Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Pide, mockba, töki pompos: 8 variáció pizzára a világ minden tájáról!

default user icon
MME
A pizzát mindenki szereti - és minden országban van egyfajta nemzeti alternatívája. Nézzük, hol, hogyan készítik, és hogy hívják a helyi pizzát!
Pizza

Olasz eredetű étel, mára az egész világon elterjedt. Neve eredetileg a pinza, mely a latin pincere (összegyúrni) szóból ered. Nem is csoda, hiszen egyszerű, mint a faék, mégis zseniálisan finom. Az alapját egy lapos tészta adja, amit paradicsomos, vagy tejfölös szósszal borítanak. Erre jönnek a különféle feltétek, majd a végén sajt és mehet a sütőbe, kemencébe. Jellegzetes fűszerei közé tartozik az oregánó és a bazsalikom. Létezik hajtott változata is: a calzone, ami olaszul nadrágot jelent. Ez lényegében egy félbehajtott pizza.

PIZZA RECEPT >>> 
Töki pompos

Nem más, mint kemencés lángos, vagy más néven langalló megrakva tejföllel, hagymával, szalonnával, sajttal. Az étel a török hódoltság alatt honosodott meg nálunk. Bár a török hódoltság hozta magával, már az ókori Rómában is ismerték a lángost, ma azonban a magyar konyha egyik alapvető eleme. A töki pompos itthon akkora népszerűségnek örvend, hogy saját honlapja is van (www.tokipompos.hu). A töki jelzőt egy Tök nevű településen élő, pompos-sütéssel foglalkozó család helyezte szabadalmi oltalom alá.

Soparnik

A horvátok különlegessége. Ez a Splitből származó kelt tésztából készített finomság a helyiek nagy kedvence, akik egyébként azt vallják, hogy a pizza, mint találmány is innen származik. Ennek a változatnak a sajátossága, hogy két pizzalapot nyújtanak, amelyek közé összevágott (és hűtőben szárított) mángold került, így teszik be a kemencébe. Amikor ropogósra sült, természetesen fokhagymás olívaolajjal kenik meg és forrón tálalják.

Pide, vagyis török pizza

Ennek tésztája lényegében ugyanúgy készül, mint a többi pizzatészta, leszámítva, hogy itt tej helyett joghurtot használnak. A török pizzának két fajtája van, az egyiknek gondola alakú a tésztája, a másik pedig az úgynevezett lahmacun. A lahmacun egy kevésbé átsütött, feltekert pizza, ami feltekerés előtt ugyanúgy néz ki, mint egy sima köralakú pizza. Mindkét török pizza alap feltéte az apróra szelt marhahús, hagyma, lilakáposzta és a mártások, ami lehet erősen fűszeres paradicsom, vagy enyhe fűszerezésű joghurt-szósz.

Quiche

Klasszikus francia étel, a franciák pizzája. Ez egy omlós tésztaágyon pihenő, gazdagon megpakolt, tejszínes tojással összesütött lepény. Hatalmas előnye, hogy előre elkészíthető és hidegen, melegen is fogyasztható, könnyen melegíthető és csomagolható. Eredetileg Németországból származik, ahol vasserpenyőben készítették. Neve a német kuchen (sütemény) szóból franciásodott quiche -re. A második világháborúban vált népszerűvé Angliában, az USA-ban pedig az 1950-es években. Mára egész Franciaországban elterjedt és közkedvelt étel.

Mockba

Az oroszok pizzája. Nem elég, hogy Oroszországban nagyon hideg van, a mockba-t is hidegen eszik. A pizzatésztán megtalálható feltétként a makréla, a tonhal, a szardínia, a lazac és a hagyma. Az oroszok pizza rajongását mi sem mutatja jobban, mint egy Tomszk városában élő 22 éves srác, aki egy pizzát vett feleségül. Választását azzal indokolta, hogy a pizza nem fogja őt soha megcsalni. A jeles alkalomra a “menyasszonyt” is kicsinosította, fátylat adott rá és a dobozra elegánsan női kebleket rajzolt.

Quesadilla

A mexikói pizza. Ez egy két tortilla-lap közé töltött, majd megsütött étel. A tortilla az aztékok egyik alapétele volt évezredeken keresztül. Eredetileg egy vastag lepény volt, amit mészvízbe áztatott, majd leőrölt kukoricaszemekből készítettek. A spanyol gyarmatosítók adták neki a tortilla nevet, ami “tortácskát” jelent. A quesadillaba különféle húsokat, zöldségeket és sajtot tesznek, majd összesütik és felszeletelve fogyasztják, akárcsak egy pizzát. 

Ausztrál húsos pite

Az ausztrálok egyik tésztakülönlegessége a húsos pite. Hagyományosan vajas-lisztes tésztával készül, a töltelék pedig egy igen gazdag, leginkább húsos raguhoz hasonlító egyveleg, ami húsok, zöldségek és különféle fűszerek hozzáadásával készül. Természetesen itt is csak a képzelet szab határt a variációk számának. Szinte mindenki másképp szereti és más töltelékkel készíti.

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss