Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 vegyszermentes tipp, hogy elűzd a rovarokat az otthonodból

Sajnos a nyárral együtt jár a bogárinvázió. Ez bizony elég zavaró tud lenni, ezért hoztunk néhány tippet, hogy vegyszermentesen is tudj ellenük védekezni.

Pókok ellen

A te lakásodban is megvannak a pókok kedvenc helyei? Máris mondjuk, mit csinálj, hogy többé ne legyen kedvük odaköltözni. 200 ml víz és negyed teáskanál mosogatószer keverékéhez adj hozzá 5-10 csepp illóolajat a következők közül valamelyikből: borsmentaolaj, eukaliptusz-, citronella-, levendula- vagy teafaolaj. Jól rázd össze, és fújj belőle azokra a helyekre, melyeket a pókok a legjobban kedvelnek.

Hangyák ellen

Nálad is szorgoskodnak a hangyák? Van egy tuti tippünk! A megoldás egyszerű, szórj őrölt fahéjat oda, ahol valószínűsíted, hogy a hangyák bejutnak a házba, ugyanis utálják a faháj illatát. Ha nem szeretnél port csinálni, illóolajat is használhatsz. A hangyák menekülnek majd, nálad pedig mennyei fahéjillat lesz.

Szúnyogok ellen

Szerencsére vannak olyan illatok, amiket a szúnyogok is gyűlölnek. Ilyen a narancs, a citrom, a levendula, a rozmaring, a borsmenta és a szegfűszeg. Ezek mindegyike kapható illóolaj formában, tehát nem lesz nehéz dolgod, hogy a teraszon vagy akár a házban egyszerre teremts csodás illatot és tartsd távol a szúnyogokat. A diófa és gesztenyefa levelének főzete is hasonlóan hatásos lehet. Ha nincs kéznél illóolaj, házilag is készíthetsz szúnyogriasztót. Egy fél citromba vagy narancsba szűrj pár szegfűszeget, tedd egy kis tálba, és önts rá alkoholt. Ezt utána teheted a kerti asztalra vagy a ház bármely pontjára.

Legyek ellen

Szellőztetni sem lehet rendesen, mert egyből berepülnek, mindenre rászállnak és egész nap idegesítően zümmögnek. De van megoldás! A legyek távoltartásához mindössze egy zárható műanyag tasakra van szükséged, amit meg kell töltened vízzel és beledobálni néhány pénzérmét. Ezt lógasd fel a nyitott ablak fölé és nem jönnek be a többé a legyek. Hogy miért? Megzavarja a látásukat, ettől pedig megijednek, és inkább továbbállnak, illetve szállnak.

Kullancsok ellen

Sajnos a kullancsok ellen nem vethetők be az illatok és a látásmegzavaró trükkök. Sőt, az is tévhit, hogy a B-vitamin fogyasztása csökkenti a kullancscsípés esélyét. Mindössze annyit tehetsz ellenük, hogy rendezetten tartod a kertedet, ugyanis a széthagyott lomok és a hosszú fű remek búvóhely a kullancsok számára. Ha a kert erdő vagy mező szélén van, érdemes az onnan bekerülő kullancsok ellen külön is védekezni úgy, hogy a kerítéseddel párhuzamosan félméternyi fakérget vagy murvát szórsz szét, amivel megszakítod a növényzetet. Így kullancsok nehezebben jutnak át a napsütésben felmelegedő, száraz felületen, mint a füvön. Az is fontos, hogy a természetben való tartózkodás után mindig átvizsgáld a tested és a háziállataidat is, hogy biztosan nincs-e bennük kullancs. 

A LEGJOBB HÁZI PRAKTIKÁK SZÚNYOGOK ELLEN>>> 

ELLEPTÉK AZ ÉTELEIDET A MOLYOK? ÍGY SZABADULJ MEG TŐLÜK!>>> 

POLOSKAINVÁZIÓ! 4 TUTI TIPP A BÜDÖS BOGÁR ELLEN>>> 

Ezek is érdekelhetnek