Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Vaníliás karika házilag

120 perc
bonyolult
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg étkezési keményítő
  • 2 db tojássárga
  • 12 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 20 dkg vaj
  • 1 teáskanál sütőpor
  • csipet só
  • 1 citrom reszelt héja
  • Valamint:
  • 10 dkg étcsokoládé (80%-os)

Elkészítés

Elkészítés: Tegyük egy tálba a lisztet, az étkezési keményítőt, a vaníliás cukrot, a porcukrot, a sütőport, egy csipet sót és a reszelt citromhéjat, majd alaposan keverjük össze. Ezután adjuk hozzá a felkockázott hideg vajat, majd kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, adjuk hozzá a tojássárgákat, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát.

Ezután csomagoljuk be a tésztát fóliába, majd tegyük be a hűtőbe pár órára vagy akár egész éjszakára (én egész éjszakára betettem).

A hűtőből kivett tésztát (ekkor még igen kemény!!!) alaposan gyúrjuk át, majd lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 1 cm vastagságúra. Ezután ízlés szerinti pogácsaszaggatóval szúrjuk ki a tésztát, majd egy kisebb szaggatóval (vagy egy kupakkal) lyukasszuk ki mindegyik tésztakarika közepét.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd egymástól kicsit távolabb helyezzük rá a karikákat (legyen közöttük távolság, mert sütés közben kissé meg fognak növekedni)
.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 10 perc alatt süssük szép világos színűre.(én légkeverésnél 160 fokon 8 percig sütöttem).

A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni (ne próbálkozzunk meg melegen felszedni a papírról, mert a tészta melegen még lágy, és törékeny!!).

A csokoládét olvasszuk fel vízgőz fölött, majd egy ecset segítségével kenjük le a karikákat. Ezután a csokoládés felével lefelé, helyezzük vissza a sütőpapírra, majd hagyjuk teljesen megdermedni. Amikor a csokoládé már teljesen megdermedt, egy mozdulattal vegyük fel a karikákat a sütőpapírról.

Az elkészült vaníliás karikákat rögtön fogyaszthatjuk, de jól zárható dobozban hosszabb ideig tárolhatjuk is.

Ezek is érdekelhetnek

Friss