Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Vashiány: miért fontos a vas?

Ha gyakran érezzük magunkat gyengének, bőrünk fakó, és ráz a hideg, ne gondoljunk azonnal megfázásra vagy influenzára! Lehet, hogy a vitaminraktáraink ürültek ki, és testünknek csupán némi vasutánpótlásra van szüksége.

A hemoglobin (a vér festékanyaga) egyik alkotóelemeként a vas folyton ott áramlik az ereinkben. A tüdőtől a test szerveihez szállítja a felvett oxigént, így főszerepet játszik azok egészséges működésében. A szív és az agy a két legnagyobb „felhasználója”. Ha az agy nem jut elég vashoz, szinte azonnal érezhetők a kellemetlen mellékhatások, hiszen romlik a szerv oxigénellátása. Ilyenkor a koncentrációs készség látványosan romlik, és levertnek, fásultnak érezzük magunkat.
A vashiány a vér összetételéből is megállapítható. Ha a vörösvértestek aránya a normál értékhez képest (14 g/100 ml) 12 g körülire csökken, akkor anémiáról, más néven vérszegénységről beszélünk.

Vasháztartás
Főleg a nőket fenyegeti a vashiány veszélye. Ők ugyanis általában kevesebb húst fogyasztanak, mint a férfiak, márpedig a legtöbb vas az állati eredetű élelmiszerekben található. A húsfélékkel még a legismertebb vasforrás, a spenót sem veheti fel a versenyt. A növényi eredetű vasat egyébként is sokkal nehezebben hasznosítja a szervezet, mint az állati eredetűt.
A vasháztartást többféle dolog is megzavarhatja. Ilyenek például a gyomorsavmegkötő, illetve a hashajtó készítmények. Ezek ugyanis az emésztőrendszer elégtelen működését okozhatják, és ilyenkor a vas nem tud felszívódni. Máskor viszont a szervezet túl sok vasat veszít: ez főleg nagyon erős menstruáció, vérzékenység, illetve gyomor- vagy bélvérzés esetén jelentkezhet.

Táplálkozás kérdése
A legjobb módszer, hogy elegendő vasat juttassunk a szervezetünkbe, az egészséges táplálkozás. A C-vitamin, a húsfélék (marhahús, véres hurka, máj) és a hal fogyasztása segíti a vasfelvételt. Rengeteg vasat tartalmaz még a tojássárgája, a lencse és a szójabab, az algák, a szárított sárgabarack, valamint a sárgarépa.
A fekete tea, a kávé, a tejtermékek, a kóla, valamint a sötétzöld húsú zöldségekben (pl. sóska) megtalálható oxalát nevű anyag viszont megakadályozza, hogy elegendő vas szívódjon fel a szervezetben. Kiegyensúlyozott táplálkozás mellett a vasfelvételt elősegítő és akadályozó tényezők kiegyenlítik egymást, így nem léphet fel hiány. Ha az orvosi vizsgálat mégis ezt igazolja, segíthetnek a különféle táplálékkiegészítők. Ezekre azonban sokak gyomra érzékenyen reagál. Hosszú ideig tartó szedésük miatt túladagolás is jelentkezhet, ami károsíthatja a sejteket, és a szervezetben túlsúlyba kerülhetnek a szabad gyökök, illetve a méreganyagok. Éppen ezért mindenképpen beszéljük meg az orvosunkkal, ha ilyen szereket szeretnénk szedni!

Ezek is érdekelhetnek

Friss