Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Vargabéles vaníliamártással

60 perc
bonyolult
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 1 csomag 6 lapos réteslap
  • a kenéshez kb. 6 cl olaj
  • A töltelékhez:
  • 50 dkg félzsíros áttört tehéntúró
  • 20 dkg cérnametélt tészta
  • 1 evőkanál olaj
  • 15 dkg cukor (fele xilit)
  • 4 tojás
  • 2,5 dl tejföl
  • 5 dkg puha vaj
  • reszelt narancs vagy citromhéj
  • 1 csomag (bourbon) vaníliás cukor
  • 5-10 dkg mazsola
  • 2 dkg olvasztott vaj
  • A mártáshoz:
  • 5 dl tej
  • 2 tojás sárgája
  • 1 bő teáskanál liszt
  • 5 dkg cukor (xilit)
  • 1 csomag (bourbon) vaníliás cukor
  • 1 dkg vaj

Elkészítés

Elkészítés: A töltelékhez a cérnametéltet sós, olajos vízben kifőzzük, alaposan lecsepegetjük.

A tojássárgákat kikeverjük a cukrokkal és a vajjal, belekeverjük a tejfölt. A tojásos keverékbe keverjük a cérnametéltet, a túrót, a mazsolát és a narancshéját. A tojások fehérjét (a mártásból kimaradó kettőt is) kemény habbá verjük, finoman beleforgatjuk a túróba.

Közepes méretű kiolajozott tepsit 3 réteslappal kibélelünk, a lapközöket olajjal megkenjük. Belesimítjuk a túrótölteléket, a maradék 3 olajozott lappal befedjük.

A tetejét olvasztott vajjal megkenjük, 180 fokra (légkeveréssel) előmelegített sütőben ropogós pirosra sütjük. Langyosan porcukorral meghintjük, nagyobb kockákra szeleteljük és tálaljuk.

A mártáshoz a tojássárgákat a cukorral, a liszttel kikeverjük 1 dl tejjel. A többi tejet a vaníliás cukorral felforraljuk, és forrón a tojássárgákhoz öntjük. Tűzre téve, mérsékelt hőfokon, folytonos keveréssel addig főzzük, ameddig sűrűsödni kezd (forrnia nem szabad!). Még forrón elkeverjük benne a vajat, melegen vagy hidegen a süteményhez tálaljuk.

Ezek is érdekelhetnek

Friss