Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Variációk rakott krumplira

13
Az első ételek egyike, amivel egy kezdő szakács próbálkozik. Könnyű sikereket elérni vele, hiszen meglehetősen egyszerű az elkészítése. Csak melyik variációt válassza, aki most készíti az elsőt?
Így készül a rakott krumpli

Főzz meg egy kiló megmosott héjas krumplit sós vízben. Tedd ugyanezt öt tojással. Vegyél elő egy szál kolbászt, és szeleteld fel. Amikor kihűlt a krumpli, pucold meg, szeleteld fel. Tedd ugyanezt a tojással. Szeleteld fel a kolbászt is, ha kell, melegvizes lemosás után szedd le a héját. Jól vajazz ki egy jénait. Egy sor krumpli, kis só, tojáskarikák, kolbász, tejföl sorrendben használd fel az alapanyagokat, majd néhány vajdarabot a tetejére dobva dugd a tálat 180 fokos sütőbe 30-35 percre. Azt mondod, egyszerű? Akkor nézzük, milyen variációk vannak…

A variációk száma szinte végtelen, így a zöldséges, ragus változatokat most nem is részletezzük, pedig létezik gombás, spenótos, lecsós rakott krumpli is, sőt különféle húsokat is szoktak rétegezni a burgonya közé, és van, aki reszelt sajtot is tesz rá. De az alapvető elkészítési módokat igyekszünk összeszedni. Persze másképp is finom lehet a végeredmény, maximum nem lehet rakott krumplinak nevezni.

A krumpli:
• Héjában főtt krumpli – héjastul szeletelve
• Nyers krumpliszeletek (ilyenkor sok tejben, tejszínben párolódik meg)
• Főtt krumpli összetörve
• Szeletelt krumpli előfőzve

Kolbász helyett (mellett):
• Kolozsvári szalonna
• Bacon alul, fölül
• Főzőkolbász
• Virsli
• Füstölt tarja vagy sonka

Amit kitunkolunk:
• Olajon dinsztelt, pirospaprikával megszórt, tejföllel felöntött vöröshagyma
• Besamel mártás (borssal és paprikával)
• Tejjel elkevert tejföl
• Erőspistával kikevert tejföl
• Tejföl fokhagymával
• Szalonnazsír

Miben sütjük?
• Római tál
• Üvegtál
• Fém tepsi

Ehetünk hozzá:
• Csemegeubi
• Cékla
• Csalamádé

A legtöbbet citált recepttel, a túrógombóccal nem versenyezhet, de így is van jónéhány rakott krumplis receptünk:

Rakott krumpli receptek >>>

Rakott burgonya receptek >>>

Mindenféle rakott ételek >>>

  • Kinyomtatom
  • Elmentem
  • Elküldöm
Promóció

Hozzászólások

hangahachinga
Gyengebb gyomruaknak, epebajosaknak, belbetegeknek ajanlom a dietas valtozatot, kolbasz helyett krinolin vagy szafalade, s hogy ize is legyen azert, kenyerszalonat apro kockara vagva kisütni es ennek a csirjaval rakosgatas közben locsolgatni, lehet a zsirbol a tejfölöz is keverni.
monika kn
en szoktam husfele helyett turot hasznalni retegelve, es jol meglocsolva tojassal kikevert tejfollel finom.
monika kn
en szoktam husfele helyett turot hasznalni retegelve, es jol meglocsolva tojassal kikevert tejfollel finom.
efi
nem rosz de ezt en tudom
lacii
én a nyers tojásokat a tejfölbe simára keverem és ezzel öntöm le végül
shaba23
Méghogy ronda... legjobb!! A tetején a kolbász és a borgonya is ropogósra van pirítva, sőt, (bár nem látszik) a tál alján a kolbász zsírját magába szívta a tojás és a burgonya is, majd így pirult meg! Mindenki megtalálja benne a neki tetsző állagot. Szerintem így kell rakottkrumplit csinálni! Ha olyan az íze, mint ahogy kinéz, akkor nekem 5/5
asajah
én sok-sok tejföllel készítem és a sajtot sem sajnálom belőle. :) mennyei... (mellesleg tényleg gyerekjáték a férfiak számára is :) )
fozzunk
en a tejfolbe kis mustart is teszek, nagyon finom izt ad neki
Andi03
Mielőtt elkészülne a rakott krumpli én a tetejét megreszelem sajtal.
mocsivacak
Hát kicsit úgy néz ki mint amit bennt felejtettek a sütöben !!! De nagyon finom s hidd el \"kerekesfrigyes\" egy férfinak is menni fog csak féltek neki indulni !! Nem hiszem hogy még nem föztél kruplit s nem tudsz rétegezve lerakni valamit. Hidd el nem tudod elrontani s ha elsöre még sem sikerül próbáld meg újra gyakorlat teszi a mestert.

Magazin