MARADÉK főtt húsból húsos spagetti
Nálunk bizony szinte minden második kedden ez a vacsi, mert a család odavan érte. Nagyon finom, ráadásul maximum 20 perc elkészíteni.
Hozzávalók:
- főtt hús (amennyi maradt, de a legjobb, ha egy egész csirkemellnek a fele belekerül a szószba)
- 2 gerezd fokhagyma
- fél piros kaliforniai paprika
- 2 dl főzőtejszín
- petrezselyem
- reszelt sajt
- 1 csomag spagetti
Olívaolajon megdinszteljük a csíkokra vagy kockára vágott kaliforniai paprikát. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, majd a felkockázott főtt csirkemellt, és kissé megpirítjuk. Nyakon öntjük a tejszínnel, megszórjuk petrezselyemmel. Akkor kész a szósz, amikor kellemesen krémesre sűrűsödött. A kifőtt spagettire ízlés szerint kanalazunk a szószból, majd megszórjuk a reszelt sajttal.
Maradék levesből – ha maradt hús és zöldség is – rizseshús
Ez az egyik leggyorsabb felhasználási módja a húslevesnek, ha nem maradt annyi, hogy mindenkinek jusson belőle. Nincs más teendőnk vele, mint hogy felforraljuk a levest a maradék répával, gyökérzöldséggel, karalábéval és főtt hússal, majd a lé harmadának megfelelő mennyiségű rizst puhára főzünk benne. Ha szeretjük, adhatunk hozzá zöldborsót is. Fedő alatt főzzük, néha megkavarva. Amikor már majdnem jó a rizs, és szinte elfőtte a levet, akkor egyszerűen lehúzzuk a tűzről, és megvárjuk, amíg a fedő alatt puhára párolódik, és felszívja az összes folyadékot. Befőttet tálalunk mellé.
Sültekből - Mindentbele saláta
Ha nem jut mindenkinek legalább egy csirke vagy kacsacomb, jobban tesszük, ha az összeset feldaraboljuk, és ínyenc salátát készítünk belőle.
Hozzávalók:
- Sülthús
- 2 csomag salátamix
- 1 doboz koktélparadicsom
- lilahagyma
- dió
- 10 dkg sajt
Az öntethez:
- 2 ek mustár
- 1 kk méz
- 3 ek olívaolaj
- 1 dl víz
A hozzávalókat feldaraboljuk, összekeverjük egy salátástálban. Az öntetet kikeverjük, és a saláta mellé külön kínáljuk.
SÜLTEKBŐL - Csirkés lepény tészta nélkül
Hozzávalók:
- Sülthús (az eredeti baconnel vagy sonkával készül)
- 3 tojás
- 2,5 dl tej
- 1 dl tejföl
- 2 ek liszt
- 100g reszelt sajt
- só, bors
A tojás a tejföllel és a tejjel jól kikeverjük. Hozzáadjuk a lisztet, majd a húst és a reszelt sajtot. Sóval, borssal ízesítjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe vagy piteformába öntjük. 200 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, míg aranybarna nem lesz. Felszeletelve tálaljuk.
Maradék rizsből - Rizssaláta
Hozzávalók:
- Kb két bögre főtt rizs
- 2 főtt tojás
- kígyóuborka
- koktélparadicsom
- zöld magozott olívabogyó
- 1 doboz tonhal
- 4 ek majonéz
- 1 kk ecet
- só, bors
A keményre főtt tojást széltében kettévágjuk, majd négy-négy részre vágjuk. A koktélparadicsomot félbe vágjuk, az uborkát hasonló méretű kockára. Hozzákeverjük a rizshez a többi hozzávalókkal együtt.