Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Vaníliakrémes palacsinta karamellizált körtével

75 perc
bonyolult
megfizethető
10 adag
Hozzávalók
  • 20 dkg liszt
  • 2 db tojás (L-es)
  • csipet só
  • 2 tk cukor
  • 2-3 dl szénsavas ásványvíz
  • 2 ek olaj (+ a sütéshez)
  • A karamellizált körtéhez:
  • 3 db körte
  • 1/2 citromleve
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 3 ek méz
  • 1 mk őrölt fahéj
  • A vaníliakrémhez
  • 1 cs vaníliás pudingpor
  • 3 dl tej
  • 2 ek barna cukor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 10 dk vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 3 dkg vaj a tepsi kikenéséhez
  • A tepsiben lévő palacsinta tetejére:
  • 2 dl tejföl
  • 2 ek barna cukor
  • 1 marék apróra vágott dió

Elkészítés

  1. A tojásokat megszórjuk egy csipet sóval és a cukorral, és keverjük össze. Ezután hozzákeverjük a szénsavas ásványvizet, majd hozzászitáljuk a lisztet, és simára keverjük. Hozzáadjuk az olajat, elkeverjük benne,  kb. 30 percig pihentetjük, majd  kiolajozott palacsintasütőben hagyományos módon kisütjük a palacsintákat, és melegen tartjuk.
  2. A körtét meghámozzuk, eltávolítjuk a magházat, kisebb kockákra vágjuk, majd ráfacsarjuk a citromlevet, és összeforgatjuk. Egy serpenyőbe kanalazzuk a mézet, hozzáadjuk a felkockázott körtét, ízlés szerint megszórjuk az őrölt fahéjjal és a vaníliás cukorral, majd pár perc alatt  roppanósra karamellizáljuk. (Nem kell alá folyadék, és arra figyeljünk, hogy a körte még roppanós maradjon.) Kihűtjük, majd lecsepegtetjük alaposan, mielőtt a krémhez adnánk.
  3. A pudingport simára keverjük egy kevés tejjel, majd hozzáadjuk a maradék tejet, a kristálycukrot, és szintén simára keverjük. Ezután, állandó keverés mellett sűrűre főzzük, majd mielőtt a krémhez adnánk kihűtjük teljesen. (Én kevergetve hűtöttem ki, mert így szép sima krémet kaptam.)
  4. A porcukorhoz adjuk a vaníliás cukrot és a felkockázott, puha vajat, majd habosra keverjük. Ezután állandó keverés mellett, apránként hozzáadjuk a teljesen kihűlt pudingot, és simára keverjük. Ezután a simára kevert krémhez adjuk az előzőleg lecsepegtetett karamellizált körtét, majd fakanállal óvatosan összeforgatjuk.
  5. A palacsintákat ezután megtöltjük a krémmel, majd egy vajjal kikent tepsibe egymás mellé helyezzük. A tejfölt összekeverjük a barna cukorral, és egyenletesen rákenjük a tepsiben lévő palacsinták tetejére, majd megszórjuk az apróra vágott dióval.
  6. Előmelegített sütőbe helyezzük, majd közepes hőmérsékleten 20-25 percig sütjük, hogy a palacsinta összesüljön, és a dió megpörkölődjön. (Én légkeverésnél 160 fokon, 20 percig sütöttem.) A sütőből kivéve, a tepsiben hagyjuk langyosra hűlni. 

 

Megjegyzés

A megtöltött, és édes tejföllel meglocsolt palacsintáknak igencsak jót tesz a sütőben eltöltött idő. A tetejére pörkölődött ropogós dió, pedig különösen jól illik hozzá. - kgizike

Ezek is érdekelhetnek

Friss