Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Variációk aranygaluskára

default user icon
MME
Odavagyok a kelt tésztákért. De a készítésükért is. Teljes kikapcsolódás, felüdülés és mindenre gyógymód.

A kelt tészta illata számomra a non plusz ultra, a megkelt langyos tésztával való munka  pedig a legrosszabb hangulatomból is kedvre derít. Engem teljesen megigéz, és elkezd azon járni az agyam, hogy is variálhatnám ezt a tésztafélét.

Aranygaluska dióval, mákkal, mogyoróval

Hozzávalók:
50 dkg liszt
3,5 dkg élesztő
5 evőkanál barna cukor
3 dl tej
10 dkg olvasztott vaj
3 tojássárgája
1 narancs reszelt héja
15 dkg dió
15 dkg mogyoró
10 dkg mák

A sodóhoz:
2 dl száraz pezsgő
3 tojássárgája
2 tojás
12 dkg cukor

Elkészítés: 1 dl tejet meglangyosítunk, belemorzsoljuk az élesztőt, kézzel elkeverjük. A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a barna cukrot, a felfuttatott élesztőt, 3 tojássárgáját, a narancs reszelt héját, és nagyfejű fakanállal alaposan kidolgozzuk, míg elválik az edény falával.

Fóliával légmentesen lezárjuk, és meleg helyen duplájára kelesztjük.

Lisztezett asztalra borítjuk, 2 centi vastagra nyújtjuk, apró pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, majd tenyerünkkel az asztalhoz nyomva kis gömböket formázunk belőle.

Kis formákat (muffin, gyűrű) kivajazunk (készíthetjük nagyobb tálban is). A tésztagombóckákat olvasztott vajba mártjuk, majd dióba, mogyoróba vagy mákba hempergetjük, és a formákba rakosgatjuk. Készíthetünk külön-külön ízekben, de akár vegyesen is.

15 percet még kelesztjük, majd 200 fokos sütőben 10-15 perc alatt aranyszínűre sütjük. A mákos változatnál kieemelten figyeljünk, hogy ne égjen meg!

A vaníliasodóhoz a tojásokat kerekaljú tálba tesszük, a cukorral és a pezsgővel vízgőz felett folyamatosan verve krémesre sűrítjük.

A megsült aranygaluskát a pezsgősodóval leöntve tálaljuk.

Cifrázzuk bátran!

A fenti mákos és mogyorós variációkon után szabad a vásár! Érdemes kipróbálni a fűszeres darált mandulát is forgatáshoz, kerülhet bele őrölt szegfűszeg, fahéj, csillagánizs, vanília, gyömbér vagy kardamom, vagy ezek keveréke.

Még finomabb lesz az aranygaluska, ha barnavajba mártjuk a tésztagömböket. A barna vajhoz jó minőségű vajat vásároljunk. Onnan tudjuk, hogy jó minőségű vajat választottunk, ha hevítés után minél több vaj marad a serpenyőben, vagyis kevesebb a víztartalma, nem párolog el. Szóval a barnavajhoz a hideg, kockára vágott vajat egy nyeles edényben lassan elkezdjük melegíteni. Amikor habzik, kanállal lemerjük, majd továbbra is nagyon óvatosan addig melegítjük, míg szép sötétebb barna színű nem lesz. Majd átszűrjük. Profi konyhán ilyenkor az edény falát vizes ecsettel mindig körbehúzzák, hogy ne ragadjon az oldalához az a maradék finom vaj, de erről a világról majd máskor…

Aranygaluska töltve

Aranygaluskát készítettem már töltve is, dióval, mákkal, homoki szarvasgombás fehér csokival, szilvapürével, marcipánnal burkolt meggyel, kandírozott mazsolapürével. Ha töltjük a tésztát, akkor praktikus a tölteléket kiadagolni cseresznyeméretűre egy kiskanállal, esetleg lefagyasztani, hogy könnyebben dolgozhassunk vele. 
 

Egyszer a tésztát nagyon kevés cukorral készítettem, rácsos grillen sütöttem paprikát, cukkinit, padlizsánt és paradicsomot, ezeket összevágtam, adtam hozzá fokhagymát és friss fűszereket. Ezt a masszát kiskanállal kiadagoltam, lefagyasztottam, éppen csak addig, míg a tészta megkelt, majd ezzel töltöttem meg, kis gombócokat formáztam belőle, és langyos fokhagymás barnavajba mártva, friss, fűszeres morzsában meghempergetve sorakoztattam fel őket a tepsibe jó szorosan. Előételnek készült, édes sodó helyett finom sárga kaliforniai paprikamártás került mellé. Némely vendég – látva előételként az étlapon az aranygaluskát – már-már elindult a konyha felé, hogy jól beolvasson nekem, mégis micsoda alulképzett figura lehetek, hogy felcserélem itt a sorrendet... Persze a kóstolás után megnyugodtak a kedélyek.

Ezek is érdekelhetnek