Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Vaníliás-almás szelet

120 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók egy kb. 40x30 cm-es tepsihez:
  • A tésztához:
  • 40 dkg liszt
  • kb. 1 dl langyos tej
  • 8 dkg puha vaj
  • 3 (közepes) tojás sárgája
  • 1 csomag instant élesztő (7 g-os)
  • 8 dkg cukor
  • 1 csomag (bourbon) vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • csipet só
  • A töltelékhez:
  • 1 kg alma
  • 1 csomag (bourbon) vaníliás pudingpor
  • 4 dl tej
  • 8 dkg cukor
  • A tetejére:
  • 1/2 teáskanál őrölt fahéj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 evőkanál rum
  • 3 tojás fehérje
  • 5 dkg szeletelt mandula

Elkészítés

Elkészítés: A lisztet átszitáljuk, benne a vajat szétmorzsoljuk, a többi hozzávalóval alaposan összegyúrjuk, letakarjuk, langyos helyen a duplájára kelesztjük.

A töltelékhez a pudingot a cukorral, 4 dl tejjel az előírás szerint megfőzzük, az almákat hámozzuk, előbb négy részre, majd keresztben kis hasábokra aprítjuk, kevés citromlevet csöpögetünk rá, hogy ne barnuljon.

A sütőt 180 fokra előmelegítjük.

A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, kikent vagy sütőpapírral bélelt tepsibe nyújtjuk, kézzel a tepsi formájára egyengetjük. A pudingot melegen rákenjük, és pikkelyszerűen (egymást fedve) kirakjuk az almahasábokkal. Sütőbe toljuk, 25 percig sütjük.

A tojásfehérjét pici sóval felverjük, közben 2 részletben beleverjük a porcukrot, a fahéjat, a citromlét és a rumot, együtt kemény habbá verjük. A tojáshabot nyomózsákba töltjük és a süteményre nyomjuk (vagy rákenjük és villával borzoljuk). Szeletelt mandulával meghintjük, és 15 percre visszatesszük a sütőbe.

A tepsiben kihűtjük, majd szeleteljük és tálaljuk.

Ezek is érdekelhetnek