Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Velőscsont, nem csak Szindbád kedvence

A velőscsont igazi klasszikus alapanyag. Krúdy is többször megénekelte, hogy velős csont nélkül a marhahúsleves mit sem ér, s valljuk be, a hidegebb idő beköszöntével újfent fővő vasárnapi húsleveseinkbe bizony érdemes néha belecsempészni a velőscsontot is.

Ha nem szeretnénk a húsleves és a velőscsont készítést feltétlen összekötni, akkor sincs probléma, néhány szál répa, egy kevés zeller, egy fej hagyma és néhány gerezd fokhagyma által ízesített főzővízben is tökéletesen elkészíthető a csontvelő.

A velős csontban lévő velő nagyjából fél óra alatt fő meg. Célszerű minden esetben úgy időzíteni, hogy a leves elkészültének utolsó félórájában történjen mindez, így a velőt rögvest, frissen, melegen elfogyaszthatjuk előétel gyanánt. Tálaláskor kendőt vagy vastag szalvétát készítsünk az asztalra, hogy a forró csontot meg lehessen fogni, amíg kiütögetjük belőle a velőt.

A velő forrón a legfinomabb

A megfőtt velőt melegen tartott tányérra tegyük, majd pirítóst, fokhagymát, sót, feketeborsot, őrölt pirospaprikát, frissen vágott petrezselyemzöldet, esetleg chilipelyhet, mustárt, tormát kínáljunk mellé.

A velőt azonban nem csak húslevesben főve fogyaszthatjuk, hanem sütve, grillezve is. Ehhez csupán annyira van szükségünk, hogy a beszerzett csontokat a hentessel hosszába vágassuk fel, hogy a velő jobban süljön, grilleződjön. A sütni szánt velőt a sütést megelőzően áztassuk be. Ehhez egy rendkívül egyszerű páclére van szükségünk, amelybe kevés sót és ecetet teszünk, majd néhány órára belefektetjük a csontokat, és az egészet betesszük a hűtőbe. A pácolás után a csontot nagyjából fél óra alatt megsütjük, majd a sütőben lévő grillrács alatt percek alatt lepirítjuk. A kész csontot frissen őrölt feketeborssal, friss, vágott petrezselyemmel meghintjük, és ropogós pirítóssal kínáljuk.

A levesben főtt vagy sült velőt azonban nem feltétlenül kell azonnal elfogyasztanunk, az így elkészített alapanyagból tölteléket is készíthetünk. A velőt fűszerezzük, finoman sózzuk, majd áztatott zsemlével, kenyérrel, elkeverjük, tojást ütünk hozzá már könnyedén tölthetjük is különféle hústekercsekbe, dagadóba, esetleg zöldségekbe, gombába.

Húsleves velőscsonttal receptje

Hozzávalók:
1,5 kg rostélyos
4 db velőscsont
1 teáskanál sáfrányos szeklice
1 teáskanál szemes feketebors

1 fej vöröshagyma
3 nagy gerezd fokhagyma
1 paradicsom
1 zöldpaprika
1/2 zeller
1 csokor zellerzöld
6 nagyobb sárgarépa
8 fehérrépa

Így készül a velő pirítóssal

A fazék aljában felhalmozom a húst, egy teatojásba beleteszem a sáfrányos szeklicét és a borsszemeket, majd a fazékba lógatom. A húsra vizet öntök, melléteszem a megmosott, de héjas hagymát, a fokhagymagerezdeket, és egy kissé sózom. Lassú tűzön puhára főzöm a húst, a felgyűlt habot leszedem.

Amikor már puha a hús, akkor kiszedem egy jénaiba az összeset, alufóliával lefedem, beteszem a sütőbe, s melegen tartom.

A pucolt zöldséget beleteszem a levesbe, a zellerzöldet összekötve fektetem bele a fazékba, így könnyebb a főzés végén eltávolítani. A paprikát egy helyen mélyen bevágom és a paradicsommal együtt szintén a fazékba rakom. Majd helyet csinálok a négy velős csontnak is, és bő fél órát hagyom, hogy tovább gyöngyözzön a leves.

Amíg fő a zöldség és készül a velő, addig sós vízben megfőzöm a levestésztát, és előkészítem a fokhagymás pirítóst a velőhöz.

Ezek is érdekelhetnek

Friss