Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Vargányás pirog gyümölcsös camembert-szósszal és diós sütőtöksalátával

75 perc
mester
költséges
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A piroghoz:
  • 40 dkg vargánya
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 5 ág kakukkfű
  • 4 gerezd fokhagyma
  • bors
  • pirospaprika
  • esetleg cayenne-bors
  • 5 dkg vaj
  • 30 dkg tönköly fehérliszt
  • 1 dl olívaolaj
  • 2 tojás
  • 1,5 dkg élesztő
  • 1,5 dl tej
  • 1 mokkáskanál cukor
  • A szószhoz:
  • 4,5 dl 20%-os tejszín
  • 20 dkg camembert
  • 3 evőkanál aszalt áfonya
  • 1 érett, de kemény őszibarack
  • A salátához:
  • 5 evőkanál dió
  • 1 közepes sütőtök
  • 4 evőkanál tökmagolaj

Elkészítés

Elkészítés: A tésztához a tejet langyosra melegítjük, hozzáadjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, megvárjuk, míg felfut. A lisztet megsózzuk, borsozzuk, hozzáadunk 1 tojást, majd az élesztős tejet. Simára gyúrjuk, majd mehet bele az olívaolaj, ezzel is összegyúrjuk. Langyos helyen duplájára kelesztjük.

A vargányát megmossuk, vékonyra szeleteljük. 2 evőkanál olívaolajat hevítünk, rádobjuk a gombát. Belenyomjuk a fokhagymát, belecsipkedjük a kakukkfűleveleket. Hozzáöntünk 1,5 dl vizet. Sózzuk, borsozzuk, egy csipet pirospaprikával ízesítjük. Bátrabbak tehetnek bele cayenne-borsot is. Mikor elfőtte a levét, hozzátesszük a vajat, kevergetve megvárjuk, míg felolvad. Mikor kész, langyosra hűtjük.

Mikor a tészta megkelt, 8 részre osztjuk, 15 cm széles lappá nyújtjuk. Egyik felére halmozzuk a gombás töltelék 1/8-át, ráhajtjuk a másik felét. A szélét összecsipkedjük, hogy ne nyíljon ki, majd a tetejüket megkenjük felvert tojással.

160 fokos sütőbe toljuk, kb. fél óra alatt készre sütjük. Félidőben kivesszük a sütőből, még egyszer megkenjük őket tojással.

A sütőtököt 4 cm-es kockákra vágjuk, tepsibe tesszük, 180 fokos sütőben puhára sütjük (kb. fél óra). Közben a diót száraz serpenyőben illatosra pirítjuk, mozsárban durvára törjük. Rászórjuk a sütőtökkockákra, meglocsoljuk a tökmagolajjal, megsózzuk, és óvatosan összeforgatjuk.

A szószhoz felmelegítjük a tejszínt, belekockázzuk a camembert-t. Beleszórjuk az áfonyát, alacsony lángon addig rotyogtatjuk, míg felolvad benne a sajt. Sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a meghámozott, fél centis kockákra vágott őszibarackot. Kicsit besűrítjük, és tálalhatjuk is.

Ezek is érdekelhetnek

Friss