A sajtos tésztához alapvetően két fontos alapanyag szükségeltetik: sajt és tészta. S itt el is dől minden. Ha jó minőségű sajtból és tisztességes tésztából készül a fogásunk, akkor az eredmény messze túlmutat a menzai felhozatalon.
Tejföl helyett
A sajtos tésztához általában száraz tésztát szoktunk vízben kifőzni, majd kevés tejföllel és sajttal koronázni. Kicsit több ideig tart, de sokkal finomabb, ha a – túrós csusza vonalán mozogva – a kifőtt tésztát fűszeres tejföllel elkeverjük, majd sajttal megszórjuk és a sütőbe tesszük. Ez az étel tovább gazdagítható, ha a tejfölt egészében vagy részben sajtkrémre, besamelre cseréljük, vagy magához a krémhez is adunk egy kevéske sajtot.
Tészta helyett
Szintén jó és gyors megoldás a tepsis sajtos tésztára, ha nem száraz tésztát használunk, hanem a boltok hűtőpultjain pihenő friss, félkész gnocchival készítjük. A félkész krumplis tészta ugyanis nem igényel főzést, elég csupán a tejfölös, sajtos krémmel elkeverve a sütőbe tolni. Ennél a változatnál arra ügyeljünk, hogy a tejfölös sajtkrém nagyjából fedje a krumpligombócainkat.
Serpenyőben
Ha nem szeretnénk sütni, de mégis olyan tésztára vágyunk, ami valóban magába szívta a sajt ízét, akkor célszerű serpenyőben készíteni a fogást. Amíg fő a tészta, addig egy nagyobb serpenyőben átmelegíthetjük a sajtkrémet, a tejszínt, fűszerezhetjük, hagyhatjuk, hogy kissé besűrűsödjön, majd a kifőtt, lecsöpögtetett tésztát a mártásba tesszük, átkeverjük, ha túl sűrű, akkor egy kevés főzővízzel pótoljuk, s tálaláskor további sajttal koronázzuk, esetleg fűszerezzük.
Sajtvariációk
A sajtos tésztához a kemény sajtok kivételével szinte bármilyen sajt felhasználható, bár némi parmezánforgács nem árt meg egyetlen fogásnak sem. Használhatunk ementálit, trappistát, gorgonzolát, mozzarellát vagy akár főzhetünk egy jó duplasajtos tésztát is.