Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Végre uborkaszezon!

default user icon
MME
A sokszor pejoratív értelemben emlegetett uborkaszezonnak mi szívből örülünk! Ilyenkor ugyanis nem unatkozunk, hanem jobbnál jobb ételeket készítünk ebből a nagyon egészséges, diétázóknak is ajánlott zöldségből!

Kígyóuborka egész évben kapható, de a fürtös, hazai fajták júniustól szeptember végéig kaphatóak, ilyenkor érdemes ezeket választani. Sokszor kiáltunk csodazöldséget, de az uborkára ez tényleg igaz, méghozzá sokszorosan! Hihetetlenül magas a víztartalma (95-97 %), ezért tökéletes folyadékpótló, ami nyáron nem megvetendő, viszont alig van benne kalória, de tényleg! 100 g uborka mindössze 16 Kcal energiát tartalmaz, vagyis diétázók egész nap és folyamatosan fogyaszthatják, ha megéheznek. És mindehhez jelentős mennyiségű kálium, kalcium, magnézium, foszfor és vas, továbbá a B1-, B2, B6-, valamint C-vitamin is van benne. Mindemellett nyugtató és bőrfiatalító, külsőleg is remekül hidratál, és belőle könnyen felszívódnak a tápanyagok, így pakolásként is tökéletes arcbőrre.

Az uborka hazai népszerűségéért köszönet illeti a bolgárkertészeket, akik a XIX. század végétől kitartó szorgalommal és hihetetlen szaktudással termesztették a különféle zöldségeket, így az uborkát is. Az uborka egyébként a tökfélék családjába tartozik, rokona a mézédes sárgadinnye és görögdinnye is, sőt az ezerarcú cukkini és a szépséges csillagtök, vagyis a patisszon is.

Nagyon uborkás fogások

Az uborkát szerencsére leginkább nyersen fogyasztjuk, így a fent említett remek tulajdonságaiból maximálisan profitálhatunk. Talán legklasszikusabb az uborkasaláta. Nálunk közkedvelt a vékonyra szeletelt, besózott uborkából pici ecettel, cukorral készített ubisali, amit egy kis tejföllel tálalunk, pici pirospaprikával megszórva, a legkülönfélébb magyaros ételeink mellé.

A görögök kedvelt uborkasalátáját, a tzatzikit is egyre lelkesebben készítjük. A joghurttal és fokhagymával elkevert reszelt uborka kellőképpen hűsítő, ismerős ízvilágú, nagyon egyszerűen elkészíthető fogás, salátaként, de mártogatósnak is tökéletes, nem csak a görög ételek mellé.

És ha már görög és saláta, ne hagyjuk ki a görög salátát sem. Ez az egyik legegyszerűbb, ugyanakkor legfinomabb, főételként és köretként is tálalható nyári saláta. Kockázott uborka, paradicsom, lilahagyma és feta keveréke, kis oregánóval, olívaolajjal, olajbogyóval – elronthatatlan, frissítő, könnyű fogás – grill húsok vagy halak tökéletes kísérője, forró napokon pirítóssal akár önálló ebéd vagy vacsora is lehet.

A kelet-mediterrán konyhákban népszerű tabouleh, vagyis a kuszkuszból vagy bulgurból készülő zöldfűszeres salátának is nagyon jó összetevője az uborka – a paradicsom mellett. Készíthetjük petrezselymesen vagy korianderesen is, kiegészíthetjük gyufaszálra vágott sárgarépával, akár morzsolt kukoricával, apróra vágott sült csirkével, avokádóval is – kedvük szerint.

Természetesen bármilyen salátába jól illik az uborka, sőt, a folyékony salátának nevezett spanyol zöldséglevesből, a gazpachóból kihagyhatatlan. A nyers, paradicsomos zöldségleves rengeteg módon készül, igaz rá az ahány ház, annyi szokás mondás, de mindig friss, mindig vitamindús, mindig frissítő, és a zöldségarányokkal és a fűszerekkel játszva mindenki kikísérletezheti a saját kedvencét.

A leves azért is jó, mert remek folyadékpótló, ez nyáron kiemelten fontos. A különféle uborkalevesek is nagyon népszerűek, a joghurtos, bolgár uborkalevesek pedig nagyon hűsítő, frissítő hatásúak is, érdemes tanulni nyári fogások esetén a mediterrán népektől, mert nekik jó sok tapasztalatuk van. Persze már mi is fejlődünk: az elmúlt forró nyarakon jól kitaláltuk például a kovászos uborkából készülő levest. Hmmm…

Uborka az üvegben – kovászos uborka, sós uborka, ecetes uborka, csalamádé

Az uborkasaláta mellett a kovászos uborka a legjobb nyári savanyúság. Könnyű, savanykás, ropogós, tökéletesen kiegészíti a pörköltöket és a paprikás krumplit, de bármilyen nyári szendvicshez, vajas kenyérhez vagy csak magában is tökéletes. Pár perc alatt összeállítható, az időjárástól függően 1-2-3 nap alatt megérik. Az elkészítése borzasztóan egyszerű, de persze erre is iskolák vannak: kenyérrel vagy krumplival erjesszük, kell-e bele fokhagyma, kapor…

Ha véletlenül uborkaültetvényük lenne a kertben, vagy a piacon durván barátságos áron találkoznánk zsenge és gyönyörű uborkával, kicsit gondolhatunk az uborkaszezon utáni, szinte elképzelhetetlen időszakra. Vagyis az uborka savanytására, befőzésére. A sós uborka és az ecetes uborka is tökéletes eltevési módszer, de a csalamádéból sem hagyható ki az uborka. De ezzel várjunk szeptemberig, amikor minden alapanyagot az optimális áron szerezhetünk be. Ha viszont kertünk van, érdemes mindent feldolgozni akkor, amikor érik!

Uborka, a kiegészítő

És ha már van eltett uborkánk, azt nem csak perkeltek és sültek mellé kínálhatjuk, hanem finoman bele is komponálhatjuk ételeinkbe. A hentestokány vagy a különféle Sztroganov módon készített raguk mind uborkával készülnek… A savanykás, de ropogós uborka egészen különleges karaktert ad ezeknek az ételeknek.

Egyszerű hideg uborkaleves

Hozzávalók:
50 dkg uborka
4 dl joghurt vagy tejföl
2-3 gerezd fokhagyma
őrölt fehérbors
citromlé

kapor
2 közepes paradicsom
ásványvíz

Elkészítés: Az uborkát meghámozzuk, durva reszelőn lereszeljük, sóval, fokhagymával összekeverjük, állni hagyjuk kb. 20 percig.
Hozzáadjuk a joghurtot, felöntjük ásványvízzel, fehérborssal, citromlével, kaporral ízesítjük, és a hűtőben tároljuk tálalásig.
Tálaláskor apró paradicsomkockákkal meghintjük, kaporral díszíthetjük.

Sztroganov marhatokány

Hozzávalók kb. 6 személyre:
1 kg marhahátszínfilé
A páchoz:
1 dl olívaolaj
3-4 teáskanál durvára őrölt színes bors
4-5 evőkanál dijoni mustár
Valamint:
3 vöröshagyma
2 evőkanál   olaj
3 evőkanál paradicsompüré
40 dkg gomba
20 dkg csemege savanyú uborka
4 dl tejszín
4 cl vodka
1 nagy csokor petrezselyem
őrölt bors

Elkészítés: A húst kisujjnyi csíkokra vágjuk, a páccal összekeverve 1 éjszakát (jobb, ha 2-4 napig is pácolódik) a hűtőben pihentetjük.
Széles serpenyőben az aprított vöröshagymát kb. 2 evőkanál olajon megfonnyasztjuk, a húst magas hőfokon fehéredésig sütjük úgy, hogy nem kevergetjük sűrűn, kb. 1-1 perc sütési időt hagyunk mindig, hogy a hús pörkölődjön, így nem engedi ki túl hamar a levét. Végül a paradicsompürét is belepirítjuk. Sózzuk, saját levében, lefedve takarékon puhulásig pároljuk.
Hozzáadjuk az aprított gombát, sózzuk, borsozzuk, kb. 10 percig fedő nélkül lassan pároljuk, végül a csíkokra aprított uborkával, a tejszínnel és a vodkával pár perc alatt lassan összeforraljuk. Szükség szerint még fűszerezzük, petrezselyemmel bőven megszórjuk, rövid pihentetés után párolt rizzsel tálaljuk.

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss