Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Vargányás gombócok

45 perc
mester
megfizethető
3 adag
Hozzávalók
  • Hozzávalók 3 személyre:
  • 2 teáskanál olívaolaj
  • 15 dkg szikkadt kenyér
  • 3 dkg szárított vargánya
  • 15 dkg friss csiperke
  • 1 db közepes méretű tojás
  • 1 evőkanál burgonyakeményítő
  • 0,7 dl tej
  • 1 kis fej salotta
  • ízlés szerint:
  • kevés szárított petrezselyemzöld (ha akad friss, még jobb)
  • őrölt rozmaring
  • kakukkfű
  • frissen őrölt bors

Elkészítés

Elkészítés: A kenyeret felaprítom, egy kisebb edényben megmelegítem a tejet, amivel meglocsolom a kenyérdarabkákat. Amíg puhulnak, a salottát felaprítom, a szárított vargányát áztatás nélkül szinte porrá zúzom, a csiperkét nagylyukú reszelőn lereszelem.

2 teáskanál olívaolajat serpenyőben felforrósítok, erre dobom a hagymát, amit üvegesre pirítok, majd hozzáadom a kétféle gombát. Sózom, borsozom, hozzáadom a szárított zöldfűszereket. Erős tűzön 3-4 perc alatt összepirítom az edény tartalmát.

Egy kis tálban felverem a tojást, hozzáadom az előkészített kenyérdarabkákhoz, majd a gombákat és a burgonyakeményítőt is belekeverem. Az ekkor még igen lágy masszát 30 percet állni hagyom.

Fazékban 1 teáskanál sóval legalább 1½ liter vizet felforralok. A gombócalapból nedves kézzel 2,5 cm átmérőjű gombócokat formálok – ha túl lágy lenne a massza, kevés zsemlemorzsát lehet hozzáadni.

A gombócokat a forrásban lévő vízbe adagolom, ha szépen megnőttek és feljöttek a víz felszínére, még további 3-4 percet főzöm, hogy mindenütt tökéletesek legyenek.

A gombócokat leszűröm, és azon melegében könnyen olvadó sajttal megszórva, tejföllel vagy hamis vadas mártással kínálom.

Megjegyzés



További fotók, receptek és érdekességek Habliliom blogjában!
- Habliliom

Ezek is érdekelhetnek

Friss