Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Variációk túróra

Több ezer éve, a világ különböző vidékein élő emberek egymástól függetlenül fedezték fel, hogy a háziasított állatok tejéből nyert túró kiváló ételt. Egészséges, finom, sósan és édesen is elkészíthetjük.

A sajtok éretlen alapanyaga, tulajdonképpen sav vagy oltóenzim hatására a tejből kicsapódott fehérje. Legismertebb képviselői a tehéntúró, a juhtúró és a gomolyatúró. A tehéntúró fehér, enyhén savanykás, jellegzetes ízű, zsírtartalmától függően zsíros, félzsíros és sovány. A gomolya darabos, gyakran tejszínt is tartalmazó nedves túróféleség. A juhtúró erős, csípős szagú és ízű, sárgásfehér színű termék.

Nemcsak finom, egészséges is

Mint minden tejtermék, a túró is kitűnő, jól felszívódó kalciumforrás. Gyakori fogyasztásával megelőzhető a csontritkulás. A sovány tehéntúró szinte minden diétába beilleszthető, így egészséges színesítője a fogyókúráknak. A laktózintoleranciával együtt élő emberek egyéni tűrőképességüknek megfelelően fogyaszthatják a túrót, amely laktóztartalma a tej tejcukortartalmánál alacsonyabb. Fontos szerepet tölt be továbbá a kompenzált stádiumban lévő májbetegek étrendjében, hiszen a máj regenerálódásához szükséges aminosavakat megfelelő arányban tartalmazza, így ennek az étrendnek alappillére. Zsíros változata fejlődésben levő gyermekek vagy legyengült szervezet táplálására kiváló.

Ha szereted a túrót, otthon is elkészítheted, egyszerű receptünk segítségével!

Ricotta, az olasz túró

A ricotta tradicionális olasz, félzsíros savótúró. Édes és sós ételekhez egyaránt használható. A ricottát értékes tulajdonságai miatt mindenkinek érdemes fogyasztani.

Gazdag fehérjében, laktózban, ásványi anyagokban és vitaminokban. Alacsony kalóriatartalmú, ugyanakkor kiváló tápértékű, nagyon jól emészthető tejtermék. Esszenciális aminosav tartalma a legértékesebb.

Receptek ricottával >>>


Juhtúró, a védett szlovák termék

Az igazi juhtúró a Szlovákia területén készülő brindza. A szlovák juhtúró megszerezte az európai uniós védett termék státuszát. Bár a brindza bejegyzése a védett márkanevek jegyzékébe nem hoz semmiféle előnyt a gyártók részére, hosszú távon azonban korlátozza a konkurenciát a juhtúrópiacon, s főképp a tradicionális gyártási folyamatok megtartását segíti elő.

A hagyományos juhtúró gyártásának az alapját a nem kezelt juhtej képezi. Belőle először gomolyatúró készül, s azt a brindzakészítőben jellegzetes ízű, lágy, sós anyaggá dolgozzák, amely külföldön „Liptói sajt“ vagy Liptauer néven ismert. Sima, könnyen kenhető, kissé csípős és sós, jellegzetes ízű. A körözött és a sztrapacska elengedhetetlen alapanyaga.

Receptek juhtúróval >>>


Receptcsokor túrós ételekből:

Zöldfűszeres ricottával töltött füstölt lazac

Hozzávalók:
8 szelet füstölt lazac
20 dkg ricotta
10 szem olajbogyó
10 szem kapribogyó
1 citrom
fél csokor snidling
6 db koktélparadicsom
őrölt bors

Elkészítés: Keverd a ricottába az apróra vágott olaj- és kapribogyókat, a feldarabolt paradicsomot és a snidlinget, sózd, borsozd, majd locsold meg a citrom levével. Ezt a keveréket tedd a lazacszeletekre, majd csavard fel. Friss salátával tálald!


Ricottás-áfonyás mini palacsinta

Hozzávalók 16 darabhoz:
35 dkg szobahőmérsékletű ricotta
2dl tej
4 tojás szétválasztva
14 dkg liszt
10 dkg cukor
1 teáskanál sütőpor
fél narancs reszelt héja
fél vaníliarúd kikapart belseje
25 dkg mélyhűtött áfonya

Elkészítés: A ricottát keverd simára a tejjel és a tojássárgájával. Szitáld bele a lisztet, add hozzá a sütőport és a cukrot, valamint egy csipet sót. Keverd bele a narancs reszelt héját és a vaníliát. A tojásfehérjét verd kemény habbá, majd óvatosan forgasd bele a masszába. Add hozzá a fagyott áfonyát – ez a sütés alatt pont jó állagú lesz, nem kell előtte felolvasztani. Serpenyőben hevítsd fel az olajat, majd 2-2 evőkanálnyi adagokat tegyél bele. Amikor látszik, hogy az alja pirul, a teteje pedig kezd szilárdulni, hirtelen mozdulattal fordítsd meg, és a másik oldalát is süsd aranybarnára.


Sztrapacska

Hozzávalók:
50 dkg meghámozott burgonya lereszelve
1 tojás
kevés só
liszt
kockára vágott füstölt szalonna
1 kanál zsiradék
10 dkg juhtúró

Elkészítés: A reszelt krumpliból, 1 tojásból, kevés sóból, 1 kanál zsiradékból és annyi lisztből, amennyit felvesz, keverj tésztát. Szaggass galuskát, és lobogó vízben főzd ki. Egy lábasban a kockára vágott füstölt szalonnát olvaszd ki, majd a szalonnadarabokat szedd ki belőle. A kifőtt galuskát tedd a forró zsírba, keverd össze a juhtúróval, és a szalonnapörcöt tedd a tetejére.

Ezek is érdekelhetnek

Friss