Keress receptre vagy hozzávalóra
Hirdetes
Recept feltöltés

Varázslatos kenyér - dagasztás nélkül

Az igazi kenyér lukacsos, ruganyos, illatos, és még napokkal a sütés után is friss. De ilyen kenyeret elég nehéz vásárolni... Otthon viszont pikk-pakk elkészíthető!
Hirdetes

A kenyérsütésről mindenki azt gondolja, hogy nagy macera. Mert ugye  élesztőt kell futtatni, dagasztani, keleszteni, megint átdagasztani... De létezik egy bűvös recept, amely rengeteg változatban kering a világhálón. Azért bűvös, mert varázslatosan finom kenyeret lehet vele készíteni, és pofonegyszerű, akár egy 5 éves gyerek is el tudjakészíteni. Dagasztani nem kell, a munka kb. 3 perc. A kelesztési idő változó a különéle recepteknél, 1,5 órától 12 óráig tarthat a különféle változatokban.

Boribakter nevű kedves olvasónk most a leggyorsabb változattal örvendeztetett meg bennünket, így Titeket is! Következzen hát a 1,5 órás, dagasztás nélküli kenyér receptje és elkészítési módja - Boribakter tanácsaival!

DNK, avagy dagasztás nélküli kenyér 

Hozzávalók:
75 dkg liszt (legalább 30% BL-55-ös liszt legyen benne)
1 evőkanál porélesztő
1 evőkanál édesítő (cukor, fruktóz vagy méz)
2,5 teáskanál só
6 dl folyadék (pl. 5 dl víz, 1 dl tej)

Elkészítés: A száraz összetevőket egy nagy keverőtálban összekutyulom, majd hozzáadom a nedves összetevőket, és 1 perc alatt gyors keverőmozdulatokkal masszát csinálok belőle. Ezt konyharuhával letakarva 1,5 órára állni hagyom állandó hőmérsékletű, langyos helyen (pl. sütő belseje). A 90 perc alatt kétszeresére nő, laza szerkezetű, szakadós, buborékos tésztává növi ki magát. Fakanállal a tészta szélén körbe-körbe járva behajtogatom a masszát, nem sokat tapicskolom, hogy ne tömörödjön össze. Letakarva újra félreteszem, de csak arra a 15 percre, amíg bemelegítem a sütőt.

A sütőbe - begyújtás előtt - beteszek alulra egy fél tepsi vizet, a rácsra pedig a sütőedényt, ami bármi lehet, ami bírja a hosszan tartó, nagy hőt és van fedele (legjobb az öntöttvas sütőlábos, de pl. egy jénai is megteszi). Atomtiszta kell, hogy legyen. :) Mikor bemelegedett a sütő (250 fok, gázsütő 8-as fokozat), kiveszem a forró sütőedényt (fontos, hogy nagyon forró legyen), és a keverőtálból beleöntöm a tésztát. 20-30 percig fedővel sütöm teljes hőfokon, majd 20 percig fedő nélkül teljes hőfokon, elkészülés előtt pár perccel takarékra veszem. A végeredmény egy aranybarna, repedezett tetejű, illatos, tűpróbát kiálló bucikenyér lesz.

 

Boribakter megjegyzései:

1. Nem tévedés: ha a sütőedény kellően tiszta és forró, a tészta nem ragad bele, így nem kell előre kivajazni-lisztezni.

2. A bucikenyeret egyébként szabadon formázhatjuk is, erősen lisztezett felületen nagyon kevés hozzányúlással, négyszer áthajtogatva, majd hajtással lefele téve, lisztes konyharuhán pihentetjük, megszórhatjuk búzakorpával a tetejét. Nem olyan ördöngös ám, mint ahogy leírtam! :)

3. Segítség a hajtogatáshoz... A videó az eredeti recept szerint 12 órás dagasztás nélküli kenyér (DNK)


Köszönjük Boribakternek a képeket, a videót és a receptet!

  • Kinyomtatom
  • Elmentem
  • Elküldöm
Hirdetes

Hozzászólások

mamokam
Fantasztikus ez a kenyér, gratulálok!!! Meg szeretném sütni, de csak teljes kiőrlésű tönköly lisztet ehetek. Azzal elkészíthető-e? Nagyon köszönöm előre is a válaszát!!!
boribakter
Kedves Rozsazsa, elnézést, csak most láttam a válaszokat, azért válaszolok ilyen soká. Igen, van ennek a receptnek feles verziója is. Ebben az esetben a hozzávalók feleződnek, a sütési idő pedig az első felében (fedővel) 20 perc lesz, a második felében (fedő nélkül) pedig 15 perc lesz. Kedves Bernini és Megyesine, nagyon szívesen, örömmel és egészségetekre :) Új tipp: a tésztába a folyadékmennyiségbe beleszámolva a teljes kenyérbe 0,5 dl, a felesbe 0,3 dl olajat teszek, így puhább lesz a belseje, és tovább eltartható frissen. Már akinek megmarad, nálunk csak egyszer állt el 24 óránál többet, de akkor nem volt itthon az uram. :D
rozsazsa
Szai Drága nekem nem kell ekkora kenyér, elég a fele. Ami tudni szeretnék kb. meddig süssem fedővel, mert a fele adagnak nem kell szerintem 20-30 perc fedővel. Köszi a segitséget. Rózsa
Bernini
Nagyon jó lett, repedezett, finom , kevés macera és az utasításokat követve picit sem ragadt bele a jénaiba. Még harmadnap is élvezhető.
megyesine
Sajnálom,hogy nem láthatom a videót.Nem tudom az okát. A kenyér meg egyszerűen isteni. Köszi!
Hirdetes

Magazin

Hirdetes
Hirdetes