ez is készülhet majonézesen, esetleg krémesíthetjük tejföllel, és máris kész a tojáskrém, vagy ahogy másképp nevezik: a zsidó tojás vagy lengyel tojás.

Pástétomok

A májból vagy húsból készülő pástétomok lehetnek nagyon egyszerűek vagy egészen bonyolultak is akár, a kiadós csirkemájtól az aranyárban mért libamájig is széles a választék az alapanyagokat illetően. Ha maradék sült húsból dolgozunk, akkor a dolgunk egyszerű: csak ledaráljuk, a pecsenyezsírral és ízlés szerinti fűszerekkel összedolgozzuk a húspépet, esetleg tojással gazdagíthatjuk. Ha májkrémet készítünk, akkor kevés hagymán megpirítjuk a megtisztított májat, majd ezután pépesítjük és fűszerezzük ízlésünk szerint. A májpástétomhoz jól illik valamilyen nemes alkohol: egy kis portói vagy tokaji nem fogja elrontani.

Tatár

A nyers bélszínből készülő tatárbifsztek megosztó étel: van, aki idegenkedik a nyers hústól, mások pedig az egyik legfinomabb ételnek tartják. Iskolája válogatja, hogy a húst nagyon aprra vágják, elkaparják vagy darálják, és hogy pontosan mi kerül húskrémbe, kóstolgatással érdemes beállítani a fűszerek arányát. A hús mellett egyre népszerűbb a lazactatár is: ez füstölt lazacból készül, a darált vagy finomra vágott halhúshoz van, aki mascarponét és snidlinget rak, más csupán kis citromlevet és kaprot, de készülhet krémsajttal lazítva is. Érdemes kipróbálni!

Zöldséges kencék

Különféle zöldségekből is remek krémek készülhetnek, jó alternatíva lehez ez vegetáriánus vendégeinknek, de a tapasztalat szerint a húsevők sem utasítják el mondjuk a padlizsánkrémet. De szinte bármilyen zöldségből készülhet egyszerű és gyors kence: a kiválasztott zöldséget puhára főzzük, leszűrjük, majd tejföllel és krémsajttal vagy mascarponével pépesítjük, és ízlés szerint fűszerezzük. Készülhet így karfiolkrém, zöldborsókrém, céklakrém, de a cukkinikrém vagy a gombakrém sem rossz választás. A zöldségkrémeket izgalmasabbá tehetjük, ha aprított diót vagy mogyorót teszünk bele, esetleg pirított szezámmagot.

Sajtkrémek

Ez az, amit nem lehet megunni... És elrontani sem! A legkedveltebb a fokhagymával, kis őrölt borssal kikevert krémsajt, de készíthetünk mediterrán változatot aprított aszalt paradicsommal, kapribogyóval, de kikeverhetünk mascarponét villával összetört rokforttal és aprított dióval, tejföllel lazítva isteni és gyors krémet kapunk. Sokan kísérleteznek az legendás francia sajtkrém, a Boursin reprodukálásával is: ez a könnyű állagú, fokhagymás kence minden partin a kedvenc. 

Mire kenjük?

Ha kencés vendégséget rendezünk, érdemes a többféle krém mellé többféle kenyérfélét választani. Érdemes rozskenyeret, bagettet venni, de mutatós és változatos ilyenkor a cikkekre vágott pita vagy tortilla is, sőt a ropogós svéd kenyérlapok is kedveltek. Emellett jól illenek különféle hasábokra vágott zöldségek is a kencékhez: a színes kígyóuborka, sörretek, szárzeller, kaliforniai paprika és sárgarépa nem csak mutatós, de nagyon finom kiegészítők a kis szendvicsek mellé.

Ezek is érdekelhetnek

Friss