Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Varázslatos szőlőkúra

A szőlőkúra monodiéta. Ez azt jelenti, hogy egy étkezésre vagy egy napon, esetleg az egész kúra alatt egyetlen típusú táplálékot veszünk csupán magunkhoz. A monodiéták általában zöldségekből, gyümölcsökből vagy gabonákból állnak. A monodiéták a böjthöz hasonlóan jó hatással vannak a szervezetre, és ajánlott a legtöbb egészséges embernek.
Miért érdemes belevágni egy monodiétába?

A túl gazdag táplálkozásnak és a napi testmozgás hiányának eredménye, hogy testünk nem tudja maradéktalanul elégetni a bevitt ételt, és azt elraktározza, méghozzá helyes kis zsírpárnák formájában. Ráadásul a felhalmozódás miatt lelassult sejtek nem tudnak megfiatalodni, felfrissülni, és a különféle méreganyagok (étkezési adalékanyagok, szennyezettség) megrekednek a sejtjeinkben.

Mindez fáradékonnyá tesz, fokozódik a betegségre való hajlam, kimerültnek érezzük magunkat. Érdemes tehát egy ideig csökkenteni a bevitt táplálékot, és megválasztani annak minőségét és milyenségét, hogy a szervezet elégethesse és feldolgozhassa a mérgeket, regenerálhassa a sejteket, vagyis megfiatalodjunk.

A monodiéta hatásai

- Az emésztőrendszert szabadságoljuk a kúra idejére, mivel a monodiétákban szereplő növényi táplálékok nem kívánnak sok munkát, így a pihenés biztosított.
- Energiát spórolunk. Hogyan? Az emésztéshez a felvett energia egyharmadára van szükségünk. Amikor csak egyetlen féle tápanyagot eszünk, ami ráadásul fehérjeszegény, a szervezet számára az emésztés kevesebb energiát, erőfeszítést jelent.
- A monodiéta alatt a bélrendszer kitisztul, ugyanis a növények magas rosttartalma szinte átmossa, letisztítja a bélfalakat.
- Tisztítja a vesét és a májat is. A zsírban, fehérjében szegény növényfélék rostokban viszont igen gazdagok, amelyek segítik a rossz koleszterin eltávozását is.


A szőlőkúra gyógyhatásai

A szőlőkúra egyszerre élvezet és tisztulás. Ez az őszi gyümölcs a benne található vitaminoknak, ásványi anyagoknak és a víznek köszönhetően elsősorban a bőrre, a vesére, a májra és a bélrendszerre van jótékony hatással.
Azok, akik a diéta előtt fáradtságról, rosszkedvről panaszkodnak, látványos változáson mennek keresztül: jól néznek ki, a bőrük megfiatalodik, idegeik kisimulnak, visszanyerik életerejüket és –kedvüket.

És hogy mindemellett miért jó még?

- A test és a lélek újjászületik, dinamikusabbá válunk, fellélegzünk, mondhatni megvilágosodunk.

- A székrekedés és más emésztési gondok megszűnnek, a felfúvódás, a krónikus hasmenés és a gyomorfájások csökkennek.

- Az álmatlanságban szenvedők is elfeledhetik az éjszakai forgolódásokat.
- A bőrproblémák szép lassan rendbejönnek, hiszen a bőr egyik kiválasztószervünk, amelyen keresztül a méreganyagok távoznak szervezetünkből. A méregtelenítés jótékony hatásaként a bőr is megtisztul.

- A fáradtság, az idegesség és az ingerlékenység feloldódik, sokkal békésebbek, elfogadóbbak leszünk.

- A fejfájás, a könnyezés, esetenkénti fülzúgás is csökken, gyakran el is múlik teljesen.

- Az érzékeink élesednek: a szaglás és az ízlelés elsősorban, de sokszor a látás és a hallás is tisztábbá válik a kúra folyamán.

- Súlyvesztéssel is járhat a kúra, de csak abban az esetben, ha a szervezetnek erre szüksége van, vagyis túlsúlyos illetőről van szó. Ilyenkor heti 3 kiló átlagos súlycsökkenésre számíthatunk.


Mit kell még tudni?

- A diéta alatt szőlőt fogyasztunk, napi 1-2 kilót, esetenként akár 3 kilót is. A kúra lehet egynapos, de akár több hetes is. Tanácsos 2-3 óránként enni.

- A szőlő kiválasztásánál érdemes arra figyelni, hogy *bio* szőlőt vegyünk, hiszen tisztulni akarunk, nem pedig vegyszerekkel kezelt gyümölcsöt bevinni a szervezetünkbe. Ha erre nincs módunk, mossuk meg alaposan a szőlőt fogyasztás előtt.

- A szőlő fajtáját illetően válasszuk – ha tehetjük – a saszlát vagy a muskotályos fajtákat, mert ezeknek finom, vékony a héjuk, és a cukor-sav tartalmuk is éppen ideális a szervezetnek.

- A szőlő héja és magja segíti az emésztést és a bélfalak tisztítását, de előfordulhat, hogy felfúvódást okoz. Ebben az esetben ne együk meg a héjat és a magokat.

- A fekete vagy kék szőlők magját bátran szét is rághatjuk, mivel bennük sok antioxidáns található, amely fiatalító hatású. Ha esetleg aftát vagy sebesedést okoz a szájban, ne ijedjünk meg, de ne is rágjuk szét a magokat.

- Tanácsos, de nem kötelező a kúra alatt az alsó béltraktus mosása egy egyszerű beöntő segítségével. Forralt vizet vagy kamillát használjunk. Ezzel megkönnyítjük a mérgek távozását, amely egyébként okozhat súlyos fejfájást.

- Érdemes a kúrát purgálással kezdeni… Nem hangzik túl jól, nem is kellemes, de a későbbiekben hálásak leszünk magunknak érte. Első reggel igyunk meg egy pohár keserűsót, majd lebzseljünk a mellékhelység közelében… Aki a szelídebb megoldásokat kedveli, egy pohár langyos vízbe tegyen három evőkanál olívaolajat, és nyomja bele egy citrom levét, ezt igya a keserűsó helyett.


Ellenjavallat

A kúrát ne ajánljuk a cukorbetegségben szenvedőknek a szőlőben található cukor miatt.

Az újrakezdés

Ahogy a böjtnél, a szőlőkúra esetében is fontos, hogyan kezdünk újra táplálkozni. Ellenkező esetben olyan kellemetlenségekkel kell számolnunk, mint a fejfájás, a puffadás, esetleg láz, telítettség… A *visszaszokásnak* fele annyi ideig kell tartania, mint a kúrának magának. Kezdetben nyers vagy főtt zöldségeket és gyümölcsöket együnk, a harmadik naptól pedig kevés gabonafélét és halat. A húsfélék csak ezek után jöhetnek.

Ezek is érdekelhetnek

Friss