Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Vaníliás profiterol csokiöntettel

60 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 5,2 dkg étolaj
  • 5,2 dkg víz
  • 5,2 dkg liszt
  • 9,37 dkg egész tojás
  • pici csipet só
  • pici csipet cukor
  • A vaníliás krémhez:
  • 3,2 dkg étkezési keményítő
  • 4,2 + 4,2 dkg cukor
  • 3,65 dl minél zsírosabb tej
  • 4 db tojássárgája
  • A csokiöntethez:
  • 10 dkg étcsoki
  • 1,1 dl habtejszín

Elkészítés

Elkészítés: A vizet, a sót, a cukrot és az olajat egy lábasban összekeverjük és felforraljuk. Belekeverjük a lisztet, és addig kevergetjük, míg el nem válik az edény falától. (Ez elég gyorsan bekövetkezik.)

Ezután robotgépbe tesszük vagy kézi mixerrel magas fordulaton habosítani kezdjük, majd egyenként alaposan belekeverjük a tojásokat.
Sima csöves (mondjuk 12-es csővel ellátott) nyomózsákba tesszük, és egymástól 4-5 cm-es távolságra apró halmocskákat nyomunk a sütőpapírral fedett tepsire. Legyenek szép csúcsosak.

Egy permetezővel alaposan bepermetezzük a halmokat vízzel. (Ezt el ne felejtsük!)

210 fokra előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük, míg szép színt kapnak.

A krémhez a keményítőt a cukor felével elkeverjük, és egy lábasba tesszük, felöntjük a tejjel, és simára keverés után félretesszük. A tojássárgájákat a maradék cukorral felhabosítjuk, és a tejes keverékből egy keveset hozzákeverünk a masszánkhoz, hogy kicsit lazítsuk.

A tejes keveréket feltesszük főni, és szépen lassan, folyamatos keverés közben hozzácsurgatjuk a sárgájás masszát, majd puding állagúra főzzük. Ha elértük a kívánt halmazállapotot, akkor egy tálba tesszük és celofánnak lefedjük, ezzel elkerülhetjük, hogy bebőrösödjön. Hagyjuk hűlni.

Ha langyosra hűlt a krém, akkor 3-as vagy 4-es sima csöves nyomózsákba töltjük a krémet, és a kis fánkocskáinkat mindet egyesével oldalba bökjük vele, és megtöltjük a krémmel őket.

Elkészítjük a csokiöntetet: a csokit feldaraboljuk és egy tálba tesszük. A tejszínt felmelegítjük, de ne forraljuk! Ha jó meleg, ráöntjük a csokira és simára keverjük, ez a ganache. (Plusz meleg tejszínnel hígíthatjuk, ha netán sűrű lenne.)

A fánkocskákat egymásra halmozzuk, és leöntjük a csokiöntettel.

Megjegyzés

Egy nyaralásunk alkalmával ettem először ezt az édességet, de azt sem tudtam, mi a neve. Nagyon finomnak találtam, azóta nem hagyott nyugodni a gondolat, vajon hogyan készítették ezt a csodát. És akkor rátaláltam a szálloda étlapján a neten barangolva, és el kellett készítenem. :) Nagyon finom! Készülhet csokis krémmel is.

Az íze nagyon hasonlít egyébként a képviselőfánkhoz.
- Suncika

Ezek is érdekelhetnek

Friss