Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kiadós egytálételek karácsonyi maradékból

default user icon
MME
Ötletes receptjeink segítségével felturbózhatod a karácsonyi maradékokat, hogy kiadós egytálételek készüljenek belőlük.

MARADÉK főtt húsból húsos spagetti

Nálunk bizony szinte minden második kedden ez a vacsi, mert a család odavan érte. Nagyon finom, ráadásul maximum 20 perc elkészíteni.

Hozzávalók:

  • főtt hús (amennyi maradt, de a legjobb, ha egy egész csirkemellnek a fele belekerül a szószba)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • fél piros kaliforniai paprika
  • 2 dl főzőtejszín
  • petrezselyem
  • reszelt sajt
  • 1 csomag spagetti

Olívaolajon megdinszteljük a csíkokra vagy kockára vágott kaliforniai paprikát. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, majd a felkockázott főtt csirkemellt, és kissé megpirítjuk. Nyakon öntjük a tejszínnel, megszórjuk petrezselyemmel. Akkor kész a szósz, amikor kellemesen krémesre sűrűsödött. A kifőtt spagettire ízlés szerint kanalazunk a szószból, majd megszórjuk a reszelt sajttal.

Maradék levesből – ha maradt hús és zöldség is – rizseshús

Ez az egyik leggyorsabb felhasználási módja a húslevesnek, ha nem maradt annyi, hogy mindenkinek jusson belőle. Nincs más teendőnk vele, mint hogy felforraljuk a levest a maradék répával, gyökérzöldséggel, karalábéval és főtt hússal, majd a lé harmadának megfelelő mennyiségű rizst puhára főzünk benne. Ha szeretjük, adhatunk hozzá zöldborsót is. Fedő alatt főzzük, néha megkavarva. Amikor már majdnem jó a rizs, és szinte elfőtte a levet, akkor egyszerűen lehúzzuk a tűzről, és megvárjuk, amíg a fedő alatt puhára párolódik, és felszívja az összes folyadékot. Befőttet tálalunk mellé.

Sültekből - Mindentbele saláta

Ha nem jut mindenkinek legalább egy csirke vagy kacsacomb, jobban tesszük, ha az összeset feldaraboljuk, és ínyenc salátát készítünk belőle.

Hozzávalók:

  • Sülthús
  • 2 csomag salátamix
  • 1 doboz koktélparadicsom
  • lilahagyma
  • dió
  • 10 dkg sajt

Az öntethez:

  • 2 ek mustár
  • 1 kk méz
  • 3 ek olívaolaj
  • 1 dl víz

A hozzávalókat feldaraboljuk, összekeverjük egy salátástálban. Az öntetet kikeverjük, és a saláta mellé külön kínáljuk.

SÜLTEKBŐL - Csirkés lepény tészta nélkül


Hozzávalók:

  • Sülthús (az eredeti baconnel vagy sonkával készül)
  • 3 tojás
  • 2,5 dl tej
  • 1 dl tejföl
  • 2 ek liszt
  • 100g reszelt sajt
  • só, bors

A tojás a tejföllel és a tejjel jól kikeverjük. Hozzáadjuk a lisztet, majd a húst és a reszelt sajtot. Sóval, borssal ízesítjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe vagy piteformába öntjük. 200 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, míg aranybarna nem lesz.  Felszeletelve tálaljuk.

Maradék rizsből - Rizssaláta

Hozzávalók:

  • Kb két bögre főtt rizs 
  • 2 főtt tojás
  • kígyóuborka
  • koktélparadicsom
  • zöld magozott olívabogyó
  • 1 doboz tonhal
  • 4 ek majonéz
  • 1 kk ecet
  • só, bors


A keményre főtt tojást széltében kettévágjuk, majd négy-négy részre vágjuk. A koktélparadicsomot félbe vágjuk, az uborkát hasonló méretű kockára. Hozzákeverjük a rizshez a többi hozzávalókkal együtt.


Ezek is érdekelhetnek

Friss