Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Vaníliás-diós metélt ribizliszósszal

MME MME
3/5
bonyolult
átlagos
4 adag
Hozzávalók
  • Hozzávalók 4 személyre:
  • 2 rúd vanília
  • 10 dkg tisztított dió
  • 7 dl tej
  • 10 dkg cukor
  • 25 dkg vékonymetélt
  • 1 citrom reszelt héja
  • A ribizlikrémhez:
  • 1 narancs
  • 40 dkg ribizli
  • 2 evőkanál méz
  • 1 teáskanál étkezési keményítő

Elkészítés

Előkészítés: A vaníliarudakat kettéhasítjuk, kikaparjuk a pépet belőlük. A diót összevagdaljuk. A narancsot megmossuk, héját lereszeljük, levét kicsavarjuk. A ribizlit megmosott, leszemezzük. A tejet felforraljuk.

Elkészítés: A ribizlikrémhez a ribizlit 4 dl vízzel feltesszük főni. 15 percen át főzzük, akkor beletesszük a mézet, a narancs reszelt héját és levét. Tovább főzzük 3-4 percen át, akkor besűrítjük kevés vízzel kikevert keményítővel, majd amikor besűrűsödött, levesszük, és az egészet finom szűrőn áttörjük. Ízlés szerint ízesíthetjük még cukorral. A forró tejbe tesszük a cukrot, egy csipet sót, és a kikapart vaníliát. Amikor forr, beletesszük a tésztát, és kíméletesen, puhulásig főzzük (a levét be fogja inni). Amikor már puha, ráreszeljük a citrom héját, és összekeverjük a dió felével. A tésztát egy mélyebb tányérba szedjük, az alatta megmaradt sűrű tejjel együtt, megszórjuk a maradék dióval, és a ribizlikrémmel körbelocsoljuk. Ízlés szerint megszórhatjuk még porcukorral.

Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 45 perc múlva
1 adag: 660 kcal

Megjegyzés

Fotó: Komáromi Zoltán

Ez a recept a Kiskegyed Konyhájában jelent meg. - MME

Ezek is érdekelhetnek