Elkészítés: A karfiolt rózsáira szedem, a rózsákat sós, ételízesítős vízben pár perc alatt roppanósra főzöm, leszűröm, félreteszem.
A csirkehúst szeletelem, a bordaszeletekkel klopfolom, a széleket pár helyen bevagdosom. Sózom, borssal, szerecsendióval bedörzsölöm, egyenként lisztbe forgatom, és felhevített olajon hirtelen mindkét oldalukat kb. 2-2 perc alatt enyhe pirosodásig elősütöm.
A húsdarabokat sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatom, a visszamaradt pecsenyelét rájuk locsolom.
Habzásig hevítek 5 dkg vajat a liszttel, felöntöm hideg tejjel, kézi habverővel történő folytonos keveréssel lassan besűrítem (sűrűbbnek kell lennie a besamelnek, mint általában), közben sózom, borsozom, szerecsendióval ízesítem, kis hűtés után a tojássárgáját és a sajt felét belekeverem.
A húsdarabok tetején elosztom a karfiolrózsákat, bevonom besamellel. Meghintem a maradék reszelt sajttal, és egy-egy csipetnyi zsemlemorzsával.
Előmelegített 190 fokos sütőben sütöm, kb. 20 percig ameddig a sajt a tetején enyhén pirosodik.
Párolt rizs, krumplipüré a hozzá legjobban illő köret gyümölcskompóttal.
Készíthetjük természetesen egyfajta húsból is.