Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Variációk lasagnéra: 5 sós és 1 édes - próbáld ki!

default user icon
MME
Garfield - és mindenki - kedvence, és többnyire a darálthúsos változata ismert, mi az? Hát persze, hogy a lasagne! Az alábbiakban találtok gombásat, spenótosat, sőt, édes változatot is, és a legjobb bolognai-mártásos receptet is megosztjuk veletek. Íme!
1. A klasszikus húsos-besameles

Hozzávalók (8 személyre):
1 doboz lasagne száraztészta, 1 ek olívaolaj, 20 dkg bacon, 1 vöröshagyma, 50 dkg darált hús, 20 dkg sárgarépa, 150 g pardicsompüré, 1/2 l tej, só, 1 kk bors, illetve oregánó, 30 dkg reszelt sajt, a kikenéshez vaj
a besamelhez : 7 dl tej, 7 dkg vaj, 5 ek liszt, 1 csapott kk só, 1 csapott kk szerecsendió és fehér bors


 
Elkészítése:
1. A bacont az olívaolajon megpirítjuk, rátesszük az apróra vágott vöröshagymát, rövid ideig sütjük, majd hozzáadjuk a felkockázott sárgarépát, és 5 percig pároljuk.
2. Hozzáadjuk a darált húst, sózzuk. Ha megpuhult, hozzáadjuk a borsot, az oregánót, a paradicsompürét, majd felöntjük a hideg tejjel. Állandóan kevergetve 5-6 percig főzzük. Elkészítjük a besamelmártást.
3. Vajjal kikent tepsibe egy réteg besamelre teszünk egy sor tésztát, majd ismét besamelt, erre jön a ragu, majd reszelt sajt stb., végül megszórjuk a sajttal. A sütőt 150 fokra előmelegítjük, és a lasagnét kb. 50 percig sütjük. Ha kész, 20 percig állni hagyjuk, így könnyebben felszeletelhető.

Elkészítési idő: kb. 90 perc.

2. Édesszájúaknak: almás-diós

Hozzávalók (4-6 személyre):
20 dkg száraz lasagnetészta, 8 közepes alma, fahéj, 7 dkg cukor, 5 dkg + a díszítéshez darált dió, 200 g tejföl, 1 tojás, 1 dl tej, a díszítéshez porcukor, a kikenéshez vaj


 
Elkészítése:
1. Az almát meghámozzuk, lereszeljük, és összekeverjük kb. 5 dkg cukorral meg a fahéjjal.
2. A tejfölt elkeverjük kb. 2 dkg cukorral, a tojást pedig a tejjel. Egy magas falú tepsit kikenünk vajjal. Beleteszünk egy réteg tésztát, egy réteg cukros tejfölt, egy réteg almát, egy réteg diót, majd kezdjük elölről. A legfelső tésztalapot meglocsoljuk a tojásos tejjel.
3. Előmelegített légkeveréses sütőben 170 fokon 25 percig sütjük. Ha kihűlt, megszórjuk dióval és porcukorral.

Elkészítési idő: 30 perc.

3. Nem csak vegáknak: spenótos-parmezános

Hozzávalók:
250 g spenót (fagyasztott is jó), 4 dkg liszt, 4 dkg vaj, 7, 5 dl tej, lasagnelapok, só, bors, szerecsendió, 1-2 gerezd fokhagyma, parmezán sajt


 
Elkészítése:
1. Lábosban felmelegítjük a fagyasztott spenótot, és sózzuk. Amikor kezd olvadni, rátesszük az 1-2 gerezd préselt fokhagymát.
2. A vajat felolvasztjuk, belekeverjük a lisztet, és felöntjük a langyos tejjel, majd kevés őrölt szerecsendióval ízesítjük. Állandó keverés mellett felforraljuk a besamelmártást.
3. Egy tűzálló tálat kivajazunk, az aljára kerül a besamelmártás, egy kevés spenót (esetleg sajt), majd a lasagnelap. A legutolsó réteg tésztára egy kevés besamelmártás kerül. Végül ráreszeljük a parmezánt. Közepes lángon addig sütjük, amíg a tészta megpuhul.
Elkészítési idő: kb. 20-30 perc.

4. Halimádóknak: halas-paradicsomos lasagne

Hozzávalók (4 személyre):
20 dkg száraz lasagnetészta, 2 halkonzerv, 2 konzerv sűrített paradicsom, 4-6 kisebb paradicsom, oregánó, só, bors, bazsalikom, 2 gerezd fokhagyma, 1 vöröshagyma


 
Elkészítése:
1. A vöröshagymát apróra kockázzuk és megpirítjuk kis lángon, majd hozzáadjuk az apróra vágott paradicsomot.
2. Amikor már szétfőtt a paradicsom, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot is, nyomunk bele fokhagymát és fűszerezzük ízlés szerint sóval, borssal, bazsalikommal és oregánóval.
3. Amikor a paradicsomos szósz már forr, hozzáadjuk a tonhalkonzervet, amit előtte villával kicsit szétnyomkodtunk. Újraforrásig főzzük.
4. Egy vajjal kikent tepsibe egy réteg szószt teszünk, arra pedig lasagnelapokat, és így tovább rétegezzük. Arra vigyázzunk, hogy a tetejére szósz kerüljön, ne lap! Sok-sok sajttal szórjuk meg a tetejét, és már mehet is a sütőbe. Negyven percig süssük, amíg a tészta megpuhul, és a sajt megpirul.

Elkészítési idő: 50 perc.

5. Húsevőknek: csirkés

Hozzávalók (4-6 személyre):
70 dkg csirkemellfilé, 20 dkg gomba, 60 dkg paradicsom, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 50 dkg lasagnetészta, olaj, só, bors
A szószhoz: 8 dkg vaj, 2 evőkanál liszt, 3 dl húsleves, 3 dl főzőtejszín, 15 dkg reszelt sajt


 
Elkészítése:
1. A hagymát és a fokhagymát megpirítjuk az olajon, hozzáadjuk a csíkokra vágott csirkemellfilét és a gombát. Nagy lángon, kevergetve pirítjuk kb. 5 percig.
2. Beletesszük a meghámozott és felkockázott paradicsomot, sózzuk és borsozzuk, majd ismét pároljuk 5 percig.
3. A szószhoz felmelegítjük a vajat, rántást készítünk belőle a liszttel és a húslevessel, majd hozzáadjuk a tejszínt. Sózzuk, borsozzuk, és addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik.
4. Kivajazzuk a tepsit, az aljára egy kis szószt öntünk, majd a tésztát rétegesen lerakjuk a szósszal és a húsos-gombás mártással, a tetejére szósz és reszelt sajt kerül.
5. 200 fokon 30 percig sütjük.

Elkészítési idő: 75 perc


6. Egyszerűen, gombával

Hozzávalók (4 személyre):
1 nagy fej vöröshagyma, 2 doboz darabos paradicsom (konzerv), 1 nagyobb konzerv vagy 2 üveg csiperkegomba, 250 ml főzőtejszín, 1 csomag lasagne- vagy csuszatészta, ízlés szerint fokhagyma, sajt, olaj, só, bors, bazsalikom, kakukkfű, esetleg olajbogyó

Elkészítése:
1. A megtisztított, felaprított vöröshagymát kis lángon megfuttatjuk, hozzáadjuk a megtisztított, felszeletelt gombát, és megpirítjuk.
2. Az egész konzervparadicsomokat nagy kockákra vágjuk, és a konzerv levével együtt a gombához adjuk. Sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük, majd hozzáadjuk az olajbogyót.
3. Felöntjük a tejszínnel, belenyomjuk a fokhagymát, és újraforrásig főzzük. Fontos, hogy ne legyen olyan sűrű, mint mikor spagettiszószt készítünk.
4. Egy négyszögletes, kiolajozott vagy vajazott tűzálló tálba először a kész szószból tegyünk egy keveset, hogy a legalsó réteg tészta is megpuhuljon. Helyezzünk rá egy réteg tésztát, majd egy adag paradicsomos mártást. Ezután rétegezzük, amíg a tál tele nem lesz. Vigyázzunk, hogy a tetejére maradjon a szószból, majd fejezzük be jó sok reszelt sajttal. Tegyük a sütőbe kb. 200 fokra, majd 25-30 percen át süssük, míg a lapok meg nem puhulnak, a sajt pedig elolvad.

Elkészítési idő: 60 perc.

Még több lasagne recept a Mindmegettén! >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss