Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Variációk sült sajtra: a raclette készítés titka 5 szuper recepttel!

default user icon
MME
A borús, szomorkás estéken behúzódzkodunk a lakásba, és csak egy-egy sétára dugjuk ki orrunkat a természetbe. A raclette segítségével ilyenkor is csaphatunk közös sütögetéseket a barátokkal. Biztos a siker, és alig kell dolgozni vele!

A raclette-et Svájcban a múlt évszázad végén „fedezték fel”. Wallis szőlőhegyein a szüret végén már igencsak csípős hideg volt, szívesen ettek volna valami meleget. Minthogy a svájci hegyek telis teli vannak tehenekkel, a kamrák és pincék mindig dugig vannak finomabbnál finomabb sajttal. A szüretelők igencsak vágytak a melegre, az elvégzett munka után a szőlővesszőből tüzet raktak, a magukkal vitt sajtot pedig kés hegyére tűzték és a parázs fölé tartották. A megolvadt sajtott hosszú kenyérkaréjra folyatták, a kenyeret körbeadták. Így kívül-belül felmelegedtek. És közben „feltalálták” a raclette-et.

A raclette-et mindenki szereti, aki a sült sajtnak és a jó társaságnak nem ellensége. Mert a raclette lényege, hogy az asztalt körbeülve mindenki magának, saját ízlése és étvágya szerint készíti el a finom vacsorát. A legfontosabb persze a sajt, de jó egy kis héjában fõtt burgonya, pirított baguette, csemegeuborka és gyöngyhagyma, de lehet variálni sonkával, olajbogyóval, gombával, spárgával, almával, körtével, sőt egy kevés dióval is. A vendéglátónak is hálás feladat jut, hiszen alig kell előkészíteni valamit – csupán a hozzávalókat kell az asztalra tenni, no meg a Raclette-sütőt – és máris jöhetnek a barátok. Nincs elrontott étel, nincs izgalom és aggódás, a kapkodás is elmaradhat… Ha együtt a társaság, indulhat a lakoma!



1. Hagyományos raclette

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg kisszemű burgonya, 80 dkg kemény sajt (raclette sajt), csemegeuborka, gyöngyhagyma

Előkészítés: Főzzük meg héjában a megmosott, megsikált burgonyát. Ha kész, tegyük szalvétával bélelt kosárba. Szeleteljük fel a sajtot fél centi vastagra, és vágjuk akkorára, mint a Raclette sütőtálkái. Az uborkát és a gyöngyhagymát tegyük tálkákba, készítsünk elő sót, borsot, pirospaprikát. Most már minden kész, jöhetnek a vendégek!

Elkészítés: Tegyünk egy-egy szelet sajtot a sütőtálkákba, süssük meg, majd öntsük a burgonyára, és már ehetjük is!

2. Raclette Williams

Hozzávalók: Néhány körte – ha lehet Vilmos típusú -, toast-kenyér, kevés vaj, sajt, esetleg dió

Előkészítés: A sajtot szeleteljük fel vékonyan, majd vágjuk akkora darabokra, mint a Raclette sütőtálkái. Készítsük a hozzávalókat az asztalra.

Elkészítés: Pirítsuk meg a kenyérszeleteket a Raclette-sütő tetején, vajazzuk meg vékonyan, helyezzünk rá néhány szelet körtét, végül egy szelet sajtot. Süssük meg az egészet, szórjuk meg egy kevés dióval, és hmmmm, együk meg!



3. Raclette Mexicana

Hozzávalók: 1 doboz kukorica, 20 dkg zöldbab, 1 fej hagyma, kevés vaj, oregano, só, 25-30 dkg sajt, bors

Elõkészítése: Tisztítsuk meg a zöldbabot, vágjuk 2 centis darabokra, és fõzzük meg. Szûrjük le a babot és a kukoricát, öblítsük le hideg vízzel. Olvasszunk meg egy diónyi vajat, majd a vékonyan felszeletelt hagymát futtasuk meg rajta, adjuk hozzá a babot és a kukoricát. Sózzuk, borsozzuk. Az elkészült zöldséget készítsük az asztalra a vékonyan felszeletelt sajttal együtt.

Elkészítés: Minden sütőtálkába szedjünk egy kevés zöldséget, majd tegyünk rá egy szelet sajtot, szórjuk meg egy csipet oregano-val, és süssük meg.



4. Raclette Sweet Honey

Hozzávalók: 30 dkg vékonyan szeletelt sonka, 2 evőkanál magos mustár, 1 evőkanál méz, 1 gerezd fokhagyma, 1 zöldpaprika, 15 dkg málna, 25-30 dkg sajt

Előkészítése: Vágjuk fel a sonkát vékony csíkokra, keverjük hozzá a mustárt, a mézet, az összezúzott fokhagymát és a felkockázott zöldpaprikát, és hagyjuk pihenni fél órát. Szeleteljük fel a sajtot. Készítsük a hozzávalókat az asztalra.

Elkészítés: Minden sütőtálkába tegyünk egy kanál sonkás-fűszeres keveréket, majd borítsuk be egy szelet sajttal és süssük meg.

5. Szüreti raclette

Hozzávalók: vékonyan szeletelt barnakenyér (legjobb a diós kenyér), vékonyan szeletelt sajt, szőlő vagy mazsola, egy kevés száraz fehérbor, esetleg egy kevés dió

Előkészítés: Készítsünk minden hozzávalót az asztalra!

Elkészítés: A kenyérszeleteket pirítsuk meg egy kicsit a Raclette grill részén. Ezután evőkanállal csepegtessünk rá egy kis fehérbort, majd borítsuk be sajtszelettel és süssük meg. Dióval, mazsolával vagy szőlővel együk!!!



Fontos tanács!

Ezért érdemes megfogadni… Az olvasztott sajt nehéz étel, a gyomornak mindenképpen megterhelést jelent, ha nem figyelünk arra, hogy mivel fogyasztjuk. A zöldségek, a gyümölcs, a csemegeuborka és a gyöngyhagyma segít a sajt feldolgozásában, de érdemes mellé fehérbort vagy forró teát kortyolgatni. Így a sajt nem dermed meg a gyomorban, vagyis könnyebben emésztődik. Kerüljük az ásványvizet vagy az üdítőt, helyettesítsük inkább teával.

Egy másik svájci specialitás >>>

A raclette bisztró étel, a francia bisztró kultúráról itt olvashattok >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss