Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Van, aki forrón szereti

Én is - és nem csak Marilyn Monroe miatt. Nekem a meleg étel meleg legyen, vagyis forró, tűzforró.

Persze nem eszik forrón a kását, én sem  eszem mindent tűzforrón, várok, fújom, és csak aztán nyelem le. De bízzák rám a hőmérsékletet!  Majd én eldöntöm. A forró levesből még lehet meleg, esetleg langyos is, a langyos már nem lesz forró. 

Ugye ismerik a régi viccet: a pincér leteszi a tányér levest a vendég elé, az meg még hozzá se nyúl, máris visszaküldi, mert nem elég meleg. De hát honnan tetszik tudni, még meg sem kóstolta? Onnan, hogy belelóg az ujja levesbe, tehát nem lehet nagyon forró!

A  túl forró ételek rendszeres  fogyasztása egyébként nem egészséges. Kínában és Japánban jóval nagyobb a nyelőcsőrákban megbetegedettek aránya, mint Európában, éppen a rendszeresen fogyasztott forró rizs miatt.

Visszaküldöm, mert langyos, megmelegítik. Ami ilyenkor nyilván a mikróban történik, ami nem a szívem csücske. Otthon hasznos eszköz, bár néha bosszankodom, hogy nem egyenletes az étel hőmérséklete, hanem hidegebb és melegebb részek váltogatják egymást. De amikor ezt vendéglőben észlelem, bizony kissé felmegy a pumpa. Frissensültet, amit tegnap vagy tegnapelőtt sütöttek és most megmikrósítva elém tesznek – nekem ez egy vendég elleni súlyos testi sértés.

Ami viszont hideg, az legyen hideg, jéghideg. Pezsgő, ásványvíz, dinnye, én csakis nagyon hűtve szeretem. Langyos fagylalt szerencsére nehezen képzelhető el, de például nem tudom elképzelni, hogyan lehet egy langyos kólát meginni.

Pár éve Németországban árultak fagylalttal töltött leveles tésztát fagyasztva. Pontosan megadták, hány fokon hány percig kell sütni, és működött is a dolog, a végén jól megsült tésztában ott volt a hideg fagylalt. Minden a maga helyén, a  maga hőmérsékletén. Sokat viccelődtünk rajta, ha nem jól csinálom, mi történik, túl hideg vagy túl meleg lesz? Tetszett nagyon a dolog, de úgy tűnik, nem volt túl nagy sikere, hamarosan eltűnt az üzletekből, már nem lehet kapni.

Nem biztos, hogy ez így helyes, és főleg egészséges.  A gyomrunkba jutott táplálék testhőmérsékleten kerül további feldolgozásra,  tehát előbb  meg kell dolgozni érte, hogy lehűtsük illetve felmelegítsük. Az persze csak vicc, hogy a fagylalt nem hizlal, mert negatív kalória van benne, vagyis a felmelegítéskor dolgozunk és ettől fogyunk.  

Egyen, igyon mindenki  olyan hőmérsékleten, ahogy szereti, ahogy megszokta!

Ezek is érdekelhetnek