Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Végy egy csirkét!

S hagyd egészben! Az egyben sült csirke egészen más élményt nyújt, mint az alkatrészeire szedett változata, még akkor is, ha számszerűen pont egy csirkét tesznek ki. Sütési tippek, fűszerezési variációk a legfinomabb sült csirkékért!

Az egész csirkét rengeteg módon elkészíthetjük. Első komoly vízválasztó, hogy miben sütjük. Húzhatjuk nyársra, ráültethetjük sörrel félig teli vagy fűszerekkel töltött sörös dobozra, fektethetjük zöldség- vagy sóágyra.

Ezután jön az a kérdés, hogy töltsük-e a csirkét, s ha igen, akkor miféle töltelékkel gazdagítsuk? Ezen a vonalon mozogva az egészen minimalista kivitelezéstől a bőség zavaráig juthatunk. A csirke puritán fűszerezése is pont elégséges lehet, ha jól válogatjuk össze a fűszereket. Mivel a csirkehús jól és könnyen fűszerezhető, nincs olyan karaktere, ami ütne bármilyen fűszerezést, így könnyű dolgunk van, kedvünk szerint járhatunk el. A klasszikus, majoránnás fűszerezés mellett érdemes más irányba is elmozdulni.

A különféle friss zöldfűszerek használatával nagyon kellemes, könnyű, aromás eredményre juthatunk, de ugyancsak jó lehet, ha citrusokkal társítva szegfűszeget, fahéjat teszünk a csirke hasüregébe. A citrusok esetében nem csak az a szerep hárul rájuk, hogy a beléjük döfött szegfűszegeket – mint egy tűpárna – megtartsák, hanem önnön illatukkal és a bennük rejlő nedvességgel járulnak hozzá a minél intenzívebb illathoz és ahhoz, hogy a hús szaftos maradjon a sütés végére is. A citrusok (citrom, kisebb narancs, mandarin) helyett nyugodtan kerülhet a csirke hasüregébe alma, körte, darabka zeller, paradicsom, karalábé, kelbimbó, hagyma, fokhagyma vagy bármilyen nekünk szimpatikus, a sütési idő alatt várhatóan omlóssá puhuló zöldség vagy gyümölcs. Ezeket a zöldségeket egyébként a sütés végeztével nem feltétlen kell a hús mellé tálalni, akár egy forralóba is tehetjük, majd pürésítés után kis húslevessel vagy tejszínnel összeforralva mártásként kínálhatjuk a hús mellé.

A hasüreg fűszerezése, a különféle zöldségek és gyümölcsök egyedi felhasználása mellett kedvelt a csirkék tartalmasabb anyaggal való megtöltése is. Az általában tejben, húslében vagy borban áztatott szikkadt zsemle, kenyér vagy kifli alapokon nyugvó töltelék sokféle variációban elképzelhető. Először is megválasztható, hogy hússal vagy hús nélkül képzeljük-e el a tölteléket. A húsos töltelékek a nagyobb étkű, a csirkét annyira nem kedvelő férfiak esetében biztos befutónak tekinthetőek. Ebbe a töltelékbe kerülhet maradék sült hús, szalonna, sonka vagy éppen máj. Ha húsmentes változatban gondolkodunk, akkor a zöldségek és a fűszerek mellett gombával, tojással is feltupírozható a töltelék.

A vastagabb, a hasűrt teljesen kitöltő töltelékek esetében arra nagyon figyeljünk oda, hogy a csirke sütési ideje ilyen esetben bizony jelentősen megnő. Az üres hasüregnél a hő jobban áramlik, a csontokra tapadó hús belülről is megkapja a hőt, míg a töltött csirke esetében ez az átsülés sokkal lassabban zajlik. Épp ezért a töltött csirkét érdemes alacsonyabb hőfokon sütni, mint töltetlen társát, sőt a sütési idő felében szerencsés, ha fedeles kacsasütőben vagy fóliával letakarva készítjük. A tartalmasan megtöltött csirke esetében javasolt a – ma már olcsón és sok helyütt beszerezhető – maghőmérő használata, amely biztonsággal mutatja, hogy a csirkehús maghőmérséklete megfelelő-e, fogyaszthatjuk-e már.

Amennyiben úgy érezzük, hogy szívesen ennénk tölteléket, de a csirke belső térfogata kicsi ahhoz, hogy a mindenki által kedvelt töltelékből eleget befogadjon, akkor érdemes a tölteléket egy külön tepsibe simítani és csőben sütni. Ilyen módon akár a csirke mellé kínált köretet is kiválthatjuk a sült töltelékkel.

A csirke belsejében zajló folyamatok után jön a csirke külső fűszerezése, lekenése, pácolása. Itt is rengeteg lehetőségünk van. Először érdemes megfontolni, hogy a bőrt csak kívülről kívánjuk kenni és fűszerezni, vagy amennyiben lehetséges, a bőr alá is juttatnánk egy kis zsiradékot és fűszert. A csirkemell szárazsága tény, amin könnyedén segíthetünk, ha a csirke mellén lévő bőrt – a nyaktól indulva – finoman felfejtjük, mint egy zsebet, és lapos szeletekre vágott vajjal kibéleljük. A vaj a sütés során elolvad és a rostok közé kerül, lágyítva, szaftossá téve a húst. Tovább fokozhatjuk mindezt azzal, hogy a vaj mellé fűszereket is teszünk a bőr alá, vagy eleve bekevert fűszervajjal dolgozunk. Vaj helyett természetesen olajjal is kenhetjük, ehhez nagy segítséget jelenthet egy kenőtoll, amivel el lehet érni a kívánt felületeket.

A csirke bőre ugyan kellően zsíros, így külön lekenést nem igényel, de ha fűszerezni szeretnénk kívülről is a bőrt, akkor érdemes előtte olajos masszázsban részesíteni. Ha bedörzsöltük minden eresztékét, akkor már semmi más dolgunk sincs, csak az előkészített fűszerkeverékkel vagy sóval meginteni és kicsit bedörzsölni. Ha lehetőségünk nyílik rá, akkor érdemes kipróbálni a fleur du selt, azaz a sóvirágot, melynek széles, lapos kristályai jól illeszkednek a felületre, megtapadnak rajta, és nem hullanak le a tepsi aljára.

Az olajos kence és a fűszerezés helyett választhatjuk a különféle lekvárokat, vagy tartalmasabb, összetettebb, kiforrottabb pácokat is, ahol az olaj vagy bármilyen más vivőanyag már magába szívta a fűszerek ízét, így nagyobb hatásfokkal fogja mindezt a csirkébe továbbítani. A külső fűszerezés, páccal való lekenés esetén arra azért ügyeljünk, hogy a bőr felületén lévő apróbb darabok könnyen meg is éghetnek, így  gyakrabban ellenőrizzük, ha kell, fedjük a csirkét sütés közben.

Természetesen a pác nem csak sütés előtt kerülhet a csirkére, hanem már előre pácolt csirkét is süthetünk. Klasszikus és kedvelt pác a sör-alapon nyugvó, de készíthetünk akár ázsiai beütésű, magyaros vagy épp indiai hangvételű pácokat is, amelyek alapja nem csak sör, hanem olaj, esetleg joghurt vagy tejföl is lehet.

Ha ezek között a módszerek között nem találunk megfelelőt, vagy valami különlegessel szeretnénk előrukkolni, akkor a csirke hátát kettévágva a madarat ki is lapíthatjuk és így is süthetjük, sőt ha rendkívül ügyesek vagyunk, akkor úgy is megtölthetjük az egész csirkét, hogy előtte teljesen kicsontozzuk. Ilyenkor semmi másra nincs szükség, mint hogy a végén egy zsákvarró tűvel és vastag spárgával felszerelkezve összevarrjuk a csirkét, és úgy süssük meg.

Zsályás csirkesült

Hozzávalók:
1 db 1 kg-os csirke
1 vérnarancs
12 szem szegfűszeg
5 dkg vaj
4 teáskanál morzsolt zsálya
2 evőkanál olívaolaj

Elkészítés: A kisebb vérnarancsba beleszúrom a szegfűszegeket, majd azt a csirke hasüregébe teszem. Ezután a nyakánál meglazítom a melle bőrét, és egy-egy nagyobb szeletnyi vajat teszek a hús és a bőr közé. Egy kevés morzsolt zsályát is a bőrzsebekbe hintek, majd a madarat kívülről is bekenem, bedörzsölöm olívaolajjal. Végezetül nagyszemű sóval megszórom, tepsibe fektetem, és 195 fokra előmelegített sütőben aranyszínűre sütöm.

Töltelék csirkéhez

Hozzávalók:
5 tejes kifli
10 dkg zsírszalonna
1 fej vöröshagyma
20 dkg csirkemáj
1 kis konzerv zöldborsó
majoránna

frissen őrölt feketebors
1,5-2 dl csirkealaplé
1 tojás

Elkészítés: A kifliket felkarikázom, majd egy mély tálba halmozom, s alaplével felöntöm. Amíg megpuhul a kifli, addig a szalonnát felkockázom, nagyobb serpenyőbe teszem, és kisütöm a zsírját. Ha kész, szűrőkanállal kiemelem a szalonnát egy tálra, s a visszamaradt zsírban megdinsztelem az apró kockára vágott hagymát. Amíg dinsztelődik a hagyma, addig megpucolom a májat, csíkokra vágom. Miután üvegessé vált a hagyma, rádobom a májat, rövid idő alatt átsütöm, majoránnával, sóval, borssal fűszerezem. A kész májat félrehúzom, majd a kinyomkodott kiflit hozzáadom, valamint a szalonnapörcöket és a lecsöpögtetett borsót is. A tojást is a masszához ütöm, majd kézzel átforgatom (vigyázva arra, hogy ne törjem nagyon össze a májat), s a csirke hasüregébe töltöm.

Mindenféle csirkés recept >>>

Csípős csirkeszárny recept >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss