Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Vendégvárás gyorsan, frappánsan

A mai rohanó, feszített tempójú életünkbe egyre kevésbé férnek bele a baráti összejövetelek. A családra, önmagunkra is nehezen szakítunk idő, a barátainkkal való kapcsolattartás végképp nehézkessé vált, s mivel a vendégség mindig extra terhet ró a háziasszonyra, így ezek azok a programok, amelyekről – fájó szívvel ugyan, de – gyakorta lemondunk.

Pedig egy-egy baráti vacsora megszervezhető úgy is, hogy viszonylag kevés plusz munkával jár. Az ilyen típusú vacsorák klasszikus megoldása az úgynevezett batyu-bál, ahol a háziasszony készül a hellyel, a terített asztallal és esetleg egy-két étellel, de a többi finomságot a vendégségbe érkező barátok hozzák. Ennél a megoldásnál csupán szoros baráti kapcsolatokra és egy időben szétküldött levélre van szükség, hogy összeegyeztethessük, ki mit hoz. Az így létrejövő vacsorák menüjét nem a tökéletes harmónia jellemzi, de van bennük egyfajta báj, hiszen mindenki a lehetőségeihez képest a maximumot teszi bele az általa alkotott ételbe.

Ha azonban a háziasszony önmaga készíti el az egész vacsorát, akkor is vannak praktikák, amivel egyszerűbbé tehető a vendéglátással járó munka. Először is alaposan és időben végig kell gondolni a menüt. Egy jól átgondolt, letisztult menü eleve könnyebbséget jelent, már csak a bevásárlás miatt is.

Ha kevés idővel rendelkezünk a vendégség előtt, akkor a legtöbb esetben érdemes hideg ételeket felvonultató vacsorával készülni. Egy hideg vacsorához remek a sajttál. Ebben az esetben nincs más dolgunk, csak jó minőségű sajtokat összeválogatni, a vendégek száma szerint felszorozni a vásárolandó mennyiséget, és napokkal a tervezett találka előtt megvenni. A sajt tálalása viszonylag egyszerű, aszalt gyümölcsökkel, magvakkal, friss almával, körtével, kenyérrel és persze borral kínálhatjuk.

A levesek jelentős része is könnyedén előkészíthető, arról nem is beszélve, hogy egy húsleves majdnem egy komplett étkezés lefedésére alkalmas, sőt, amíg fő, nem igényel különösebb felügyeletet. A húsleves esetében a levesben főtt húst második fogásként is tálalhatjuk, kevés tört krumplival és alma- vagy meggyszósz kíséretében. Kevés mustárt, tormát és friss kenyeret is az asztalra téve kész is a tökéletes főétel.

A forró krémlevesek is gyorsan elkészülnek, és a variáció végtelen. Mindenféle szezonális zöldségekből készülhet, kevés párolt hagymán, kockára vágott krumpli hozzáadásával, majd tejszínnel, tejföllel, akár kókusztejjel pépesítve és krémesítve. A tetejére pirított kenyérkocka, szezám- vagy tökmag is kerülhet, de piríthatunk diót is, a leves jellegétől függően.

Kész leveles tésztából pillanatok alatt összeállítható egy fűszeres lepény vagy quiche, friss zöldsalátával tökéletes vacsora lehet ez is.

Több munkát igényel, de szintén könnyedén előkészíthető a pástétom. Egy darált húsos alapokon nyugvó pástétom bekeverése nem túl időigényes, s a sütést követően napokig remekül eláll a hűtőben. Ha őzgerincben vagy bármilyen más, mutatós formában sütjük, akkor igazán gusztusosan fog mutatni a húsos tálon.

A pástétomon kívül hideg sült húsokat is kínálhatunk, amihez – a klasszikusan kínált köreteken túl – remek kísérő a hús zsírjával megkent friss kenyér. Az előre lesütött húsokat melegen is kínálhatjuk: szeletre vágva saját zsírjában átmelegíthetjük őket, illetve sütőben is melegíthetjük, csak vigyázzunk, nehogy kiszáradjanak.

Az előkészített vacsorák nagyon jó fogása a hideg tésztasaláta, vagy bármilyen olyan saláta, amiben nincsenek fonnyadásra hajlamos alkotóelemek. Klasszikus példa a hagymás krumplisaláta vagy a franciasaláta, de akár savanyúságokat is kínálhatunk a vacsorához. A franciasalátától csak egy lépés a töltött tojás, illetve az összes hidegkonyhai készítmény. Ilyenekkel is készülhetünk, bár ezek viszonylag időigényes ételek még akkor is, ha előre el lehet őket készíteni. Ha a háziasszonynak erre van ideje és energiája, akkor érdemes ilyesmiket is készíteni, biztos sikert arat.

A gyorsan elkészíthető, vagy már elkészített ételek mellé gyors és finom köret a rizs, ami igen hamar megpárolódik, illetve a kuszkusz, ami könnyedén ízesíthető, és az elkészítése nagyjából két percet vesz igénybe.

Az előkészített vendéglátás talán legegyszerűbb része a desszert. A csokoládé fondün és a szufflékon kívül szinte minden desszertet előre elkészíthetünk, s télen a tárolásuk sem jelent különösebb kihívást. A gyors desszertek körében kedvelt a gesztenyepüré, a tiramisu, a különféle pohárkrémek, a trifle-k, de egy crumble vagy tejespite is percek alatt összeállítható. A többi a sütő dolga.

Pástétom

Hozzávalók:
12,5 dkg húsos szalonna
50 dkg darált sertéscomb
1 nagy fej vöröshagyma
15 dkg tejben feláztatott kenyér
3 egész tojás

frissen őrölt bors
borsikafű
chili

Elkészítés: A szalonnát és a hagymát alaposan megpirítom, miközben beáztatom a kenyeremet. Majd az egészet összeöntöm a hússal, ráütöm a tojásokat, és jól megfűszerezem. Egy őzgerincformát sütőpapírral kibélelek, belesimítom a masszát, majd 180 fokon átsütöm.

Langyosan vagy hidegen tálalom salátával, bagettel. Melegen is tálalható majonézes salátával, burgonyapürével.

Ez egy alaprecept, amit gazdagíthatunk pirított gombával, esetleg konyakba áztatott aszalt gyümölcsökkel.

Tiramisu

Hozzávalók:
12 dkg babapiskóta
50 dkg mascarpone
7 dkg barna cukor
3 nagyobb tojás
1 kupica rum
10 dkg 70%-os étcsokoládé
3,5 dkg vaj
csipetnyi só
2 dl édesített feketekávé
1 narancs héja

Elkészítés: A tál alját ügyesen kimozaikozom a babapiskótákkal, majd a forró, édesített kávét óvatosan ráöntöm. Miután maradéktalanul magába szívta, gőzön lévő habüstben felolvasztom a csokoládét, vajjal és egy csipetnyi sóval. Ha felolvadt a csokoládé, akkor hozzákeverem a rumot, majd óvatosan ráöntöm a tésztára és egy spatulával finoman elosztom.
A tojásokat kettéválasztom. A sárgáját hosszan (4-5 percig) habosra verem a cukorral, majd belekeverem a mascarpone-t, végezetül az egészen lazítok a tojások felvert habjával.
A krémet lazán a csokoládérétegre csorgatom, majd egy kis plusz étcsokoládé-forgáccsal dekorálom, és minimum 2 órára a hűtőbe teszem.

Ezek is érdekelhetnek

Friss