Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Vegetáriánus húsvét - mi kerüljön az ünnepi asztalra?

A húsvéti trakta a legtöbb család esetében teljes mértékben a sonka köré szerveződik. Kis kilengések lehetnek, ilyenkor egy-egy báránysült vagy nyúlbecsinált tarkítja a képet. Azokban a családokban azonban, ahol a társaság egy része vagy egésze vegetáriánus, más főszereplői lesznek az ünnepi asztalnak.

A vega húsvét esetében fontos tisztázni, hogy mi fér bele és nem fér bele a családi/baráti kör étrendjébe. Abban az esetben, ha a tojás és a különféle tejtermékek a megengedett kategóriába tartoznak, nagyon egyszerű dolgunk van, hiszen számos emblematikus fogást könnyedén a menüben tarthatunk.

Vegetáriánus fogások >>> 

A tojást és tejtermékeket fogyasztó vegetáriánusok számára ideális a sokféle kence, a különböző tavaszi fűszerekkel zöldségekkel kiegészített mártogatós tál, jöhet a körözött, a medvehagymával vagy anélkül elkészített kelt tészták hada. Szintén jó választás lehet a töltött tojás. A sonka helyett központi helyet kaphat a sárgatúró, amelyet nem csak édesen, hanem sósan, fűszeresen is elkészíthetünk.

A túróval készíthetünk pirogot, sőt kipróbálhatjuk az orosz pirogot is, aminek a túró mellett a sült hagyma adja meg az igazi karakterét. A vegyes saláták mellett kipróbálhatjuk a reszelt, kissé édesre hangolt céklasalátát, készíthetünk mazsolás répasalátát, kísérletezhetünk a különféle tormakrémekkel, amelyeket nem csak húsokhoz érdemes fogyasztani.

A vega húsvéti asztal egyik dísze lehet az olaszok kedvelt szezonális fogása, a spenóttal, tojással töltött pite, amit kedvünk szerint variálhatunk. Spenót mellett kerülhet bele medvehagyma, a tojást is elhagyhatjuk, s quinoát, párolt rizst vagy más zöldségféléket is tehetünk a piténkbe.

A tejtermék és tojás mentes húsvéti menüben is nagy szerepet kaphatnak a különféle galettek és szépen kidekorált piték . Számtalan klassz, sült, blansírozott zöldségben gazdag pitét készíthetünk. A klasszikus frittatát alapul véve süthetünk csicseriborsós zöldséges lepényt is.

Desszertnek természetesen répatorta dukál. Ez is számos módon elkészíthető. Érdemes különféle aszalt gyümölcsökkel, magvakkal gazdagítani, a fűszerezést is nyugodtan variálhatjuk, a bevett fahéj mellett adhatunk hozzá kardamomot, vaníliát és szegfűborsot, sőt egy csipetnyi szárított vagy frissen reszelt gyömbérrel is megbolondíthatjuk.

Ha nem szeretnénk répával zárni az étkezést, akkor jöhet az avokádóval vagy céklával készített csokoládétorta vagy brownie. Mindkettő könnyen elkészíthető, egyszerűen vegánosítható és rendkívül finom. Az avokádó zsírosságának és semleges ízének köszönhetően kiváló csokoládékrémmé alakítható, kellő mennyiségű kakaóporral és némi természetes édesítőszerrel. Nagyon jó pohárkrémnek, de egy zúzott kekszből, tört magokból készített alapra is rásimíthatjuk és máris kész a nagyon csokis vega piténk. A cékla édeskés íze és levesessége miatt ideális választás, ha vegán brownie.t szeretnénk készíteni.

Húsvét, húsvét, húsvét >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss